Gündem
15 Nis 2016 08:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:27

Avrupa Konseyi'nden gazetecilerin korunması için rehber!

Avrupa Konseyi, üye ülkeler için gazeteciliğin korunması ve gazetecilerin güvenliği için hazırlanan rehberler serisini kabul etti.

Avrupa Konseyi, 47 üye ülkede gazeteciliğin korunması ve gazetecilerin güvenliği için rehberler serisini kabul etti. Rehberde cezasızlığın önlenmesi için öneriler de yer aldı.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) ve Bakanlar Komitesi’nin Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin desteklediği öneride üye devletler yerel düzenlemelerde medya özgürlüğünü Avrupa İnsan Hakları Konvansiyonu ile denk hale getirmeleri konusunda cesaretlendiriliyor.

Jagland: Basın özgürlüğü korumak bizim görevimiz

Avrupa Konseyi Thorbjørn Jagland konuyla ilgili açıklamasında “Gazeteciler ve özgür basın demokrasinin işleyişinde temel bir role sahiptir. İktidardakileri bütün boyutları ile ele almalarına ve yolsuzlukları ortaya çıkarmalarına izin verilmeli. Basın özgürlüğünü ve gazetecileri korumak bizim görevimizdir” diye konuştu.

Rehber, gazetecilere yönelik fiziksel saldırılar da dahil olmak üzere tüm medya özgürlüğünü ihlallerini engellemek için devletlerin alması gereken önlemleri, ve bu ihlallerin nasıl soruşturulması gerektiğine dair önerileri içeriyor. Ayrıca devletlere, hukuki, idari ve pratik anlamda yükümlülüklerini nasıl yerine getireceklerine dair rehber de sunuyor.

Önleyici tedbir olarak Bakanlar Komitesi, ülkelere, basın özgürlüğünü koruyucu yasal çerçeve hazırlanmasını, gazetecilerin korkmadan mesleklerini icra etmelerinin güvence altına alınmasını istedi. Ayrıca bu yasal çerçevenin caydırıcı etkinin de önünde geçmesinin sağlanması gerektiği belirtildi.

Rehber ayrıca, gazetecilere yönelik cinayet ve saldırılardaki cezasızlığın önüne geçilmesine yönelik tavsiyeleri de kapsıyor. Bu saldırılara yönelik soruşturmaların insan hakları eğitimi almış personellerce yürütülmesi gerektiği belirtildi. Rehber, ayrıca, soruşturmaları engelleyen kamu görevlilerinin ağırlaştırılmış cezalar almasının yasayla sağlanması gerektiği vurgulandı. (bianet)