Gündem
10 Eki 2022 08:50 Son Güncelleme: 10 Eki 2022 09:13

Atatürk fotoğraflarının arka planından ne çıktı

Sosyal haber platformu Reddit'e kayıtlı "u/herrtutu" isimli kullanıcı iki gün önce bir paylaşım yaptı. Sosyal medyanın gündemine oturdu...

Başta Twitter olmak üzere çok sayıda sosyal medya platformunda paylaşılan Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili iki görsel kullanıcıların yoğun ilgisini çekti. Kısa sürede etkileşim alan görseller binlerce kişi tarafından paylaşıldı. 

ARKA PLAN VE İDDİALAR 

Sosyal haber platformu Reddit'e kayıtlı "u/herrtutu" isimli kullanıcı iki gün önce bir paylaşım yaptı. Kullanıcı, Mustafa Kemal Atatürk'e ait sivil kıyafetli bir görseli, "Atatürk Eğer Yaşasaydı. Aİ (Yapay Zeka) ile yaptık." ifadelerini kullandı.

Başka bir kullanıcı ise bu paylaşımın altına benzer bir görsel ekledi. Paylaşımında,"Mustafa Kemal Atatürk'ün günümüz askeri üniformasıyla fotoğrafı." ifadelerine yer verdi.

Her iki görsel de sosyal medyada hızla etkileşim aldı. Twitter'da binlerce kişi yapay zeka sayesinde ortaya çıkartıldığı öne sürülen bu görselleri beğenip paylaştı. 

Birçok farklı Twitter kullanıcısı da her iki görseli,"Bir Reddit kullanıcısı yapay zeka kullanarak Atatürk'ün vücut ölçülerini, günümüz kıyafetlerine uyarlayarak çizdi." şeklinde paylaştı.

BULGULAR 

Anadolu Ajansı Teyit Hattı, yapay zeka ile tasarlandığı öne sürülen her iki görseli inceledi. Görsellerin ikisinin de fotoğraf ve illüstrasyonlar kurgulanarak ortaya çıkartıldığını belirledi.

Atatürk'ün yapay zeka sayesinde tasarlandığı iddia edilen üniformalı görselinin aslında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a ait olduğu tespit edildi. Fotoğraf, Anadolu Ajansı Muhabiri İslam Yakut tarafından 11 Mayıs 2016'ta İstanbul'daki bir otelde düzenlenen Balkan Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın açılışı sırasında çekildi. 

Reddit'e yüklenen görselde, Mustafa Kemal Atatürk'e ait bir illüstrasyonun Hulusi Akar'ın gövdesine yerleştirilerek paylaşıldığı belirlendi. Atatürk silüetinin bilgisayar ortamında tasarlandığı, görselin kalan kısmının ise fotoğraf olduğu anlaşıldı. 

Yapay zeka sayesinde Atatürk'ün sivil kıyafetler içerisinde olduğu belirtilen görselin de Hulusi Akar'a ait olduğu belirlendi.  

Bu fotoğraf ise Anadolu Ajansı Muhabiri, Arif Akdoğan tarafından 28 Temmuz 2020'de Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın, Türk Miras Örgütü tarafından düzenlenen online bir konferansa Ankara'dan katıldığı sırada çekildiği tespit edildi. 

Benzer şekilde tasarlanan Atatürk illüstrasyonunun Akar'ın gövdesine yerleştirildiği yapılan araştırmayla bulundu. Görsellerin ileri bir teknoloji olan yapay zeka sayesinde değil, fotoğraf ve illüstrasyonlarla bilgisayar ortamında kurgulanarak ortaya çıkartıldığı anlaşıldı.