Gündem
21 Ara 2012 09:42 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:31

ASSANGE BALKONDAN TEHDİT ETTİ; "ASIL KIYAMET 2013'TE KOPACAK"

WikiLeaks'in kurucusu Assange, 2013 yılında her ülkeyi ilgilendirecek yeni belgeler yayınlayacaklarını açıkladı.

Julian Assange, 6 ay önce sığındığı ve bu süre zarfında hiç dışarıya çıkmadan yaşamak zorunda kaldığı Ekvador Büyükelçilik balkonundan ikinci kez konuşma yaptı. Medyanın büyük ilgi gösterdiği konuşmaya yaklaşık 100 kişilik bir grup da şarkı, tezahürat ve ‘özgürlük’ pankartlarıyla destek verdi. İngiliz polisinin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

“6 ay, yani 185 gün önce bu binaya girdim; burası benim evim, ofisim ve sığınağım oldu” diyerek sözlerine başlayan Assange, Ekvador hükümetinin ilkeli duruşu ve Ekvador halkının desteği sayesinde bu elçilik binasında güvende olduğunu ifade etti. Pentagon’un geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, WikiLeaks’in yayınlarını sürdürmesini ‘devam eden suç’ olarak değerlendirdiğini hatırlatan Assange, “Durum böyleyken ve hükümetim hala gazeteciliği ve WikiLeaks’in yayınlarını desteklemezken, burada kalmaya devam etmeliyim” diye konuştu.

Assange, kendisiyle görüşmek veya güvenli geçişi sağlamak için standart prosedürleri uygulamayı dileyen herkese kapısının açık olduğunu, şimdiye kadar da hep açık durumda olduğunu kaydetti. 2013 yılında WikiLeaks'in dünyadaki tüm ülkeleri ilgilendirecek milyonlarca yeni belgeyi daha yayınlayacaklarını açıklayan Assange, özellikle Amerikan yönetimine gözdağı verdi.

Düşünce hürriyetini savunanların desteği sayesinde dimdik ayakta olduğunu vurgulayan Assange, “Burada özgürlüğüm sınırlı olmasına rağmen, en azından iletişim kurmamda bir sorun yok. Fakat farklı ülkelerdeki 232 gazeteci bu geceyi hapiste geçiriyor” ifadelerini kullandı.

6 AYDIR BÜYÜKELÇİLİKTE KALIYOR

2010 yılında İsveç'te 2 kadına tecavüz etmekle suçlanan Assange’ın, uzun bir süredir ikamet ettiği İngiltere'den bu ülkeye iadesine karar verilmişti. Assange, iade kararını durdurmak için başvurduğu tüm hukuki yolların da sonuçsuz kalması üzerine 19 Haziran’da Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne sığınarak bu ülkeye siyasi iltica talebinde bulunmuştu.

Ekvador hükümeti, bu siyasi iltica talebini kabul etmesine rağmen İngiliz yetkililer, şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle Assange’ın büyükelçilik binasından çıkmasına izin vermiyor ve çıkması halinde tutuklanıp İsveç’e iade edileceğini belirtiyor. Assange ise ABD’ye gönderilip burada idam cezasına çarptırılma endişesiyle İsveç’e iade edilmesini istemiyor. Londra yönetimi, Ekvador’un tüm baskısına rağmen geri adım atmazken, İngiliz polisi Assange’ın kaçma ihtimaline karşın Ekvador Büyükelçiliği önünde 24 saat nöbet tutuyor.

41 yaşındaki Julian Assange, kurucusu olduğu WikiLeaks adlı internet sitesiyle ABD Dışişleri Bakanlığı'na ait çok sayıda gizli yazışmayı yayımlamıştı.