Gündem
19 Eki 2012 02:59 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:16

AVNİ ÖZGÜREL GAZETELERİN DEKLARASYONUNU TOPA TUTTU!

Siyaset Meydanı'nda konuşan gazeteci Avni Özgürel, ortak deklarasyonla internet medyasını suçlayan gazeteleri bombaladı.

Sky Turk 360 ekranlarında yayınlanan Siyaset Meydanı’nda konuşan gazeteci Avni Özgürel’den gazetelerin ortak deklarasyonuna sert tepki geldi.

"GAZETELERİN DERDİ TİCARİ AMA GAZETECİLİĞİN ESASI HABER ALMA HAKKIDIR"

20 gazetenin yayın yönetmenlerinin toplanarak yayınladığı deklarasyonun gazeteciliğin temel esaslarını çiğnediğini kaydeden Özgürel gazetelerin derdinin ticari olduğunu ama tartışmanın esasının toplumun haber alma hakkı olduğunu söyledi. İnternet medyasına birlesikbasin.com ile adım atan Özgürel gazetelerin özel içerik ürettiği söyleminin de sorgulama konusu olduğunu vurguladı.

"ZANNEDERSİN Kİ GAZETELER ÇOK ÖZEL HABER YAPIYORLAR"

Gazeteciliğin esası halkın haber alma hakkıdır. Bu hakkı tv ile gazete ile internet medyası ile karşılayabiliriz. Hayat öyle bir hız aldı ki anında öğrenme talebi oluştu. Şimdi tartışmada odak noktası ticari oldu. Biz haber üretiyoruz bunlar da bedava alıp kullanıyor diyorlar. Zannedersiniz ki çok özel haberler yapıyorlar da birileri de alıp bunları çalıyor

"GAZETELER BİZDEN HABER ALIYOR AMA AKSİ OLUNCA FERYAT FİGAN EDİYOR"

"Türk medyasının nasıl bir sıkıntı içinde olduğunu hepimiz biliyoruz haber üretimi anlamında. Bunlar çocukluk hastalıklarıdır ve geçecektir. Biz 10 arkadaşla çalışıyoruz ve arkadaşlar sigortalı durumda. Ajanslara üyeyiz... Yani kimse bedavadan getirip önümüze koymuyor. Bizim haberleri sürekli alıp alıp kullanıyor yazılı basın. Yani kendisinin böyle bir hakkı olduğunu düşünüyor ama aksi durumda feryat figan ediyor."

1960’LARDA GAZETELERİN 5, 5 MİLYON TİRAJI VARDI NEDEN KAYBETTİLER?

"Benim gazetecileğe başladığım yıllarda yani 1960’lı yıllarda Hürriyet ve Tercüman gazeteleri 1 milyon tiraj yapıyordu. Gazetelerin toplam tirajı ise 5,5 milyondu. Gırgır dergisi 400 bin satıyordu. Akis dergisi 70 bin, Hayat gibi mecmualar 100 bin satıyordu. Şimdi Türkiye’nin nüfusu arttı, okur yazar sayısı arttı ama tirajlar çok fazla düşüş yaşadı. Bu sürecin önemli bir bölümünde internet yoktu henüz. Peki o zaman neden azaldı bu tirajlar? Gazeteler bunu düşünmeli..."