Gündem
17 Ara 2013 16:00 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:49

Arınç'tan Anadolu Ajansı'nın sermaye yapısına ilişkin açıklama!

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Anadolu Ajansı'nın sermaye yapısına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç,  2012'de yürürlüğe giren Ticaret Kanunu'na göre anonim şirketlerin sermayesinin 50 bin lira olması gerektiğini anımsatarak, 20 bin lira olan Anadolu Ajansı AŞ'nin sermayesinin, 50 bin liraya artırılması gerektiğini vurguladı. Arınç, 2012 yılı Olağan Genel Kurul toplantısında, sermayenin bu şekilde artırıldığını belirterek, artırımın ardından ortaya çıkan rüçhan haklarının, Hazine başta olmak üzere belirli ortaklar tarafından kullanıldığını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları kaydetti:

"Ancak yapılan tebligat ve ilanlara rağmen tespit edilemeyen pay sahiplerine tekabül eden rüçhan hakları ise Türk Ticaret Kanunu'nun kendisine verdiği yetkiye dayanarak Ajans Yönetim Kurulu'nun kararı doğrultusunda Genel Müdür tarafından kullanılmıştır. Dolayısıyla Genel Müdür'ün bizzat kendi hesabından ödeyerek makamına aldığı paylar, herhangi bir pay sahibine ait olmayıp, kullanılmayan rüçhan haklarına bağlı olan paylarıdır.

Anadolu Ajansı'nın 93 yıllık mazisindeki hiçbir dönemde, devletin doğrudan payı yüzde 50'nin üzerine çıkmamıştır. Ajans'ın tarafsız ve bağımsız hareket etmesini sağlayabilmek amacıyla günümüzde de söz konusu payların Hazine yerine Genel Müdürlük makamı tarafından alınması uygun görülmüştür. "

" PAY BEDELİ, GENEL MÜDÜR'ÜN BİZZAT KENDİ HESABINDAN YAPILDI"

Başbakan Yardımcısı Arınç, Olağan Genel Kurulu'nun yapıldığı 2012'de yürürlükteki Türk Ticaret Kanunu'na göre anonim şirketlerinin paylarını geri almalarının yasaklandığını anımsattı. Arınç, bu nedenle Anadolu Ajansı'nın paylarının tüzel kişilik tarafından alınamadığını bildirdi.

Genel Kurul'da alınan sermaye artırımı kararının, kanunda öngörülen usulde ilan edildiğini belirten Arınç, şöyle devam etti:

"Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk, kullanılmayan rüçhan haklarına bağlı olan payların karşılığında, diğer ortakların ödediği şekilde toplam 12 bin 825 lira ödemiştir. Pay bedeli olan ödeme, Genel Müdür'ün bizzat kendi hesabından yapılmıştır. Öztürk, uhdesinde tuttuğu payları, gerek görev değişikliği gerek diğer hallerde olmak üzere Hazine'ye veya uygun görülecek başka bir kişiye devretmeyi taahhüt etmiştir. Dolayısıyla üzerinde Hazine lehine intifa hakkı tanınan paylar, Genel Müdür'ün herhangi bir şekilde görevinden ayrılması halinde devredilecektir.

Genel Müdür, söz konusu payları Genel Müdürlük makamı adına elinde tuttuğu için gerekli olan her türlü yazılı devir taahhüdünde bulunmuş, payları kendi hesabına almadığını, miras halinde dahi mirasçılarına geçmeyeceğini açık bir şekilde, yazılı olarak beyan etmiştir.

Şirket sermayesi 20 bin liradan 50 bin liraya artırıldığında ortaya çıkan farkın ortaklar tarafından karşılanması öngörülmüştür. Bunun üzerine başta Hazine olmak üzere tüm pay sahiplerine nominal pay bedellerini ödeyerek rüçhan hakkı kullanma imkanı getirilmiştir. Bu bağlamda diğer pay sahipleri ile aynı şartlarda yapılan ödeme ile Genel Müdür söz konusu payları iktisap etmiştir."