Ekonomi
22 Haz 2022 13:43 Son Güncelleme: 22 Haz 2022 13:54

Asgari ücrette 876 lira pazarlığı mı var?

Milyonlarca çalışanını gözü kulağı temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan ikinci zamda. Rakam ve oranla ilgili çok çeşitli bilgiler geliyor. Asgari ücrete ikinci zammın miktarı hakkında henüz net bir açıklama yok ancak Dünya gazetesi yazarı Osman Arolat, bununla ilgili bir yazı yazdı ve 'temmuzda asgari ücret zammı ne olabilir?" dedi.

Dünya gazetesinden Osman Arolat'ın "Temmuz’da asgari ücret zammı ne olabilir?" başlıklı yazısı şöyle:

Asgari ücrette Temmuz zammı tartışmaları yapılıyor. Türk-İş’in 4 kişilik ailenin açlık sınırı rakamını aşabilmek için, net yüzde 45 artış olması gerektiği ve işverenin ödediği 876 liralık primden kamunun vazgeçmesi gerektiği söyleniyor…

Cumhurbaşkanının Türk-İş başkanıyla geçen hafta yaptığı buluşmanın ardından, elektrik, doğalgaz ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle, Temmuz ayında asgari ücretin artırılması konusu da gündeme geldi…

Peki, asgari ücret zammı ne olabilir?

Bu çok yönlü ele alınması gereken bir konu. Önce 15-65 yaş nüfus içinde istihdamda yer alan 26 milyon 852 bin kişinin TÜİK verilerine göre yüzde 42,8’inin, yaklaşık 16 milyon kişinin asgari ücretle çalıştığı bilgisini ele alalım. Son açıklanan yıllık enflasyon 73,69 iken, yıllık gıda enflasyonunun yüzde 91,63 seviyesinde gerçekleştiğini de bilelim. Aralık ayına göre enflasyon artışının yüzde 35,14 olduğunu, buna bir aylık enflasyon daha eklenerek memur ve emeklilere yüzde 40’lara varan bir Temmuz zammı yapılacağı beklentisini ekleyelim.

Cumhurbaşkanının Türk-İş başkanıyla buluşmasının ardından Çalışma Bakanı Bilgin ve bazı Ak Parti yöneticilerinin çalışanların durumunu bildiklerini belirterek, Temmuz’da bir iyileştirme ile onları rahatlatacaklarını açıklamaları da, asgari ücret artışı konusundaki beklentileri artırdı.

Bazı işverenler zaten zam yaptılar, ya da çalışanlara zam yapılması gerektiği konusunda açıklamalarda bulundular. Yeni bir asgari ücret zammı olacaksa bunun getireceği yük konusunda Hükümetin kendilerine destek vererek yardım etmesi gerektiğini de dile getirdiler.

Yukardaki soruyu tekrarlayayım: Peki asgari ücret Temmuz zammı ne olabilir?

Beklentiler ortaya konulurken; asgari ücretin netinin en az Türk-İş’in 4 kişilik ailenin açlık sınırı 6017 liranın üstünde olması isteniyor. Bu yüzde 10’luk ve 20’lik net artışın üzerinde. Yüzde 10 net artış olursa asgari ücret Temmuz’da 4678 liraya, yüzde 20 artış olursa 5.103 liraya yükselecek. Asgari ücretin netinin açlık sınırını aşabilmesi için Temmuz zammının en az yüzde 45 olması gerekir.

İşveren kesimi Temmuz zammı yapılacaksa, asgari ücretle ilgili ödedikleri 876 liralık primin kamu tarafından karşılanmasını talep ediyor.

Temmuz’da asgari ücretin zamlanması gerektiğine ben de inanıyorum. Ancak, gerçekçi bir yaklaşım için yukarıda belirttiğim hususların ve işverenlerin taleplerinin dikkate alınarak hareket edileceği için, ince hesaplar yapılarak karar verilebileceğine inanıyorum…

ERDOĞAN VE TÜRK-İŞ BAŞKANI GÖRÜŞMÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ı 16 Haziran'da kabul etmişti. Türk İş Başkanı Ergün Atalay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya geldi. Sürpriz bir görüşme olarak değerlendirildi. Erdoğan'ın Atalay ile asgari ücreti ve temmuz zammını masaya yatırdığı belirtildi.

GÖRÜŞME SONRASI AÇIKLAMA

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay asgari ücret hakkında konuştu. Atalay, "İşverenin asgari ücret artsın ama artan kısmı devlet karşılasın talebi var" dedi. Atalay, Erdoğan ile görüşmesini "güzel geçti" diyerek ifade etti.

Atalay, “Asgari ücret konusunu ele aldık. Taraflarla görüşüp karar verilecek. Görüşmemizde Cumhurbaşkanı, ‘Her şeyin farkındayım’ dedi.” ifadelerini kullandı.

Atalay şunları söyledi: 2 gün evvel randevu istedik. Çalışma hayatındaki sorunlarla ilgili bugün kendisiyle konuşma imkanı bulduk. Gündemde asgari ücret, emeklilerin durumu, EYT var. Her konuyu A'dan Z'ye konuşma imkanı bulduk. Sayın cumhurbaşkanımız, önümüzdeki günlerde çalışma bakanıyla, bu işin taraflarıyla bir toplantı yapılacağını, bununla ilgili önümüzdeki günlerde bize haber vereceğini (söyledi). Hangi noktaya geldik diye bir rakam konuşmadık. Asgari ücretlinin alım gücünün düştüğünü, dar ve sabit gelirlinin alım gücünün düştüğünü, emeklinin durumunun ortada olduğunu A'dan Z'ye anlattık. Cumhurbaşkanı, “Bunlarla ilgili önümüzdeki günlerde çalışma yapıyoruz. Size de kamuoyuna da bilgi vereceğiz” dediler. Ortada bir rakam yok ama asgari ücretin ocak ayındaki alım gücüyle şu andaki alım gücünü, emeklilerin maaşını konuştuk.

“ŞARTLAR ÖYLE GETİRDİ Kİ, BIRAKIN ARALIK AYINI HAZİRANDA ALIM GÜCÜ KAYBOLDU”

Vatandaşın alım gücünün düşmesine ve asgari ücrette artış görüşmelerinin şimdiden başlamasına dikkat çeken Atalay, “Bugüne kadar biz aralık ayının dışında asgari ücreti toplamadık. Şartlar öyle getirdi ki, bırakın aralık ayını, haziranı bile bulduğunda insanlar alım gücünü kaybetti” dedi.

“ERDOĞAN ‘BEN HER ŞEYİN FARKINDAYIM’ DEDİ”

Erdoğan ile görüşmesine ilişkin Atalay, “Güzel müspet bir görüşme oldu. Cumhurbaşkanı ‘Ben her şeyin farkındayım, ne olduğunu biliyorum’ dedi. Güzel bir görüşme oldu. İnşallah önümüzdeki günlerde kamuoyuna müspet bir haber verirler” ifadelerini kullandı.

“TOPLUMU MEMNUN EDECEK BİR ŞEY OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORUM”

Asgari ücret miktarıyla ilgili de Atalay, “Benim aklımdaki rakam çok güzel. Her şeyi söylerim. 10 bin de söylerim ama öyle değil. Söylediğinle aldığın arasında bir uyum olması lazım. İş verenlerin büyük bölümü asgari ücretin artmasını istemiyor. Asgari ücret artsın ama artan tarafını devlet karşılasın' diyorlar. İşin kolay yanı o. Biz burada insanların cebine ne girecek ona bakıyoruz. Bununla ilgili toplumu memnun edecek bir şey olur diye düşünüyorum” açıklamasında bulundu.