Gündem
03 Haz 2015 16:18 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:37

Avrupa basınının konuştuğu istifa!

FIFA Başkanı Blatter'in, istifa etme kararı aldığını ve başkanlık seçiminde aday olmayacağını açıklaması, Avrupa basınında geniş yer buldu.

İspanyol basınının yüksek tirajlı gazetesi El Pais, Blatter'in  istifasını manşetine taşıyarak "Blatter'in istifası futbol dünyasının yeniden  şekillenmesinde bir yol açacak" başlığını kullandı. 5'inci kez başkan seçildikten  4 gün sonra "tüm desteği alamadığını" kabul eden Blatter'in yolsuzluk  skandallarından dolayı ABD adaleti ve FBI'dan gelen baskılara daha fazla  dayanamayarak istifasını sunmak zorunda kaldığı vurgulandı.

Gazete, aralık ayında yapılması öngörülen Olağanüstü FIFA Kongresi'nin  ardından yeni başkanın seçileceği tahmininde bulundu. "FIFA'nın, mevcut  yolsuzlukların sona ermesini kolaylaştırmak ve yeniden kurumsal bir yapıya  kavuşmasını sağlamak için mükemmel bir zaman" diye yazan El Pais, Blatter'e her  zaman büyük destek çıkan Angel Maria Villar'a da "Bu fırsatı değerlendirip  İspanya Futbol Federasyonu başkanlığını bırak" çağrısı yaptı.

El Mundo gazetesi, "Blatter, FBI'ın suçlamaları karşısında süpriz bir  şekilde bırakıyor" başlığını atarak, "Blatter'e çıkışı, FBI gösterdi. Yeniden  seçildikten sadece 4 gün sonra görevi bıraktığını açıklayan Blatter, olağanüstü  genel kurulun yapılacağı 6 aylık sürede başkan kalmaya devam edecek" bilgisini  paylaştı. Haberde, 2018'de Rusya ve 2022'de Katar'da yapılacak Dünya Kupası'nın  da bundan böyle tehlikeye girdiği iddia edildi.

"Blatter pes ediyor" ve "Düşüş" başlıklarını kullanan Marca gazetesi,  "Blatter dünyadan gelen baskılara dayanamadı ve 17 yıl başkanlık yaptığı FIFA'dan  istifa etti. Futbol artık Blatter demek değil" diye yazdı. Marca, Blatter'den  sonraki FIFA başkanlığı için favori ismin, UEFA Başkanı olan Michel Platini  olduğunu öne sürdü.

El Mundo Deportivo, "Blatter istifa ediyor. FIFA'nın yeniden başkan  seçilmesinden 4 gün sonra etrafını saran yolsuzluk skandallarından dolayı  gidiyor", AS ise "Blatter 'Gidiyorum' diyor ama hala o koltukta oturmaya devam  ediyor" ifadelerini başlıklarına taşıdı.

İtalyan basını

La Gazzetta dello Sport gazetesi, sürmanşetten duyurduğu haberde,  Blatter'in bir fotoğrafına "Batık" manşetini attı. Blatter'in skandalların  ağırlığı altında görevini bıraktığı, istifasının sürpriz olduğu belirtildi.  Gazete, Blatter'in FIFA başkanlığına yeniden aday olduğu sırada aslında aday  olmayacağını haberleştirdiğini ve bu başkanlık döneminin 79 yaşındaki Blatter'in  yeniden seçilmesine karşın çok uzun sürmeyeceğini belirttiklerini hatırlattı.

Corriere dello Sport, "Kral Blatter düştü: Bırakıyorum" başlığıyla  aktardığı haberinde, geçen haftaki başkanlık seçimi öncesi patlayan yolsuzluk  skandalı ve peşi sıra gelen FIFA'daki üst düzey yöneticilerin tutuklanmasının  yolunu kesmediği Blatter'in, sağ kolu Jerome Valcke'nin de suçlamalarla karşı  karşıya kalmasından sonra istifa kararını açıkladığı anlatıldı. Blatter, 17  yıllık yönetimi ve önceki dönemlerde aldığı görevler itibariyle diktatöre  benzetildi.

Corriere dello Sport ayrıca FIFA'daki yolsuzluk skandalını soruşturan  ABD'li kadın savcı Loretta Lynch'in Blatter'e gol attığını da yazdı. İstifanın  ardından 2018'de Rusya'da, 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın riske  girdiği de ileri sürüldü.

"Blatter gidiyor: sonunda" başlığını kullanan Tuttosport gazetesi, sağ  kolu Jerome Valcke'nin soruşturulması nedeniyle Sepp Blatter'in kenara çekilmek  zorunda kaldığı yorumunu yaptı.

Blatter'in istifasına ilk sayfada yer veren ülkenin ana akım  gazetelerinden La Repubblica ise "Futbolun patronu havlu attı" başlığını kullandı  ve FIFA Başkanı'nın FBI tarafından rüşvet soruşturması altında olduğunu paylaştı.

La Stampa da "Blatter'in getirisi: Futbolun iyiliği için bırakıyorum"  manşetiyle okuyucularına aktardığı haberinde, 79 yaşındaki futbolun patronunun  görevinin, son yolsuzluk soruşturması ve sponsorların baskısı sebebiyle sona  erdiğini ifade etti. Gazetenin, iç sayfalarındaki haberde de "Blatter istifa  ediyor: krallığı çöküyor" başlığını atması dikkati çekti.

Fransız basını

Le Figaro gazetesi, "Derin bir krizin ardından Blatter'in istifasıyla  FIFA'da yeni bir dönem başladı" başlığıyla gelişmeyi okuyucularına duyurdu.

Liberation gazetesi, ilk sayfasından duyurduğu haberinde, "Blatter  kendini oyundan çıkardı" başlığını kullandı. Le Parisien, "Blatter sahneden ayrıldı", spor gazetesi L'Equipe de  "Gönderildi" başlığıyla istifa kararını kamuoyuyla paylaştı.

Fransız gazetelerin tamamı, Blatter karşısında daha önce aday  olmayacağını açıklayan UEFA Başkanı Michel Platini'nin, yeni gelişmeler ışığında  durumu mercek altına alacağı yorumları ve ABD'deki adli soruşturmaya ilişkin  detaylara haberlerinde geniş yer verdi.

FIFA Başkanı Sepp Blatter'in, 17 yıldır sürdürdüğü  görevinden istifa etme kararı aldığını ve düzenlenecek başkanlık seçiminde aday  olmayacağını açıklaması, adayları arasında yer aldığı 2018 FIFA Dünya Kupası'nın  ev sahipliğini Rusya'ya kaybeden İngiltere'nin basınında geniş yer buldu.

İngiliz basını

"Blatter istifa etti ve dünya kupasını krizde bıraktı" başlığıyla  haberi okuyucularına duyuran Times gazetesi, "FIFA Başkanı, 17 yıllık saltanatına  yolsuzluk operasyonunun ardından son verdi. Uzmanlar, bu istifa ve yolsuzluk  operasyonunun ardından 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylama yapılması  çağrısında bulundu" ifadelerini kullandı.

İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke'ın "Neden geçen hafta  istifa etmedi. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz" sözlerine yer veren gazete,  FIFA'nın sponsorlarından Coca Cola'nın istifa kararını "olumlu bir adım" olarak  değerlendirdiğini aktardı.

İstifaya, başyazısında da yer veren Times, "Geç kalınmış bir karar. Bu  karar temel reformlara yol açmalı. Kurulacak bir komisyonla 2018 ve 2022 Dünya  Kupası oylamalarının nasıl yapıldığı incelenmeli" yorumunu yaptı.

"Çöküş: Blatter gitti" başlığını kullanan Guardian gazetesi,  Blatter'ın ABD Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) yürüttüğü soruşturma nedeniyle  yoğun bir baskı altında olduğuna dikkati çekti. Geçen hafta cuma günü Ürdün  Prensi Ali bin el-Hüseyin'i geride bırakarak yeniden başkanlığa seçilen  Blatter'in en az 6 ay daha koltukta oturacağı da vurgulandı.

Blatter'in yardımcısı Walter Gagg'in AP haber ajansına yaptığı "Son 48  saattir geleceği ve yaşananları düşündüğünü biliyoruz. Bu, onun karar vermesini  sağladı. Bu sabah (dün) erken saatlerde toplantı yaptık ancak daha sonra ABD'den  farklı bir bilgi geldi" ifadelerini sütunlarına taşıyan Guardian, "İstifa kararı,  2018 ve 2022'deki turnuvalar, Rusya ve Katar'da yapılmalı mı sorularını  beraberinde getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Katar'da 2022 Dünya Kupası'nın hazırlıklarının devam ettiğini  hatırlatan İngiliz gazetesi, dünya kupalarıyla ilgili yeni bir oylama yapılıp  yapılmayacağına, yeni başkanın karar vereceğini kaydetti. Guardian, ikna edici  bir kanıta dayandırmadan Dünya Kupası'nın ellerinden alınması halinde Rusya ve  Katar'ın yasal haklarını arayacaklarını öne sürdü.

Blatter'in, seçildikten sonra dediği "Haydi FIFA" sözlerini hatırlatan  Guardian, İsviçreli futbol adamının 4 gün sonra kendisinin gittiğini belirtti.  Gazete, Blatter'ın kızı Corinne'in istifa kararında etkili olduğunu da iddia  etti.

"Blatter, FBI'ın kapısını çalmasından korktu"

Spor ekinde tam sayfa yayımladığı boş bir koltukla beraber "Uğurlar  olsun" başlığını kullanan Daily Telegraph, haberine "Blatter, FIFA'nın başı  olarak yıllarca futbolu lekeledi. FBI soruşturması onun istifasına neden oldu.  FIFA'yı derebeylik gibi yönetti" diye yazdı.

Dünyadaki milyarlarca futbolseverin daha onurlu ve yetkin bir FIFA'yı  hak ettiğini kaydeden İngiliz gazetesi, Blatter'in dünkü istifa kararıyla ilgili  "Çünkü Blatter, FBI'ın kapısını çalmasından korktu" dedi.

2018 FIFA Dünya Kupası ev sahipliği oylamasında aday olan  İngiltere'nin elendiğini hatırlatan gazete, Blatter'den sonra gelen başkanın  oylamanın tekrarlanmasına karar vermesi halinde İngiltere'nin yeniden şansının  olacağını, turnuvaya az bir zaman kalsa da 2012 Olimpiyatları'na ev sahipliği  yapan İngiltere'nin Dünya Kupası organizasyonunda zorlanmayacağını savundu.

Yeniden oylama yapılması durumunda Katar'ın şansının Rusya'ya göre  daha az olduğunu ileri süren Daily Telegraph, 2022'ye kadar fazla zaman  bulunduğunu ve inşaatlarda çalışan göçmen işçilerden yüzlercesinin hayatını  kaybetmesinin Katar için olumsuz bir durum olduğunu aktardı.

"İstifa kararının taktiksel bir yönü olabilir"

Soruşturma sonrasında ciddi sonuçların ortaya çıkacağını savunan  Independent gazetesi ise "Neden gitti" sorusunu yönelttiği bölümde şunları  kaydetti: "Blatter'in istifası sürpriz oldu. Daha büyük bir fırtınanın kendisine  doğru geldiğini gördü. Blatter bir taraftan ABD'li ve İsviçreli yetkililerle  mücadele ederken diğer taraftan FIFA içinde bir direnişle karşılaştı. Güçlü  sponsorlarla da mücadele etmek zorunda kaldı. Dolayısıyla omuzlarındaki yük  ağırlaştı. İstifa kararının taktiksel bir yönü olabilir. Eğer iddialar ilk ortaya  çıktığı zaman istifa etseydi, Prens Ali bu görevi alacaktı. Şimdi ise Prens  Ali'yi geride bırakmış bir Blatter olarak yeni genel kurula kadar görevinin  başında olacak."

Blatter'in, yolsuzluk iddiasının ardından istifa etmesini, dünya  futbol kamuoyunun büyük bir sevinçle karşıladığını öne süren The Sun gazetesi ise  istifa kararının FBI'ın Blatter'i da soruşturmaya başladığı haberlerinin  arkasından geldiğine dikkati çekti.

UEFA Başkanı Michel Platini'nin FIFA Başkanı olma ihtimalinin yüksek  olduğunu yazan Daily Mail de 2010 Dünya Kupası'nın ev sahipliği için Güney Afrika  Futbol Federasyonu'ndan (SAFA) 10 milyon dolar alındığı iddiasının ardından  Blatter'ın istifa ettiğini aktardı.

Gazete, 2018 ve 2022 Dünya Kupası için yeniden oylamaların hep  gündemde olduğunu ancak Blatter'ın istifasıyla bu ihtimalin daha da güçlendiğini  savundu.

Bulgar basını

Bulgar basını, Blatter'in, ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI)  tarafından soruşturulduğu iddiasına yer verdi. Novinar gazetesi, Hollandalı efsane futbolcu ve antrenör Johan  Cruyff'un istifadan dolayı yaşadığı şoku ön plana çıkararak, "Blatter'in  yaptığını anlayamıyorum. Başkanlık seçimini kazandıktan sadece 4 gün sonra nasıl  istifa edebilir?" sorusunu yöneltti.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden 24 Saat, Trud ve Presa, spor  sayfalarında FBI'ın Blatter'in çalışmalarını, ciddiyetle araştırdığını aktardı.  Yorumsuz olarak verilen haberler, yabancı basında çıkan bilgilere dayandırıldı.  FIFA'nın skandalla ilgili sınırlı bilgi verdiği belirtildi.

Başta Dnevnik gazetesi olmak üzere internet medyası ise istifa sonrası  beklenen gelişmelere odaklanarak, "ABD, 2022 Dünya Kupası'nın ev sahipliğini  Katar'dan gasp edebilecek mi?" sorusunu sordu. Blatter'in istifasının asıl  nedeninin, hakkında başlatılan soruşturma olduğu öne sürüldü.

dnes.bg haber sitesi de "Blatter'in başı iyice dertte, kaderi FBI'ın  elinde" diyerek, son skandalların, FIFA'nın sadece su yüzündeki sorunlarının bir  bölümünü oluşturduğunu iddia etti.