CineRadar
11 Mayıs 2012 14:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:38

AŞK MI, PARA MI?

Haftanın filmleri zor sorular soruyor ve Jason Statham elinde silah, matematik dahisi bir çocuğu korumaya çalışıyor... İşte haftanın filmleri!

Modern Türk sinemasının en kıymetli yönetmenlerinden olan Seyfi Teoman’ın acısını yaşarken filmler de hayat gibi önümüzden akıp gidiyor.

Fetih 1453’ün yarattığı “Filmler Göçü” sona erdi ve vizyon yolunu yeniden buldu. Haftanın altı yeni filmi var bu kez dramalar ağırlıkta. Kaçırmamanız gereken “Can Dostum”un yanısıra, “Koruyucu” ve “Can” da bu hafta görülmesi gereken önemli filmler arasında.

Haftanın Filmi: Can Dostum / Intouchables / Komedi, Drama / 112 dk

Cineradar Notu: 8

Yönetmen: Olivier Nakache, Eric Toledano

Oyuncular: François Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny

Özet: Fransız yapımı Dokunulmazlar (The Intouchables) filmi daha önce hiç tanışmayan ve yaşam tarzları birbirine hiç benzemeyen iki adamın öyküsünü anlatıyor. Biri yamaç paraşütü kazasında yaralanana bir aristokrat digeri ise evde kendisine yardımcı olması için banliyöde yaşayan Driss isminde bir adamdır. Driss, cezaevinden henüz tahliye olmuştur ve bu iş için hiç de uygun değildir. Ancak bir şekilde birbirine benzeyen bu iki erkeği hayat bir araya getirecektir.

Fransa’nın gözdesi “Can Dostum” internette uzun süre dolandıktan sonra nihayet memleket vizyonuna çıkabilmeyi başardı. İki zıt karakterin yüreklere işleyen dostluğunu aktaran film, bir zamanların iyi dramalarını hatırlatıyor. Zıt karakterlerin dostluğu üzerine izlediğim en iyi film sanırım Birdy’dir.  Can Dostum bu yetkinlikte bir film değil çünkü samimi olduğu kadar, ince hesaplar peşine de düşmüş bir yapım. Yine de zamanın soğuk, sentetik filmlerinden farklı bir hikayesi var. Güçlü oyunculuklarla da bu duyguyu iyice pekiştiriyor. Haftanın mutlaka görülmesi gereken filmlerinden biri…

Koruyucu / Safe / Aksiyon / 94 dk

Cineradar Notu: 6.5

Yönetmen: Boaz Yakin

Oyuncular: Jason Statham, Chris Sarandon, James Hong, Catherine Chan

Özet: Yeraltı suç örgütü 10 yaşındaki Çinli matematik dahisi Mei’yi kaçırır ve Amerika’ya götürür. Böylece örgütün bütün belgeleri küçük kızın aklında olacaktır. Luke Wright, New Jersey’de ikinci sınıf bir dövüşçüdür. Evsiz ve beş parasız yaşamakta ve intihar etmeyi düşünmektedir. Rus Mafyası küçük kızı Triadların elinden kaçırmaya çalışırken, Luke Wright olayı görür ve müdahale eder.

Jason Statham’ın favori oyuncusu olduğu stilize aksiyon denemeleri içinde bile farklı duran bir film Koruyucu… Aktörün son yıllarda zeka seviyesi giderek düşen, kaba aksiyon filmlerinde rol aldığını göz önüne alırsak onun için de iyi bir geri dönüş sayılabilir. Statham isminin peşine düşüp gidenlere zaten lafım yok ama onun adını görüp filmlerinden uzak duranların Koruyucu’dan endişe etmesine gerek yok. Her anında,  iyi yönetilmiş, oynanmış, draması güçlü bir film.

Aşk ve Para / One For The Money / Aksiyon, Komedi / 91 dk

Cineradar Notu: 5

Yönetmen: Julie Anne Robinson

Oyuncular: Katherine Heigl, Jason O’Mara, Daniel Sunjata, John Leguizamo

Özet: Altı aydır işsiz olan Stephanie, son çare olarak kuzeninin, kefalet senedi veren şirketinde tahsilât ajanı olarak çalışmaya başlar. Tercih ettiği silâh biber gazı spreyidir ama bu Stephanie’yi kuzeninin en büyük borçlusunu yakalamasını engellemez: Cinayet zanlısı, eski polis Joe Morelli. Evet, lise yıllarında Stephanie’yi baştan çıkarıp terk eden Joe Morelli…

Afişine kanarsanız, güzel Katherine Heigl’in oynadığı bir romantik komedi gibi görünüyor ama filme girdiğinizde daha fazlasını göreceksiniz. Aslında bir roman karakteri olan Stephanie Plum üzerine kurulan film, vahşi ve zalim dünyaya karşı direnen bir Amazonun öyküsünü anlatıyor ancak bunu yaparken romana yetişeceğim diye o kadar açılıp, saçılıyor ki dağıttıklarını toplayamadan bitiyor. Kötü film diyemem ama izleyince elinize ne geçecek onu da bilemiyorum.

Can / Drama / 106 dk

Cineradar Notu: 6

Yönetmen: Raşit Çelikezer

Oyuncular: Selen Uçer, Serdar Orçin, Yusuf Berkan Demirbağ, Erkan Avcı’

Özet: Ayşe ve Cemal evleneli birkaç yıl olmuştur. Tek eksikleri bir çocuktur. Normal yollardan çocuk sahibi olamayınca Cemal’in zoruyla illegal yollardan çocuk sahibi olurlar. Ancak başından beri bu duruma karşı tavır alan Ayşe çocuğu bir türlü bağrına basamaz ve çocuk bir yaşına gelirken Cemal evi terk eder. Ayşe çocuktan kurtulmak için her yolu deneyecek ama bir türlü başaramayacaktır.
Antalya’da tartışılan, Sundance’de ödüllendirilen Can, çok iyi bir film olabilecekken 70’ler Yeşilçam melodramlarının klişe batağına saplanan ve tüm gücünü orada tüketen bir yapım. Sorunlu ailenin “baba” figürünün evi terkettikten sonra yaşadıkları hikayeye ameliyatla takılmaya çalışılmış bir dinazor bacağı gibi anlamsız bir katkı yapıyor. Neyse ki Selen Uçer’in güçlü oyunculuğu Can’ izlenir ve değerli kılıyor. Minimalist dramalardan hoşlananlara…

Efsanelerin Dansı: Anadolu Ateşi / Dans / 83 dk

Cineradar Notu: 7

Yönetmen: Mustafa Erdoğan

Özet: Kaynağını Anadolu’nun binlerce yıllık mitolojik ve kültürel tarihinden alan, her yöreden derlenmiş 3000 halk dansı figürü 3D olarak sinemaseverlerin karşısına çıkıyor. Ünlü dans gösterisinin sinema filmi detaylı çekimleri 100 kişilik animasyon ve profesyonel 3D çekim ekibi tarafından 6 aylık süre içinde gerçekleştirildi. Dünya standartlarında 3D efekt ve animasyonlar ile desteklenerek izleyiciyi konseptin içinde tarihte yolculuğa çıkartıyor.

75 ülkede 2750 gösteri ile 15 milyonu aşan kişi tarafından izlenen Anadolu Ateşi dans gösterisi Riverdance çizgisinin ülkemizdeki uzantısıydı. Mustafa Erdoğan bu şovu bazı 3D numaralarıyla beyazperdeye de taşımaya karar vermiş. Meraklısı için ilginç bir seyirlik ama bence DVD koleksiyonerleri için daha cazip olacak bir çalışma… Keşke eş zamanlı olarak ev sinemasına da çıksaydı.

İkizler Firarda / Komedi, Aile /112 dk

Yönetmen: Yusuf GÜVEN, Necmi Yıldırım

Oyuncular: Cengiz Küçükayvaz, Sinan Bengier, İlhan Daner devamı...

Özet: Orijinal öyküsü ve senaryosu Necmi Yıldırım’a ait olan filmin yönetmenliğini de Yusuf Güven ile birlikte yine Necmi Yıldırım üstleniyor. Dev Yapım’ın yapımcılığını üstlendiği film, sıcak bir aile komedisi...

Malatya İnönü üniversitesi kısa film festivalindeki jürilik görevimden ötürü izleyemediğim “İkizler Firarda” Disney tarzı bir aile komedisine benzer gibi duruyor. İzlemeden bir şey yazmak olmaz ancak sömestr dönemine yakışacak bu filmin vizyon zamanlamasının yanlış olduğunu yazmak mümkün.

Murat Tolga Şen / murattolga@gmail.com