Gündem
24 Eyl 2012 13:27 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:10

ASİL NADİR'E AYLIK 145 LİRALIK KONTÖR!

İngiltere'de tutuklu olan Asil Nadir yakınlarıyla telefon görüşmesi yapabiliyor. Ayda 145 liralık konuşma yapabilen işadamı Nadir sık sık annesiyle görüşüyor.

İngiltere’de sahibi olduğu Polly Peck International (PPI) şirketinden zimmetine 29 milyon sterlin (45 milyon dolar) geçirdiği gerekçesiyle 10 yıl hapse mahkum olan Kıbrıslı Türk işadamı Asil Nadir’in (71) geçtiğimiz hafta boyunca ailesi ve sevdikleriyle iletişim kurma şansı yakaladı. Nadir’in ilk sorusunun da “Annem nasıl, iyi mi?” olduğu öğrenildi.
Milliyet’in edindiği bilgilere göre Asil Nadir’e, ailesi ve istediği kişilerle konuşması için aylık 50 sterlin (145 TL) değerinde konuşma hakkı verildi. Buna göre Nadir, bir ay içerisinde 145 TL’lik kontör hakkını geçmemek kaydı ile istediği kişilerle konuşuyor. Nadir’in konuşmalarında dava süreci ile ilgili fazla yorum yapmadığı, güncel konularda sohbetler ettiği bildirildi.
“Sabırla istinafın vereceği” kararı beklediği ifade edilen Nadir’in, yattığı Belmarsh hapishanesi, “İngiliz Guantanamo”su olarak biliniyor. 1991 yılında inşa edilen Belmarsh hapishanesinde, terör şüphelileri ve suçluları tutuluyor. Sadece erkek mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli A Tipi Belmarsh hapishanesinde, hücrelerin yüzde 60’ı toplu, yüzde 40’ı ise tek kişilik hücrelerden oluşuyor. Hapishanede ayrıca, “kancalı imam” lakaplı Mısırlı Ebu Hamza El Masri, 2005 Londra bombalamalarının sorumlularından kabul edilen Manfo Kwaku Asiedu da bulunuyor.

Tek endişesi annesi
Asil Nadir’in geçtiğimiz hafta içinde her gün konuştuğu kız kardeşi Bilge Nevzat, “Ağabeyimle telefonda konuşma imkanımız oldu. Ağabeyim Asil Nadir’in morali ve keyfi yerinde” dedi. Asil Nadir’in revirde kaldığı için kendisi ile konuşma fırsatı bulduklarını kaydeden Nevzat, “Ağabeyimin kalp rahatsızlığı var. Bu nedenle revirde kalıyor” dedi. Nadir’in her telefon açtığında ilk sorusunun “Annem nasıl, iyi mi?” olduğunu anlatan Bilge Nevzat, annesi ile ağabeyinin özlem giderdiklerini belirtti. Nevzat şöyle devam etti:
“Annem 92 yaşında ve rahatsızlığı var. Asil Nadir’in tek endişesi annem. Annemle de bir kaç kez konuştu ama her gün konuşamıyor. Sizlere neler konuştuğu ile ilgili konuşmayayım. Annemin rahatsızlığı var biliyorsunuz. Ağabeyim ve bizler sabırla istinafı bekliyoruz.”
Nadir’in bir Kıbrıs sevdalısı olduğunu da anlatan Nevzat, ağabeyinin Kıbrıs Türkü için çalışan biri olduğunu belirtti. Nadir’in Kıbrıs’a özlem duyduğunu ifade eden Nevzat, dava süreci devam ettiği için medyaya fazla konuşmak istemediklerini söyledi. Milliyet’in edindiği bilgilere göre, ailesinden başka Kıbrıs’taki yakın tanıdıklarıyla da konuşan Nadir, Kuzey Kıbrıs’ta yaşanan son gelişmeleri de yakından takip ediyor. KKTC Dışişleri Bakanlığı da, Londra Temsilciliği aracılığıyla Asil Nadir’le iletişim halinde. Milliyet’e konuşan Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, “Asil Bey’in bizlerden bir isteği olursa seve seve yerine getiririz” dedi. Özgürgün, KKTC’nin Londra Temsilciliği’nin dava sürecini yakından takip ettiğini belirtti.

KIBRIS’TAKİ EVİ BOŞALTILDI
71 yaşındaki Asil Nadir ve 28 yaşındaki eşi Nur Nadir, Londra’nın en lüks semtlerinden Mayfair’de aylık kirası 20 bin sterlin (57 bin lira) olan bir evde kalıyordu. Ancak Nadir’in hapis cezası alması üzerine Mayfair’deki ev boşaltıldı. İngiltere’den Milliyet’e konuşan bir yakını, “Bu ev çok büyüktü. Asil Bey hapis cezası alınca, korumalara ve çalışanlara da ihtiyaç kalmadı. Sonrasında daha uygun bir eve taşındı” dedi. Nadir’in, KKTC’de Lapta bölgesinde bulunan evi de boşaltıldı. Nadir’in, evinde güvenlik görevlisi, temizlikçi, aşçı, garson ve at bakıcısı olarak çalışan personelin işine son verildi. Ancak Nadir, bahçeye çok önem verdiği için bahçıvanın işine son verilmedi.

FRANSIZCA ÖĞRENİYOR
Nadir, temyiz aşamasını beklediği Belmarsh hapishanesinde konuşmayı çok istediği Fransızca’ya merak sarmış ve eşi Nur Nadir’den, Fransızca kitaplar istemişti. Nadir’in özellikle Fransızca roman ve dil bilgisi kitapları talep ettiği ifade edilmişti. Nur Hanım’ın ise Asil Nadir’i bir defa ziyaret edebildiği öğrenildi.

SEFA KARAHASAN/MİLLİYET