Gündem
26 Mayıs 2011 15:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:23

AYDINLIK VE ULUSAL KANAL İŞGALCİ ÇIKTI!

Beyoğlu'nda Hazine'ye ait 20 milyon dolarlık tarihi Sideris Apartmanı'nı yıllarca işgal ettikleri ortaya çıktı.

Milli Emlak, İşçi Partisi ile bağlı yayın kuruluşlarının Beyoğlu'nda Hazine'ye ait 20 milyon dolarlık tarihi Sideris Apartmanı'nı yıllarca işgal ettiğini rapor etti.

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İşçi Partisi (İP), Aydınlık Dergisi, Ulusal Kanal ile Ulusal Yayıncılık'ın, Beyoğlu Deva Çıkmazı'ndaki 20 milyon dolar değer biçilen tarihi binayı yıllarca işgal ettiğini tespit etti. Milli Emlak Kontrolörü Özgür Çelik'in 7 Nisan 2010'da Ergenekon soruşturmasını yürüten Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcıları'na sunduğu inceleme raporu, Doğu Perinçek'in Genel Başkanı olduğu İP ve yayın organlarının mahkeme kararlarına rağmen hukuku hiçe sayarak binayı tahliye etmediğini gösteriyor.

BİNADA BEDAVA KALIYORLAR

Binanın yıllara göre kira geliriyle ilgili olarak yapılan araştırmaya grafiklerle yer verilen raporda, İP'in milyon dolarlık tarihi apartmanda aylık 9 TL ile 50 TL arasında kira ödedeği gözler önüne seriliyor. Milli Emlak'ın bölgedeki 10 ayrı emlak şirketinin verileriyle yapılan fiyat karşılaştırmasıyla birlikte binanın değeri raporda şu ifadelerle ortaya yeralıyor: "Günümüzde ortalama 8 milyon dolar ile 15 milyon dolar satış, 400 bin ila bin 500 dolar kira bedelleri bandında yer aldığı saptanan mezkûr taşınmazda, İP ve diğer adı geçen şirketlerin (Aydınlık ve Ulusal Kanal) yıllardan bu yana yok denebilecek kadar düşük kira bedelleri ile tasarrufta bulunduğu..." Binanın akıbeti hakkında mahkeme kararlarının yer aldığı Milli Emlak raporunda kira akdine uymadıkları gerekçesi ile Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı, İP hakkında yasal işlem başlattı. Mahkeme, Yargıtay'ın da onayladığı kararında İP İstanbul İl Başkanlığı'nın yanısıra Ulusal Kanal ve Aydınlık Dergisi'nin binayı boşaltmasına hükmetti. Beyoğlu Belediyesi, kaçak kat sebebiyle tarihî binada söz sahibi olan Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı ile Milli Emlak Müdürlüğü'nü de para cezasına çarptırdı.

HAZİNE AZINLIK HİSSELERİNİ DE ALDI

Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı, hisselerinden doğan hakları korumak için Türkiye'yi AİHM'e şikayet etti. AHİM 2007'de verdiği kararla hisselerin Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne bırakılması karşılığında vakfa 890 bin euro ödenmesine karar verdi. Parayı ödeyen Türkiye, Fener Rum Erkek Lisesi Vakfının hisselerini de Hazine'ye devretti. Hazine' tarihi binadaki 8.640 hisseden 2.029'una sahip oldu. Milli Emlak Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı'nın avukatlığını yapan Gülten Alkan'ın da bilgisine başvurdu. Binanın işgal edilmesiyle Beyoğlu Kaymakamlığı'na 'tecavüzün men edilmesi için' başvurduklarını anlatan avukat Alkan, kaymakamlığın bu kararı aldığını; ancak uygulanmadığını kaydetti. Bu esnada İşçi Partisi, vakfın açtığı tahliye kararını durdurmak için İşadamı Selim Edes'in hissesini satın aldı. Toplam hissenin yaklaşık yüzde 1'ine denk gelen hisseyi alan İP, binanın mülkiyetinde hak sahibi olduğunu gerekçe göstererek yargıya başvurdu. Ancak İstanbul 2. İcra Hukuk Mahkemesi, daha önce tahliye kararı verildiğini ve hükmün Yargıtay'da onaylandığını belirterek şikayetin yersiz olduğu sonucuna vardı. Yargıtay'ın tahliye kararına rağmen İP ve kendisine bağlı yayın organları tarihi apartmandaki işgalini sürdürüyor.

KAÇAK KAT ÇIKTILAR

Rapora göre İP, 1995'te Sideridis apartmanının bir dairesini Fener Rum Erkek Lisesi Vakfı'ndan kiraladı. Binanın hak sahipleri arasında Balıklı Rum Hastanesi Vakfı ile Milli Emlak da bulunuyor. Kiracı olarak girdiği binada hemen hemen tüm katları işgal eden İP, Ulusal Kanal için de 2000 yılında kaçak kat çıktı.