Kültür Sanat
15 Şub 2024 09:31 Son Güncelleme: 15 Şub 2024 09:38

Atilla Akar’dan 19 yıl sonra yeni baskı kitap: “Casuslar / Derin Savaşın Sıradışı Neferleri”

Medyaradar sitemizin siyaset analisti Atilla Akar’ın “Casuslar / Derin Savaşın Sıradışı Neferleri” başlıklı kitabı 19 yıl sonra farklı yayınevinden yeni baskısını yaptı.

Profil Kitap’tan çıkan 360 sayfalık çalışma konunun meraklılarına oldukça kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Casusluk olgusunun hemen her noktada ele alındığı kitap ayrıca dikkat çekici analizlerle birlikte sunulmaktadır.

Örneğin Akar, kitapta şu hayati uyarıyı yapmaktadır: “Stratejik ölçekte ise, oyun, global oynanmaktadır. Her devlet bir diğerinin gizli veya açık rakibidir. Bugün aralarında hiçbir ilişki veya çatışkı olmasa bile yarın öbür gün göğüs göğüse gelip gelmeyecekleri belirsizdir. O nedenle rakip veya rakip olması mümkün ülkelere dair her tür bilgi, özel bir önem taşımakta; diğer devletlerin sadece stratejik-askerî kapasiteleri değil, hemen her alanlarına ilişkin somut, güncellenmiş bilgi ve veriler değer kazanmaktadır… Bu anlamda "önemli" veya “önemsiz” bilgi yoktur. Henüz “önem kazanmamış” veya “önemi anlaşılmamış” bilgi vardır. Bize “garip”, “saçma” gibi gelebilecek birçok bilgi, bir başka açıdan değerlendirmeye tabi tutulduğunda hayatî önem kazanabilir. Önemli olan, bunu görebilecek ve uygun bir biçimde tasnifleyecek bir bakışa sahip olabilmektir.”

Kitap çok sayıda bölümden oluşmakta olup, casusluk mesleğinin incelikleri, istihbarat terminolojisi, hile ve komplo kurmanın incelikleri, muhtelif casusluk türleri, istihbaratta teknolojinin kullanımı, suikastların tertiplenmesi, casuslukta “sekspiyonaj” ın yani cinselliğin ve erotik şantajın işlevi, kadın ajanlar, casusluk tarihinden önemli simalar, 007 James Bond efsanesinin doğuşu, soğuk savaş ve atom casusluğu, casusluk tarihinden önemli ve ilginç olaylar, casusluğun geleceği gibi konular bol sayıda örnek verilmek suretiyle aktarılmaktadır.

“Hiçbir Casusun Kartvizitinde “Casus” Yazmaz!..” mottosuyla sunulan kitabın arka kapağında ise şunlar belirtilmektedir:

Casusluk dünyanın en eski meslekleri arasındadır. Çok eski dönemlerden beri savaşlar ve toplumlar arasındaki çatışmalar sürdüğünden bu yana varlığını korumuş ve ona olan ihtiyaç hiç tükenmemiştir. Bundan sonra da öyle olacaktır. Kendine özgü şartları ve kuralları olan bu meslek doğası gereği karmaşık ve risklidir. İşler “Casusluk filimleri”nde süslendiği gibi değildir. Kadınları cezbeden “007 James Bond” imajı çoğunlukla geçerli değildir. İşte elinizdeki kitapta hem bu alanın tarihini, temel kavramlarını, mantığını, çeşitliliğini, istihbarat teknolojisini, hem de bu yola baş koymuş simalarını ve önemli olaylarını bulacaksınız. Halihazırda dünyada ve ülkemizde süren “Derin savaş”ın türlü maskeler altında kamufle olmuş neferlerinin içimizde bir yerlerde yuvalandıklarını unutmayın!..”