Gündem
10 Haz 2010 22:03 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:22

'ARKA SOKAKLARDA' SAHTE ÇÜRÜK RAPORU SKANDALI!

Kızını Arka Sokaklar dizisinde oynatmaları karşılığında sahte çürük raporu veren Albay kim?

"Sahte Çürük Raporu" soruşturması için hazırlanan iddianame gitgide ilginçleşiyor, Kızını dizide oynatmaları karşılığında Albay Üçok sahte rapor düzenlemiş.

''Sahte çürük raporu'' soruşturması kapsamında hazırlanan, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, 8'i tutuklu 17 sanığın 1 ile 413 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılması isteniyor.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta tarafından hazırlanan iddianamede, tutuklu sanıklardan Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma'' suçundan 2 ile 6, ''4 kez nitelikli yağma'' suçundan 20 ile 30, ''54 kez nitelikli dolandırıcılık'' suçundan 102 ile 357 ve ''kamu görevini kötüye kullanma'' suçundan 5 ile 10 yıl olmak üzere toplam 129 ile 403 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

İddianamede, ''suç örgütü kurduğu'' iddia edilen tutuklu sanık Murat Tugay Tepe için de Albay Üçok ile aynı suçlardan ve ''fuhuş için aracılık ve yer temin etme'' suçundan da toplam 134 ile 413 yıl arasında değişen hapis cezası isteniyor.

Tutuksuz sanıklardan iş kadını Sibel Fatma Çarmıklı ve oğlu Murat Can Çarmıklı hakkında da ''suç örgütüne üyelik'', ''nitelikli yağma'' ve ''nitelikli dolandırıcılık'' suçlarından toplam 8 ile 17,5'ar yıl arasında değişen hapis cezası talep edilen iddianamede, tutuklu sanıklar Erdem Kılıç, Fehmi Suna, İsmail Es, Ömer Uçar, Tahir Mete Turan ve Taylan Özgür Düşko ile tutuksuz sanıklar Hava Albay Ahmet Metin Kökenek, Kahriman Cömert, Aydın Atay, Didem Bektaş, Derya Aydoğan, Hayrullah Çelebi ve Mahmut Çelik'in de benzer suçlardan 1 ile 403 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması öngörülüyor.

İddianamede, aralarında Fenerbahçe Spor Külübü Başkanı Aziz Yıldırım, dizi film oyuncusu Engin Akyürek ve film yapımcısı İsmail Kılıçarslan'ın da olduğu 61 müşteki bulunuyor. Sanıklar 60 eylemden sorumlu tutuluyor.

İDDİANAMENİN İLGİNÇLEŞTİĞİ KISIMLAR İSE ŞAŞIRTIYOR

Soruşturması kapsamında hazırlanan iddianamede, 1 numaralı sanık Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un kızının, dizi senaristi Ozan Emre Yurdakul'un rahat askerlik yaptırılması vaadiyle ''Arka Sokaklar'' adlı dizide oynatıldığı belirtildi.

İddianamede, bazı kişilerin, askerlik yapmamak için çürük raporu verileceği, tecil işlemlerinin halledileceği, rahat bir yerde askerlik yapılmasının temin edileceği, iş imkanları bulunacağı ya da KKTC vatandaşı yapılacağı vaadiyle dolandırılmaları yönündeki eylemler de anlatıldı.

Zanlılar Murat Tugay Tepe, Erdem Kılıç, İsmail Es ve Ömer Uçar'ın, sinema yapımcısı müştekilerden Bayram Cengiz Çağatay'ı, KKTC vatandaşı yapılacağı vaadiyle dolandırdıkları ve çürük raporu alınması için çalışma yaptıkları belirtilen iddianamede, ''Bu kalp seni unutur mu?'' dizisinin yapımcısı olan şüpheli Çağatay'ın, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde, dolandırıldığı süreçte zatürre hastalığı geçirdiğini ve raporlarını da şüphelilerden Erdem Kılıç'a faksladığını beyan ettiği ifade edildi.

Askerlik yoklama kaçağı olarak arandığı bildirilen müştekilerden Taner Alan'ın, zanlı Tepe, Kılıç, Es ve Uçar'a, KKTC vatandaşı yapılma vaadiyle toplam 6 bin TL ödeme yaptığı, buna karşılık, pek çok vaatlerle oyalanarak dolandırıldığı anlatılan iddianamede, diğer müştekilerin de aynı yöntemle ve kendilerinden para alınarak dolandırıldığı belirtildi.

-BEDELLİ ASKERLİK YAPAN MÜŞTEKİ DE DOLANDIRILDI-

İddianamede, müştekilerden Levent Pehlivan'ın bir dönem yurt dışında olduğu için 1 ay bedelli askerlik yapmasına rağmen, daha sonradan 14 ay daha askerlik yapması gerektiğinin ortaya çıkması üzerine, Murat Tugay Tepe ile temasa geçtiği, çürük raporu alınabilmesi için Tepe'nin Pehlivan'ı şüphelilerden Fehmi Suna ve Erdem Kılıç ile görüştürdüğü belirtildi. İddianamede, İstanbul'daki bir otelde şüpheli Tepe'nin, müştekiye Suna'yı göstererek, ''Bak işte komutanın da burada, sen derdini anlat'' dediği de aktarıldı.

Müşteki Pehlivan'ın Tepe'nin hesabına, ''bedelli yapmış olduğu askerliğin eksik kalan kısmın karşılığı olarak'' 8 bin 500 TL'yi, EFT ile aktardığı ve raporlarının işleme konulması için de bin doları elden verdiği de iddianamede kaydedildi.

İddianamede, Milli Savunma Bakanlığından alınan bilgiye göre müşteki Pehlivan'ın askere sevk edildiği de belirtildi.

Müşteki Levent Pehlivan'ın verdiği ifadede, şüpheli Murat Tugay Tepe'yi o dönem çalıştığı otelde GATA'dan emekli albay olarak tanıdığını belirttiği dile getirilen iddianamede, Pehlivan'ın, ''Burdur'da 1993'de bedelli olarak 1 ay süreli askerlik yaptığını, 1997'de de söz konusu bedelin yarısını ödemişken Türkiye'ye kesin dönüş yaptığını, geriye kalan borcunu ne şekilde ödeyeceği hususunu öğrenmek için Halıcıoğlu'nda bulunan askerlik şubesine gittiğini ve buradan kendisine yurt dışından Türkiye'ye kesin dönüş yaptığı için tekrar 14 ay askerlik yapması gerektiğinin söylendiğini'' aktardığı kaydedildi.

İddianamede, yardımcı yönetmen olarak çalışan müşteki Başaran Şimşek'in de bu şekilde dolandırıldığı ve BDDK'dan alınan rapora göre şüphelilere bin 200 TL ödeme yaptığının anlaşıldığı belirtildi.

-ÜÇOK'UN KIZI, YARDIM KARŞILIĞI DİZİDE OYNATILDI-

Yine müştekiler arasında bulunan ''Arka Sokaklar'' isimli dizinin senaristi Ozan Emre Yurdakul'un askerlik yerinin ayarlanacağı ve rahat askerlik yaptırılacağı vaadiyle dolandırıldığı belirtilen iddianamede, Yurdakul'un askerlik hizmetinin acemi birliğini tamamladıktan sonra bir arkadaşı vasıtasıyla tanıştığı şüpheli Murat Tugay Tepe'nin, kendisine, ''Askerliğinin geri kalan bölümünü Ankara'da yaptırabileceğini'' söylediği ifade edildi.

İddianamede, müşteki Yurdakul'un, bu teklifi kabul etmesi üzerine, Tugay'ın bu defa bir kısım masraflarının olacağını söyleyerek, müştekiden hesabına para havale ettirdiği belirtildi. Yurdakul'un askerliğinin 1 Nisan 2009'da yedek subay adaylığı olarak çıktığı, askerlik yapacağı yerin belli olmadığı bir sırada Tepe ile Kuruçeşme'de buluştukları ve Albay Ahmet Zeki Üçok ile Mehmet Çelik'in de katıldığı yemekte askerlik konusunun konuşulduğu iddianamede anlatıldı.

Yemekte, Ahmet Zeki Üçok'un kızının ''Arka Sokaklar'' isimli dizide yer almasının istendiği belirtilen iddianamede, müştekinin bunu kabul ederek, senaryoyu buna göre hazırladığı, daha sonra askerliğinin Kütahya'ya çıktığı, burada acemi askerliğini tamamladığı, daha sonra askerliğinin Yalova Hava Meydan Komutanlığına çıktığı, Ahmet Zeki Üçok'un iki kez kendisini aradığı, Üçok'un kızının dizi çekimlerinin, müşteki askerdeyken yapıldığı ve bu dizi de oynama karşılığı 600 TL para ödendiği ifade edildi.

İddianamede, müşteki Yurdakul'a, askerdeyken ''rapor alıp erken terhis ayarlanabileceğinin'' teklif edildiği ve Yurdakul'un bunu kabul etmediği de anlatılarak, ''Örgütün ve özellikle Ahmet Zeki Üçok'un yoğun faaliyeti sonucu, bu şahsın, askerlik yerinin ayarlanacağı ve rahat askerlik yaptırılacağı vaadiyle dolandırıldığı anlaşılmıştır'' denildi.

Müştekilerden sinema ve tiyatro oyuncusu Ertuğ Alp Korkmaz'ın askerliğini istediği yerde yapması vaadiyle dolandırılmasına teşebbüs edildiği ve örgütten yardım isteyen Korkmaz'ın emekli Tabip Albay olan babasına da durumu anlattığının belirtildiği iddianamede, Korkmaz'ın işlemler karşılığında kendisinden istenen 15 bin TL'yi vermeyi kabul etmediği belirtildi.

Sinema oyuncuları müştekiler Murat Cemcir ve Engin Akyürek ile prodüksiyon şirketi sahibi Aydoğan Özmekik gibi isimlerin de çeşitli vaatlerle dolandırılmaya teşebbüs edildiği anlatılan iddianamede, müştekilerle yapılan telefon konuşmaları ve iletişim tespit tutanaklarına da yer verildi.

İddianamede, örgütten askerlik yapmamak veya rahat askerlik yapma konusunda yardım isteyen kimi sinema oyuncularının halen yoklama kaçağı olduklarının da tespit edildiği vurgulandı.