Gündem
11 Eki 2010 11:35 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:42

AVRUPA GAZETECİLER BİRLİĞİ KONGRESİ'NDE BİR İLKE İMZA ATILDI!

İlk defa Türkiye'de ve Ordu'da yapılan 48. Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Kongresi bir ilke imza attı.

Başkanlığa seçilen İrlandalı tanınmış televizyon haber sunucusu Eileen Dunne Birliğin ilk kadın genel başkanı oldu. AEJ Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. L. Doğan Tılıç’ın genel başkan yardımcısı seçildiği kongrede, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Başkanı Özlem Doğaner de Denetleme Kurulu üyesi oldu. Kongrede Türkiye’nin AB’ye girişinin hızlandırılması çağrısı yapıldı.
Birliğin hayattaki tek kurucusu 91 yaşındaki efsane İtalyan gazeteci Marcello Palumbo, kongrede alkışlarla karşılanan çağrısında, “21. yüzyılın başında Avrupa Birlği Türkiye’nin Avrupa kıtası ve geri kalan dünyayla olan ilişkilerinde uluslararası denge, istikrar ve olgunluk temel unsurunu oluşturduğu gibi, Türkiye’nin Avrupa Birilği’ne tam haklarla girişi de yalnızca umut edilebilecek bir şey değil, Avrupa çerçevesini tamamlaması için gerekli ve elzem bir adımdır. Türkiye’nin katılımı birlik için anlamlı bir gençleşme işareti olurken, örnek niteliğinde taze enerji sokulmasını da sağlayacaktır. Bizim iletişim uzmanları ve gazete yazarları olarak çağrımız, girişinin hızlandırılmasıdır” dedi.
AEJ Başkan Yardımcısı Yunan gazeteci Isaia Tsaousidou ise “Eski Türkiye ile yeni Türkiye arasında fark var. Yeni Türkiye Avrupa’dır. Avrupa Türkiye’dir” diye konuştu. Avrupalı gazeteci ve yazarların sürece desteği istenirken, Türkiye’de Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun cezaevindeki gazetecilerin derhal serbest bırakılması kampanyasına da destek kararı alındı. Kongre, “Ordu’da toplanan 48. AEJ Kongresi, Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin derhal serbest bırakılması için mücadele eden Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun inisiyatif ve kampanyasını tüm gücüyle destekler” şeklinde bir karar da oy birliği ile alındı.
50 yıllık AEJ’nin ilk kadın başkanı olan Eileen Dunne ise kongreden Ordu’yla ilgili unutulmaz anılarla ayrıldıklarını belirterek, “Türkiye, Avrupa’nın önemli bir parçası. Burada bulunmaktan çok mutluyum” dedi. AEJ’nin üç gün boyunca Ordu’da gerçekleştirilen 48. Genel Kurulu  30 ülkeden 100 kadar gazeteci, önemli Avrupalı konuklar ve Türk katılımcıların kente getirdikleri hareketlilikle iz bırakan bir etkinliğe dönüştü. “Medya ve turizmin itilaflı toplulukların yakınlaştırılmasındaki rolü”, “Türkiye: Avrupa için bir yük mü fırsat mı?” başlıklı panellerle, basın özgürlüğü ve gazeteciliğin geleceği üzerine yapılan oturumlar kongrenin içeriğini belirlerken, yöresel müzik ve kolbastı gibi Karadeniz’e özgü danslar eşliğinde gerçekleşen yemekler de kongreye bir şölen havası kattı.Yabancı katılımcıların tümünün olağanüstü memnuniyetle ayrıldığı kongre sonrasında, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun’a teşekkür ederek duygularını belirten AEJ Genel Sekreteri Peter Kramer; “Genellikle kongreler sonrasında nezaketen bu en güzel kongremizdi gibi cümleler kurarız. Burada tüm samimiyetimle ifade etmek istiyorum ki, Ordu’da yaptığımız şimdiye kadarki kongrelerimizin en güzeliydi. Tüm Ordu halkına ve yetkililere gösterdikleri müthiş konukseverlik için teşekkür ediyoruz. Daha önce hiçbirimiz Ordu’nun adını duymamıştık, ama artık asla unutmayacağımız bir kent oldu. Yazın toplantı için değil gezmek için geleceğim, tüm ailemle birlikte” dedi.AEJ Türkiye Temisliciliği, Ekonomi Muhabirleri Derneği ve Ordu Belediyesi’nin ev sahipliğinde Ordu Valiliği, Ordu Üniversitesi, Turizm Bakanlığı ve ABGS’nin desteği ile gerçekleştirilen kongre sonrasında konuşan Seyit Torun, “Ordu’nun tanıtılması adına muazzam bir iş yapıldı. Ordu turizm alanında yapacağı atılımlar açısından ve kongre turizminde adı anılan kentler arasında sayılmaya doğru tarihi bir eşiği geçti. Organizasyonun başarısında emeği olan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.