Gündem
19 Nis 2020 23:18 Son Güncelleme: 19 Nis 2020 23:23

Atilla Yayla'dan sosyal medyayı karıştıran çıkış! "Marx, Freud ve Weber şarlatan..."

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Atilla Yayla, sosyal medya hesabından Karl Marx, Sigmund Freud ve Max Weber'in 'şarlatan' olduğunu öne sürdü. Yayla'nın paylaşımı sonrası sosyal medya karıştı.

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Atilla Yayla, Twitter hesabından önceki gün bir paylaşım yaptı. Paylaşımında Karl Marx, Sigmund Freud ve Max Weber'in 'şarlatan' olduğunu söyleyen Yayla, şu ifadeleri kullandı:

"Üç Alman şarlatan: Marx, Freud ve (kısmen) Weber... Yakınlarda niye şarlatan olduklarına dair yazacağım..."

 

GELEN TEPKİLER SONRASI BİR AÇIKLAMA DAHA YAPTI

Yayla'nın paylaşımı sonrası sosyal medya karıştı. Yayla'nın paylaşımına birçok isim tepki gösterdi. Gelen tepkilerin ardından Yayla'dan yeni bir açıklama geldi.

"Marx, Freud ve (kısmen) Weber'in şarlatan olduğuna ilişkin paylaşımım bazılarının öfkeli tepkisini çekti. Şaşırmadım. Bu ülkede sadece siyasî liderlere değil akademik figürlere ve düşünce adamlarına da taparak veya nefret ederek yaklaşmak bir alışkanlık." diyen Yayla, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak, bu isimlere, özellikle ilk ikisine "şarlatan" ismini ben vermedim, okuduğum kaynaklar öyle diyor. Paul Johnson'ın Entelektüeller kitabı Marx'ın nasıl bilim dışı yöntemler kullandığını, tezini yalanlayan datayı görmezden geldiğini hatta çarpıttığını gösteriyor.

Peter Watson'un Fikirler Tarihi Freud'un ipliğini pazar çıkartıyor ve kendisine niçin dürüst ve bilimsel metotlara uygun çalışmış bir bilim adam denemeyeceğini açıklıyor. Antony Starr da Öteki Peygamberler'de Freud' bilim adamı değil bir guru olarak görüyor.

Kurt Samuelsson'un Din ve İktisadi Faaliyet kitabı da Weber'in Protestan ahlakı ile kapitalizm arasında kurduğu ilişkinin nasıl saçma ve temelsiz bir çaba olduğunu ve yazarın tezini yalanlayan datayı nasıl görmezden geldiğini anlatıyor. Merak edenler bakabilir.

Aslında bu üç isim hakkında Batı'da ciddî -tabiri caizse yerle bir edici- bir eleştirel literatür var ama bu literatür Türkiye'ye ya hiç ya da yeterince yansımadı. Ben bunlara ve başka kaynaklara dayanarak bir yazı kaleme alacağım.

Ayrıca her biri hakkında çeviri makalelerden oluşan üç kitap derleyeceğim. İlaveten Polanyi ve Schmitt hakkında da birer derleme hazırlayacağım. Bunlar da başka tuhaf tipler. Hayırlısı olsun."