Gündem
21 Şub 2012 17:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:21

ARAP BAHARI GAZETECİLERE YARAMADI! 2011'DE KAÇ GAZETECİ ÖLDÜRÜLDÜ?

Gazetecileri Koruma Komitesi Arap Baharı ile birlikte gazetecilerin ölüm sayısında rekor artış olduğunu açıkladı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), geçen yıl dünyada en az 46 gazetecinin görevi başında öldürüldüğünü ve Pakistan’ın önceki yılla birlikte 2011’de de basın için en tehlikeli ülke olduğunu bildirdi.

Merkezi New York’ta bulunan CPJ, 2010’da öldürülen gazeteci sayısının 44 olduğunu hatırlatarak, Arap Baharı ile birlikte 2011’de riskli röportaj sırasında kaydedilen ölüm sayısının rekor artış gösterdiğini belirtti. Geçen yıl Pakistan’da yedi, Irak’ta beş, Libya’da beş gazetecinin öldürüldüğünü bildiren CPJ, 17 gazetecinin tehlikeli olayları izlerken öldüğünü, bunların çoğunun askeri çatışmalar ve Arap dünyasını sarsan ayaklanmalarda yetkililer ile protestocular arasındaki şiddet olayları sırasında meydana geldiğini kaydetti.

Kurbanların yüzde 40’ını foto muhabiri ve kameramanların oluşturduğunu ve bu oranın şimdiye kadar kaydedilen en yüksek oranın iki katı olduğunu belirten Amerikan sivil toplum kuruluşu, 2008’den önce çok ender görülen internet gazetecilerinin ölümünde de artış olduğunun altını çizdi. Amerikan STK’sı 2011’de hayatını kaybeden 35 diğer gazetecinin ölümünün de işleriyle bağlantılı olup olmadığını araştırdığını bildirdi.