Gündem
29 Mar 2010 14:04 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:11

ATV-SABAH GREV NÖBETİNDE BİZ DE VARIZ!..

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ATV-Sabah işyerlerinde başlattığı grevin 180. günü olan 29 Mart 2010 Pazartesi günü saat 12.00'den itibaren İstanbul Balmumcu binası önünde 180 dakika GREV NÖBETİ başlattı.



29 yıl aradan sonra Türk medyasında başlatılan ilk grev olan ATV-Sabah grevi, baştan beri işverenin engellemeleriyle karşılaştı.

Greve katılan 10 meslektaşımızın iş akitleri yasadışı olarak feshedildi. Hukuk yolları zorlanarak grev durdurma kararı alındı. Ancak, TGS’nin yürüttüğü hukuk mücadelesi sonucunda bütün bu hamleler boşa çıkarıldı. Yargıtay ve İstanbul 2. İş Mahkemesi’nin kararları sonucu “grev durdurulması” kararını yok hükmünde sayıldı. Ankara ve İstanbul’daki ATV-Sabah işyerlerine 4 Mart’ta yeniden grev pankartları asıldı. İş akitleri yasadışı olarak feshedilen 10 gazeteciden 9’unun işe dönüş kararları Yargıtay’ca onaylanmasına karşın, işverenin bu arkadaşlarımızın, tazminatlarını ödeyerek, işlerine son verdi.
 
Biz aşağıda imzası bulunan gazetecilik örgütleri yaşanan bu süreci ve bu süreçte alınan tavırları herkes için bir demokrasi sınavı sayıyoruz. Grevsiz bir çalışma hayatının ve grevsiz bir demokrasinin olamayacağını kabul eden herkesi bu sınava katılıp başarıyla geçmeye çağırıyoruz.
 
Peş peşe demokratikleşme adımları attığını iddia eden hükümeti, her fırsatta demokrasiden söz eden basından sorumlu bakanı 180 dakikalık greve omuz vermeye çağırıyoruz.
 
Köşelerini demokrasi meydanına çeviren meslektaşlarımıza, daha iyi ve özgür bir gazetecilik için çabaladıklarını ilan eden meslek örgütlerine çağrıda bulunuyoruz: Gelin bu gerçek demokratlık, basın özgürlüğü sınavından geçin!
 
TGS, temel insan haklarından olan çalışmama hakkını kullanılamaz hale getiren 12 Eylül yasalarının değiştirilmesini ve basın emekçileriyle birlikte tüm işçilerin örgütlenme ve toplu sözleşme hakkına yeniden kavuşmasını sağlamak için grev nöbetine başladı.  Tüm gazetecileri; yazar, foto muhabiri, kameraman tüm basın emekçilerini kendileri için verilen bu mücadeleye desteğe çağırıyor. 

Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri TGS’nin çağrısını severek kabul ediyor ve tüm kalbimizle bu grev nöbetinde olduğumuzu ilan ediyoruz.

G-9 GAZETECİLER PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Diplomasi Muhabirleri Derneği (DMD)

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD)

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD)

Profesyonel Haber Kameramanları Derneği (PHKD)

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD)

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Ankara Temsilciliği
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)
Turizm ve Çevre Gazetecileri Derneği (TURÇEV)

ETİKETLER
#sabah #grev