Gündem
26 Şub 2016 12:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22

Atatürk yerine Erdoğan, Slogan yerine Ayet! Hangi gazete logosunu değiştirdi?

O gazete Hürriyet gazetesinin logosundaki Atatürk portresini değiştirdi, yerine Erdoğan'ı koyup sayfalarına taşıdı.

Bursa'nın yerel gazetelerinden Bursa Şehir gazetesi, Hürriyet gazetesinin çok tartışılan logosundaki Mustafa Kemal Atatürk portresinin bir benzerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı koyarak hazırladı.

Bursa Şehir gazetesi son sayısında, birinci sayfasında yer alan logosunun yanında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın portresine yer verdi.

Hürriyet gazetesinin logonun yanında kullandığı Mustafa Kemal Atatürk görselini değiştirerek, Erdoğan'ı koyan gazete, "Türkiye, Türklerindir" sözü yerine ise Kuranı Kerim'den "Müslümanlar Kardeştir" ayetini yazdı.



TÜRKİYE TÜRKLERİNDİR ÇOK TARTIŞILMIŞTI

Hürriyet okur temsilcisi Faruk Bildirici, 2012 yılında yazdığı bir yazısında logonun tarihçesini anlatmıştı.

Hürriyet logosundaki "Türkiye Türklerindir" ibaresine gelen eleştiriler üzerine olarak konuyu araştırdığını, o slogan ve bayrağın gazetenin yayın hayatına başlamasından 1.5 yıl kadar sonra, 8 Kasım 1949 tarihinde konulduğunu yazmıştı.

Logodaki değişikliğin gerekçesinin gazetenin başyazısındada "Hürriyet'in Avrupa'da da basılmaya başlanması ve "yabancı memleketlerde diğer gazetelerden tefrik edilebilmesi (ayrılması), oradaki Türklerin o bayrağın etrafında birleşmeleri" olarak açıklandığını yazan Bildirici, Atatürk'ün portresinin ise 1 Ocak 1987'de logoya eklendiğini anlatmıştı.

Bildirici'nin bu yazıyı yazma gerekçesi o günlerde Hürriyet'te yayımlanan ve çok konuşulan Leyla Zana röportajınında söyledikleriydi. Zana şöyle demişti:

"Hürriyet kendine yakışan bir şekilde Hürriyetçi bir mantıkla logosunu artık değiştirmeli ve 'Türkiye Türklerindir' yerine 'Türkiye Türkiyelilerindir' deme büyüklüğünü göstermeli."