Asgari ücretle birlikte hepsi değişecek! Kalem kalem hesaplandı: Maaşlar, kıdem tazminatı…

Asgari ücretli 7 milyon kişiyi ilgilendiren düzenlemeye kısa bir süre kaldı. Ocak ayından itibaren geçerli olacak olan yeni asgari ücret için Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarına başlayacak. İşsizlik maaşı, staj ücreti, GSS primi, doğum ve askerlik borçlanması, 65 yaş aylığı, kıdem tazminatı, engelli aylıkları da zamlanmış olacak.

Asgari ücretle birlikte hepsi değişecek! Kalem kalem hesaplandı: Maaşlar, kıdem tazminatı… - Sayfa 1

Asgari ücretle birlikte milyonlarca kişinin ödemeleri ve maaşlarında da değişiklikler yaşanacak. 7 milyon çalışanı etkileyecek asgari ücret zammı diğer çalışanların maaşları için de belirleyici olacak. Yeni asgari ücretle, Bağ-Kur priminden, GSS'ye, doğum ve askerlik borçlanmasından 65 yaş aylığına, stajyer ücretlerinden engellik maaşlarına, işsizlik maaşından, isteğe bağlı sigorta primine, geçici iş görmezlik ödeneğinden ev hizmetlerinde çalışanların primlerine, asgari ücretlilerin kıdem tazminatına kadar değişiklikler yaşanacak.

122
Asgari ücretle birlikte hepsi değişecek! Kalem kalem hesaplandı: Maaşlar, kıdem tazminatı… - Sayfa 2

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ NE?

Asgari ücret için yüzde 30 ile 55 arasında zam yapılması öngörülüyor. Yüzde 30 zam yapılması halinde yeni asgari ücretin 14 bin 822 lira, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 17 bin 763 liraya çıkması bekleniyor.

222
Asgari ücretle birlikte hepsi değişecek! Kalem kalem hesaplandı: Maaşlar, kıdem tazminatı… - Sayfa 3

İŞSİZLİK MAAŞLARI NE KADAR OLACAK?

İşsizlik maaşı en düşük brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yüksek de brüt asgari ücretin yüzde 80’i kadar olabiliyor. 

322
Asgari ücretle birlikte hepsi değişecek! Kalem kalem hesaplandı: Maaşlar, kıdem tazminatı… - Sayfa 4

Asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması halinde en düşük işsizlik maaşının 6922 liraya, yüzde 55 zam yapılması halinde ise 8253 liraya çıkması bekleniyor. 

422