Araç alacakları ilgilendiriyor: ÖTV matrahları otomobilde tabloyu değiştirdi

Türkiye’de otomobil pazarı yüksek vergi sistemi ve kur ile tüketici nezdinde zor günler yaşıyor...

Araç alacakları ilgilendiriyor: ÖTV matrahları otomobilde tabloyu değiştirdi - Sayfa 1

Türkiye’de artık bütün otomobillerin vergi dilimi yüzde 80’den başlıyor. Tablo böyle olunca 1 milyonluk otomobil de 3 milyonluk otomobil de aynı vergi matrahını ödüyor. Buna bir de artan kur eklenince sıfır otomobil fiyatları daha da ulaşılmaz bir hale geliyor. Son 8 yıllık süreçte vergi dilimi düşük olan A, B ve C segmentinin toplam pazardan aldığı pay yüzde 81,5’ten yüzde 88,6’a çıktı.

115
Araç alacakları ilgilendiriyor: ÖTV matrahları otomobilde tabloyu değiştirdi - Sayfa 2

Türkiye’de otomobil pazarı yüksek vergi sistemi ve kur ile tüketici nezdinde zor günler yaşıyor. İlk çeyrekte pazar beklentilerin üzerinde seyretse de sektör temsilcileri Nisan sonrasında ilk 3 aydaki iştahın olmayacağını kaydediyor. Özellikle matrah dilimlerinin güncellenmemesi yüzde 45-50-60-70 özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarının anlamsız kalmasına neden oldu. Sıfır araçta başlangıç fiyatları neredeyse birkaç model dışında artık 1 milyon lira seviyesinde. Düşük vergi dilimindeki modellerin satış payı arttı.

215
Araç alacakları ilgilendiriyor: ÖTV matrahları otomobilde tabloyu değiştirdi - Sayfa 3

Karar'dan Ali Yıldırım'ın haberine göre, 1.5 milyon liralık Fiat Egea’yı alan da 3 milyon liralık Mercedes C Serisi’ni alan da aynı vergiyi yani yüzde 80’i ödüyor. Sektör temsilcileri de aradaki bu uçurum için bir an evvel önlem alınması gerektiğini ifade ediyor. Gelinen noktada artık tüketiciler de otomobil alırken vergisi düşük segmentleri tercih etmeye başlıyor.

315
Araç alacakları ilgilendiriyor: ÖTV matrahları otomobilde tabloyu değiştirdi - Sayfa 4

Bu yılın ilk çeyreğindeki canlılığa rağmen pazarın (233 bin 389 otomobil) yüzde 88,6’sını A, B ve C segmenti araçlar oluşturdu. C segmenti otomobiller 133 bin 712 adetle en büyük pastayı (yüzde 57,3) aldı. B segmenti ise 71 bin 917 adetle yüzde 30,8 paya sahip oldu. Pazarın yüzde 11,4’lük kısmını da vergi dilimleri daha yüksek olan D, E ve F segmentinden ortaya çıktı.

415