Ekonomi
01 Tem 2023 18:17 Son Güncelleme: 01 Tem 2023 18:18

Araç muayenesi yaptıranlara paraları geri ödenecek

Araç muayenesini yaptıran milyonlarca sürücüye güzel haberi Ekonomist Cahit Saraçoğlu verdi. Muayene sırasında verilen paraların geri alınabileceğini açıklayan Saraçoğlu, kredi kartlarını örnek gösterdi ve şu tavsiyede bulundu.

Hepimizin bildiği gibi yollara çıkan her araç belirli aralıklarla muayene edilmelidir. Araç muayenesi, ticari araçlar için yılda bir, binek araçlar için iki yılda bir, sizin ve aracınızın ya da başka bir aracın güvenliğini sağlamak için yapılması zorunlu olan bir muayene olan araç muayenesine ödediğiniz ücretleri geri almanız mümkün.

Sizin ve aileniniz can güvenliği için 2 yılda bir defa olmak üzere aracınızı muayene yaptırmanız gerekiyor. Araç muayenesi için ödediğiniz ücreti tekrar alabilmeniz mümkün mü?

Ekonomist Cahit Saraçoğlu, araç muayenelerinde az bilinen `para iadesi' yöntemini tanıttı. Cahit Saraçoğlu, bir tüketici hakem heyetinin yaşadığı davada lehine karar verdiğini ve ücretlerini geri aldığını söyledi.

Araç sahipleri, zorunlu araç muayeneleri için TÜVTÜRK'ü ziyaret ediyor. 2023'te MTV'nin reyting oranı %122,9'dan %61,5'e düşürüldü. Ancak araç muayene maliyetleri enflasyon nedeniyle artmaya devam etti.

Ekonomist Cahit Saraçoğlu, Twitter'da yaptığı bir paylaşımda, araç muayenelerinde kredi kartı ödemelerine uygulanan ek ücretlerin yasa dışı olduğunu söyledi.

Cahit Saraçoğlu'nun paylaşımı şöyle: "Uyanık olun. TÜVTÜRK'ün kredi kartı ödemesinde aldığı ilave ücret hukuksuz... 2022 Ağustos ayında TÜVTÜRK üzerinden araç muayenemi kredi kartıyla ödememe ilave olarak 12.41 lira ödeme farkı tahsilini tüketici hakem heyetine itiraz etmiştim. Tüketici Hakem Heyeti (THH) ayıplı hizmet olarak nitelendirildi."

Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork: 1.130,44 Türk Lirası

Otobüs, kamyon, çekici ve tankerler: 1.528,10 Türk Lirası

Traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet, motorlu bisiklet: 575,84 Türk Lirası