Gündem
13 Ara 2011 14:06 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:07

ARAŞTIRMACI GAZETECİLİK ARTIK ÇOK TEHLİKELİ!

TGC Başkanı Orhan Erinç, Türkiye'de gazetecileri "terör örgütü" üyeliğiyle suçlamanın en kolay yöntem haline geldiğini belirtti.

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun görüşlerine başvurduğu Basın Konseyi Temsilcisi avukat Turgut Kazan özel yetkili mahkemelerin derhal kaldırılmasını isteyerek komisyon üyelerine "Yarattığınız Frankeştayn, yasamayla bilek güreşi yapıyor" uyarısında bulundu. "Türkiye’de araştırmacı gazetecilik tehlikeli gazeteciliğe dönüştü" eleştirisi yönelten TGC Başkanı Orhan Erinç, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.


Cumhuriyet’ten Ayşe Sayın’ın haberine göre TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu içindeki "cemaat ve sivil toplum örgütleri" ile ilgili alt komiyon dün yeni anayasa konusunda TEPAV Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Basın Konseyi, 500. Yıl Vakfı, TUSCON Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu, Türk Dünyası İktisadi ve Sosyal Araştırmalar Vakfı (TİSAV) temsilcilerini dinledi.

Edinilen bilgiye göre TGC Başkanı Orhan Erinç, yeni anayasada basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması ve sendikal örgütlenmenin anayasal güvence altına alınmasını istedi. Meslek grupları içinde en fazla yargılananların gazeteciler olduğuna dikkat çeken Erinç, o nedenle yargı bağımsızlığının büyük önem kazandığına işaret etti. CHP’li Komisyon Üyesi Atilla Kart, Uluslararası Gazetecileri Koruma Örgütü’nün Türkiye’de sadece "8 gazetecinin tutuklu olduğu" yönündeki raporunu anımsatarak bu rakamın neye dayandığını sorması üzerine Erinç, Türkiye’de şu anda 64 gazetecinin tutuklu olduğunu, bu komitenin "8 gazeteci tutuklu" açıklamasını hangi bilgilere göre yaptığını bilmediklerini ifade etti.

Türkiye’de gazetecileri "terör örgütü" üyeliğiyle suçlamanın en kolay yöntem haline geldiğini belirten Erinç, "Eskiden bir gazeteci transfer edileceği zaman sorulan iki önemli soru vardı; biri özel arşivinin zenginliği, ikincisi telefon rehberinde bulunan kişi sayısı. Şimdi ikisi de en önemli suç kanıtı haline dönüştü. Araştırmacı gazetecilik tehlikeli bir gazetecilik haline dönüştü" dedi.

Basın Konseyi Yüksek Kurul Üyesi avukat Turgut Kazan ise, 12 Eylül 2010’daki referandumda kabul edilen yargıya ilişkin anayasa maddelerine mutlaka "dokunulması" gerektiğini belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

"Siz Meclis olarak "özel yetkili mahkeme" adı altında bir Frankeştayn yarattınız. Şu anda hepiniz için tehlike var, onun için anayasaya şöyle bir madde koymalıyız, ’istisnai yetkili, özel yetkili, geniş yetkili mahkeme kurulamaz’. Çünkü, sınırsız yetki kötüye kullanılır, şu anda bunu yaşıyoruz ve iktidar partisi bile yaşıyor."