Televizyon
10 Kas 2017 16:05 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 23:15

Atatürk belgeseli 47 yıl sonra ilk kez yayınlandı!

'Atatürk: Türklerin Babası' belgeseli, BBC Arşivlerinde Türkiye programı kapsamında ilk kez Türkiyeli izleyicilerle buluşuyor.

BBC tarafından 1970 yılında hazırlanan 'Atatürk: Türklerin Babası' belgeseli, BBC Arşivlerinde Türkiye programı kapsamında ilk kez Türkiyeli izleyicilerle buluşuyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, belgeselde Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk yıllarındaki gelişmelere paralel olarak anlatılıyor.

Michael Adams tarafından hazırlanan belgeselde görüntüler, hem 1970 yılında Çanakkale, Samsun, Amasya, Sivas ve Ankara'da BBC tarafından yapılan kayıtlar hem de tarihi görüntülerden oluşuyor.



Belgeselde röportajları yer alan isimlerse şunlar:

- Türkiye'nin ilk Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü

- Türkiye'nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu

- Kurtuluş Savaşı'nı genç bir gazeteci olarak izleyen ünlü İngiliz tarihçi Arnold Toynbee

- Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu kadrolarından, Atatürk'ün yakın arkadaşlarından asker ve siyasetçi Ali Fethi Okyar'ın oğlu Prof. Dr. Osman Okyar

Telif hakları nedeniyle belgeselde, dünyanın çeşitli müzelerinden alınarak kullanılan ve kaynakları tam olarak belirlenemeyen fotoğraflar ile görüntülerin yerine; British Pathé, Getty Images ve Genelkurmay Başkanlığı'nın kamuyoyla paylaştığı fotoğraf ve görüntüler kullanıldı.

Bu yapılırken belgeselin editoryal bütünlüğünün bozulmamasına dikkat edildi,

Belgeseldeki bazı basit çeviri ve yazım yanlışı hatalarına ise, eserin orijinaline sadık kalmak için müdahalede bulunulmadı.

BBC’NİN ARŞİVİ AÇILDI

BBC'nin 1950'lerden 2000'lere uzanan Türkiye arşivlerinde, Türkiye siyasetiyle ilgili haber paketleri, programlar ve belgeseller yer alıyor.

Arşiv görüntüleri; birçok önemli devlet insanı, siyasetçi, iş insanı, siyasi eylemci, sivil toplum örgütü temsilcisiyle röportajları da içeriyor.

Arşivlerde, Türkiye tarihindeki olayların yanı sıra kültürel içerikli görüntüler de yer alıyor.

'BBC Arşivlerinde Türkiye' 1950, 1960, 1970 ve 1980'lerden, çoğu İstanbul'dan olmak üzere, farklı kentlerin görüntülerine de yer verecek.

YAYINLAR HEM SİTEDE HEM DE SOSYAL MEDYADA OLACAK

Programda, BBC'nin elindeki mevcut arşiv görüntüleri kullanılacak.

Dolayısıyla Türkiye'nin geçmişinde yaşanan her önemli konuyla ilgili görüntülerden ziyade sadece BBC'nin geçmişte haberleştirdiği konulara yer verilecek.

Programların tümüne, BBC Türkçe'nin internet sitesindeki, 'BBC Arşivlerinde Türkiye' sayfasından ve BBC Türkçe'nin YouTube kanalından ulaşmak mümkün olacak.

Programların kısa versiyonları ise BBC Türkçe'nin Facebook, Twitter hesaplarından takip edilebilecek.