Gündem
15 Kas 2020 15:56 Son Güncelleme: 15 Kas 2020 16:00

Aşıyı bulan Türk konuştu! 'Seneye normal bir kış geçireceğiz!'

Koronavirüse karşı başarı oranı en yüksek aşıyı üreten Almanya merkezli BioNTech'in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, aşının etkisinin yaz boyunca önemli ölçüde başlayacağını ve hayatın önümüzdeki kış normale döneceğini belirtti.

BioNTech ve ABD merkezli Pfizer'ın birlikte geliştirdikleri koronavirüs aşısının yüzde 90 başarıya ulaştığı açıklanmıştı.

BBC'ye konuşan BioNTech'in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin, hayatın gelecek kış normale döneceğini söyledi. Şahin, aşının insanlar arasındaki bulaşmayı azaltacağından ve aşı olan bir kişide gelişen semptomları durduracağından emin olduğunu ifade etti.

Dünyanın ilk etkili aşısının pazartesi günü duyurulmasının ardından Oxford Üniversitesi'nde tıp profesörü olan Sir John Bell, ilkbaharda hayatın normale dönebileceğini öne sürmüştü.

KIŞ AYLARINI BULACAK

Ancak Prof. Şahin bu durumun daha uzun süreceğini ve gelecek yıl kış aylarını bulacağını açıkladı.

Her şey yolunda gitmeye devam ederse aşının gelecek yılın başında teslim edilmeye başlanacağını belirten Şahin, "Hedef önümüzdeki nisan ayına kadar dünya çapında 300 milyondan fazla doz vermek" dedi.

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaz bize yardımcı olacak çünkü enfeksiyon oranı yaz aylarında düşecek. Önemli olan önümüzdeki yıl sonbahar / kışa kadar veya öncesinde yüksek bir aşı oranına sahip olmamız..."