Medya
24 Mayıs 2020 16:01 Son Güncelleme: 24 Mayıs 2020 16:10

Aydınlık Gazetesi'nde Cihat Yaycı depremi: O köşe yazarı da veda etti!

Cihat Yaycı'nın görevden alınmasından sonra sergilediği tavır nedeniyle eleştirilen Aydınlık gazetesinde şok bir ayrılık yaşandı. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Aydınlık gazetesine veda etti.

“Mavi Vatan” kavramını Türkiye’nin gündemine sokan, “Mavi Vatan Yazıları” kitabını yazan ve Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin çıkarlarına ilişkin önemli uyarılarda bulunan emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Aydınlık gazetesine veda etti.

Geçen hafta Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Tümamiral Cihat Yaycı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanlığından alınarak Genelkurmay Başkanlığı emrine atanmıştı. Kararın ardından, Doğu Akdeniz’deki girişimleri ile takdir toplayan, FETÖ’cülerin ve Yunanistan’ın da hedefinde olan Cihat Yaycı “onurum, gururum incindi” diyerek istifa etmişti.

Aydınlık gazetesinin konuyla ilgili olarak geçen haftaki manşeti ise dikkat çekmişti. “Mavi Vatan’da kararlılık. Denizde kurmay kadro sağlam” şeklinde manşetiyle çıkan Aydınlık gazetesi tartışma yaratmıştı.

"Mavi Vatan"ın isim babası Cem Gürdeniz'in söz konusu manşetten sonraki ilk yazısında, Aydınlık'a bir veda yazısı kaleme alması dikkat çekti.

Cem Gürdeniz'in bugün Aydınlık'taki, "Mavi Vatandan Açık Denizlere" başlıklı son yazısındaki veda bölümü şu şekilde:

AYDINLIK GAZETESİNE VEDA

Silivri’deki 3,5 yıllık hapis döneminin 2. yılı başında 24 Mart 2013 Pazar günü, ‘’Neden Mavi Vatan?’’ isimli başlıklı ilk yazımla Aydınlık Gazetesinde Mavi Vatan köşemde her Pazar yazı yazmaya başladım. Gazeteyi ilk kez 12 Şubat 2011 günü Hasdal Cezaevinde tanımış, okumuştum. Ondan önce adını duyardım. Zor günlerin ilacı oldu. Mavi Vatan yazılarım o günden bu yana -hastalık dahil- hiçbir pazar gününü aksatmadan devam etti. Bugün 375’inci yazımla Mavi Vatan Bismillah Vira diyor ve demir alıyor. Yeni dönemde Türk Denizciliğinin Mavi Vatandan artık açık denizlere çıkması gerekiyor. Türkiye’nin halkı ve devleti ile denizcileşmesine katkı sağlamak üzere yeni bir girişimin arifesinde Mavi Vatanı yedi yıldır emanet ettiğim Aydınlık Limanından Açık Denizlere götürüyorum. Mavi Vatan artık bir fikir limanının adı olmaktan çıkıyor. Mavi Vatan topyekûn denizcileşmenin lokomotifi olmaya gidiyor. 111 yıl önce 19 Temmuz 1909 tarihinde kurulan Osmanlı Donanma Cemiyetinin ruhunda somutlaşan Türk milletinin denizci olma arzusunun genetik kodları ile Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Kasım 1937 Meclis konuşmasında vaz ettiği büyük vasiyeti rotasında yeni ufuklara yelken açıyor. Ne demişti ölümsüz Başkomutan: ‘’Denizciliği Türk’ün büyük ülküsü olarak görmeli ve az zamanda başarmalıyız.’’ ‘’Söz veriyoruz Atam Başaracağız. Birleşerek, iç cepheyi sağlam tutarak başaracağız. Zincirleri kıracağız. Toprak Gemi Anadolu’yu bir daha hiç ayrılmamak üzere Mavi Vatan üzerinden Açık Denizlerle buluşturacağız. Denizcileşeceğiz.’’

Başta bizler Silivri Duvarları arkasındayken duvarın ötesinde ağır kış şartlarına, gaz bombalarına, Silivri Ovasının katlanılması çok zor ortamına rağmen Vardiya Bizde’nin başları göklerde, çelik ruhlu kadınlarının ve yurtseverlerin yanında, Mustafa Kemal’in onbinlerce üniformasız askerine yol gösteren bugünün Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Müdürü, o günlerin TGB lideri İlker Yücel’e ve ekibine teşekkür ederim. Yolunuz ve bahtınız açık olsun.

Tüm Okurların Bayramını Kutlarım."