Ekonomi
16 Ağu 2023 00:35 Son Güncelleme: 16 Ağu 2023 09:00

ASELSAN Apple’ı bile solladı: ilk yarı kârında rekor geldi

Yerli savunma sanayisinin önde gelen şirketlerinden ASELSAN, ilk yarı karını açıkladı. Bu yılın ilk 6 aylık dönemde karı yüzde 42 artarak, 18,1 milyar liralık değere ulaşan ASELSAN, Apple gibi teknoloji devlerinin bile Türkiye'deki gelirini geride bıraktı.

Türk savunma sanayii şirketleri her geçen gün büyümeye devam ederken ASELSAN da ilk yarı karını açıkladı. ASELSAN'dan yapılan açıklamaya göre, şirketin brüt karı, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 68 artarken, faiz, amortisman ve vergi öncesi karı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62 artış göstererek 4,4 milyar liraya yükseldi.

Böylelikle ASELSAN, yüzde 30 net kar ile 10 yılda 24 milyar TL’lik iPhone satışı yapan Apple gibi teknoloji devlerinin bile Türkiye’de elde ettiği karı geride bırakmayı başardı.

REKOR SEVİYEDE BÜYÜME DEVAM EDİYOR

Şirketin brüt kârı, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 68 seviyesinde artarken; Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârı (FAVÖK) geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 62 artış göstererek 4,4 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı yüzde 24 olarak gerçekleşti.

ASELSAN’ın net kârı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde yüzde 42 oranında artarak 5,4 milyar TL seviyesine ulaştı. Şirketin öz kaynaklarının aktife oranı yüzde 51 olarak gerçekleşti. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, şirketin sürdürülebilir büyümesine devam ettiğini vurguladı.

'BAKİYE SİPARİŞLERİ 8,4 MİLYAR DOLARA ULAŞTI'

ASELSAN'ın yılın ilk 6 ayında yeni başarı hikayeleri yazmaya devam ettiğine vurgu yapan Akyol, devamında şunları söyledi:

"Bu yılın ilk yarısını yüksek bir karlılık oranı ve başarıyla geride bıraktık. Yeni sözleşmelerin altına da imza attığımız 2023 yılının ilk yarısında ASELSAN'ın bakiye siparişleri 8,4 milyar dolara ulaştı. 2023 yılının ilk 6 ayında tedarikçilerimize yaklaşık 17,8 milyar lira ödeme yaptık. Yılın ilk 6 ayında 68 adet ürünün millileştirilmesini başarı ile tamamladık. Türkiye'ye askeri teknolojide liderlik ederken, son 5 yılda millileştirdiğimiz ürün sayısını 738'e çıkardık. Böylece 900 milyon doların üzerindeki bir büyüklüğün ülkemizde kalmasını sağladık." değerlendirmesinde bulundu.

Akyol, 6 aylık dönemde önemli ihracat sözleşmeleri de imzaladıklarının bilgisini verdi.