Güncel
01 Ara 2021 06:20 Son Güncelleme: 01 Ara 2021 06:20

Arzu Turan'dan dikkat çeken açıklamalar!

Arzu Turan, gayrimenkul ve inşaat sektörleri için dikkat çeken ifadeler kullandı.

Gayrimenkul ve inşaat sektörleri için 2021-2022 yılı beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Gayrimenkul ve inşaat sektörleri ekonomimize yön veren önemli sektörler. Günlük düşünüp ana odaklanmaktan ziyade geleceğe odaklanarak geleceği kazanmak ve gayrimenkulü önemli yatırım aracı olarak nasıl tutarız sorusuna cevaplara odaklanmamızın daha doğru olduğu inancını taşıyorum. Sektörümüze ilişkin ilgiyi dinamik tutmak üzere günlük çözümler değil sektörü uzun vade de süreklilik arz edecek istikrarlı bir yapıya zemin hazırlayacak yaklaşımları sergilemek önemli.

Her zaman olduğu gibi gayrimenkul sektörü kazandırmaya devam ediyor. Yatırımcısını zarara uğratmayan ve kazandıran canlılık bu şekilde devam edecektir. Gönül rahatlığı ile ifade edebilirim ki konut alan herkes kazançlı çıkacaktır.

Gayrimenkul sektöründe kilit rol oynayacak en önemli gelişmelerden biri konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş olacaktır. 2022 yılında böyle bir aşağı yönlü düşüş gayrimenkule olan ilginin ciddi oranda artması anlamına gelir.

Ekonomimiz ne kadar istikrarlı seyreder ve güven ortamı ne kadar güçlü olursa sektörümüzdeki gelişmelerde o derece güçlü ve yüksek olur.

Doğru konut, dükkan veya arsa yatırımcısına kazandırmaya devam edecek.

Gayrimenkulde fiyatları artar mı?

Özellikle markalı konutlarda ve gelişime açık bölgelerde bulunan henüz keşfedilmeyi bekleyen alanlarda hiç şüphesiz artış olacaktır.

Pandemi sürecinde hepimiz evlerde çalışabileceğimizi öğrendik ve bunu test ettik. Bunun doğal getirisi müstakil evlere olan talep arttı. Bazılarımız ofisini de kurabileceği büyük evler almaya karar verdi. Bunun doğal sonucu gayrimenkul sektörü hareketlendi ve bu hareketlilik devam ediyor.
Ticari ve bireysel yatırımcılara tavsiyeleriniz neler olur?  

Kazandıran ve mutlu eden gayrimenkul yatırımları için öncelikle doğru ve alıcının beklentilerini çok iyi anlayacak profesyonel bir gayrimenkul ofisi ile yola çıkılmasını öneriyorum.

Tecrübeli, araştırma gücü ve öngörü yeteneğine sahip profesyonel gayrimenkul ofisleri yatırımcıları için değeri artacak potansiyel bölgeleri belirleme imkanı sunuyor ve avantajlı yerleri öneriyor. Bu da yapılan yatırımın hızlı geri dönüşü ve kazansıran yatırım anlamına geliyor.

Yabancıya satış konusunda ne düşünüyorsunuz?

Konut bazında bakarsak geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık %25 daha fazla satış gerçekleştiğini ve yabancılara en çok satışın yapıldığı illerin İstanbul, Antalya ve Ankara oluğunu görüyoruz.

Ticari gayrimenkul pazarında yabancı yatırımcılar temkinli hareket ediyorlar. Özellikle pandemi sürecinde hibrit çalışma şeklinin artışı ile beraber bunun bir süre bu şekilde devam edeceğini öngörebiliriz. Hiç şüphesiz yabancıya satış önemli ancak biliyoruz ki iç piyasa önemli ve en büyük alıcı grubu kendi iç piyasamız, bu nedenle farklı gelir gruplarının erişebileceği konutların üretiliyor olması önemli.