Ekonomi
30 Haz 2022 07:39 Son Güncelleme: 30 Haz 2022 07:40

Atilla Yeşilada’dan çarpıcı BDDK yorumu! ‘Kıyamet gününü ertelemeye çalışıyorlar…’

BDDK’nın sistemdeki dövizi elden ele dolaştırarak top çevirdiğini, sistemde yoğun döviz açığı olduğunu ifade eden Ekonomist Atilla Yeşilada, “Kıyamet gününü ertelemeye çalışıyorlar” dedi.

Ekonomist Atilla Yeşilada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) elinde yüksek miktarda döviz tutan firmaların Türk Lirası kredi kullanmalarına sınırlama getiren düzenlemeyi değerlendirdi. BDDK’nın sistemdeki dövizi elden ele dolaştırarak top çevirdiğini, sistemde yoğun döviz açığı olduğunu ifade eden Ekonomist Atilla Yeşilada, “Kıyamet gününü ertelemeye çalışıyorlar” dedi.

BDDK elinde belirli bir orandan fazla döviz nakdi olan bağımsız denetime tabi şirketlerin bankalardan yeni TL kredi almasını engelleyen bir karar aldığını cuma akşam açıklamıştı. Serbest piyasa ekonomisine müdahale olarak yorumlanan düzenleme sonrası hafta başında üç hafta önceki seviyelerine gerileyen dolar yeniden yükselişe geçti.

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, BDDK'nın kredi kısıtlama kararlarını değerlendiren Ekonomist Atilla Yeşilada, bu düzenlemenin ekonomiyi kur şokundan ancak ağustosa kadar kurtarabileceğini söyledi. Yeşilada, “Sonrası yine 2021 Aralık'ta gösterime giren filmin tekrarı, çünkü sistemde yoğun döviz açığı var. Dışarıdan döviz gelmiyor, getirilemiyor. Erdoğan'a ve geleceğe güveni sıfırlanan vatandaş sürekli alıcı. BDDK, sistemdeki dövizi elden ele dolaştırarak top çeviriyor. Kıyamet gününü ertelemeye çalışıyor” yorumunu yaptı.

Türkiye'de ekonomi politikasını artık BDDK'nın yönettiğini ifade eden Yeşilada, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin finansal istikrarı destekleyici önlemlerin devam edeceğine yönelik açıklamalarına işaret ederek, “Bunun meali basit. Her sabah uyandığımızda BDDK'nın kredi aktarım mekanizması ve bankacılık sistemi üzerinden başka bir finans dışı sektörde serbest piyasanın işleyişine müdahale ettiğini göreceğiz” dedi.