Gündem
18 Ara 2021 15:05 Son Güncelleme: 18 Ara 2021 15:07

Aselsan'da 'Katar' kararı: Resmen tescillendi

Savunma sanayi şirketi Aselsan, 'Aselsan QATAR' markası için Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak tescil çıkardı.

Türk savunma sanayi şirketi Aselsan, Katar’a açıldı. Merkezi Ankara’da olan Aselsan, Türk Marka ve Patent Kurumu’na başvurarak, “aselsan QATAR” markasını tescil ettirdi.

Söz konusu markanın tescili, Türk Marka ve Patent Kurumu’nun resmi Marka İlan Bülteni’nde yayınlandı.

TANAL BAŞVURUYU BAKAN AKAR’A SORDU
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, söz konusu marka başvurusu ve tescilini, Aselsan’ın Katar’a yönelik faaliyetlerini Meclis gündemine taşıdı. Tanal, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cevaplandırması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde, Aselsan’ın marka başvuru ve tescili hakkında bilgi talep etti.

Mahmut Tanal'ın önergesinde, "Aselsan’ın Katar Devleti’nde faaliyet gösterebilmek amacıyla Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan marka tescil ettirdiği iddialarının doğru olup olmadığı" soruldu.

Önergede, Aselsan tarafından Katar’da faaliyet göstermek üzere kurulmuş ya da Aselsan’ın ortak hisseye sahip olduğu ayrı bir tüzel kişiliğe sahip şirketlerin bulunup bulunmadığını soran Tanal, devamında “Şayet bulunmakta ise söz konusu şirketin/şirketlerin unvanı nedir? Hangi faaliyetlerin gösterilmesi amacıyla kurulmuştur? İlgili şirket/şirketlerde Aselsan’ın sahip olduğu şirket hisse oranı kaçtır?” sorularını yöneltti.

HANGİ ALANDA FAALİYET YÜRÜTECEK?
Tanal önergede, Aselsan’ın iddia olunduğu üzere Katar Devleti’nde faaliyet göstermeyi planladığı ve marka tescil ettirdiği bir şirket var ise faaliyet konusunun ne olacağını sorarak, şöyle devam etti:

“Söz konusu şirkette savunma sanayisi ürünlerinin AR-GE çalışmaları ve üretimi yapılacak mıdır? İlgili şirkete teknoloji transferi, savunma sanayisi ürünü ihracatı yapılacak mıdır? Şayet yapılacaksa Bakanlığınız tarafından hangi ürünlerin ihracatına ilişkin izin verilmiştir?”

'DENETİM NASIL YAPILACAK?'
Önergede savunma sanayinin, savunma sanayi bünyesindeki şirketlerin ve bu şirketlerce üretilen ürünlerin güvenliği ve gizliliği, ticari sırların güvenliğinin sağlanması konusundaki endişelerini dile getiren CHP’li Mahmut Tanal, Bakan Hulusi Akar'a şu soruları yöneltti:

“Katar Devleti’nde savunma sanayisi ürünlerinin AR-GE çalışmaları ve üretimi yapılacak ise söz konusu ürünlerin ve çalışmaların denetimi nasıl yapılacaktır? Bahsi geçen ürünlerin üretimi ve çalışmalarının denetimine ilişkin Katar Devleti ile bir anlaşma yapılmış mıdır? Şayet yapılmışsa nasıl bir anlaşma yapılmıştır?

Aselsan’ın Katar Devleti’nde faaliyet göstermeyi planladığı şirkete savunma sanayisine ait ürünlerin ihracatının yapılması, AR-GE çalışmalarının yapılması ve ürünlerin üretilmesine izin verilmesi savunma sanayimizin gizliliğinin tehlikeye atılması anlamına gelmiyor mu? Gizlilik ve ticari sırlarımızın güvenliğinin sağlanması için Bakanlığınızca bir önlem alınmış mıdır? Şayet alınmışsa nasıl bir önlem alınmıştır?”