Apple’ın sesli asistanı Siri, artık cinsiyetsiz!

Apple’ın oldukça sesli asistanı Siri, daha önceleri iki farklı cinsiyette kullanıcılara hizmet veriyordu. Son zamanlarda farklı şekillerle gündeme gelen Apple, bu sefer de Siri’ye getirdiği yeni ‘cinsiyetsiz’ sesi ile dikkat çekti. Apple, daha önce sesli asistana kadın ve erkek olmak üzere iki siyahi birey sesi de eklemişti. Bunun ardından Apple, şimdi de Siri’ye ‘cinsiyetsiz’ olarak tanımlanan bir yeni ses ekledi. Ses, LGBTQ+ bireylerden biri tarafından seslendiriliyor.

Apple’ın sesli asistanı Siri, artık cinsiyetsiz! - Sayfa 1

Apple, sesli asistanı Siri’nin yeni sesini tanıttı. Bu sesin en çok dikkat çeken özelliği ise ‘cinsiyetsiz’ olması ve LGBTQ+ bireylerden birisi tarafından seslendirilmesi oldu.

15
Apple’ın sesli asistanı Siri, artık cinsiyetsiz! - Sayfa 2

İŞTE SİRİ’NİN İLK ‘CİNSİYETSİZ’ SESİ

iOS 15.4 beta güncellemesinde ortaya çıkan ve ayarlarda ‘Ses 5’ olarak geçen sesin sistem dosyalarında ise adının ‘Quinn’ olduğu ortaya çıktı. Apple tarafından yapılan resmî açıklamada ise bu sesin adının ‘Axios’ olduğu açıklandı. Videoda da duyabileceğiniz üzere ses herhangi bir cinsiyet ya da cinsel yönelimi andırmıyor ve bu yüzden de ‘cinsiyetsiz’ olarak adlandırılıyor.

25
Apple’ın sesli asistanı Siri, artık cinsiyetsiz! - Sayfa 3

Apple yetkilileri ise bu sesin LGBTQ+ topluluğundan bir birey tarafından seslendirildiğini doğruladı ancak bireyin kim olduğu hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı. Apple yine geçtiğimiz yıl 2 adet siyahi bireyin sesini kaydederek Siri için kullanıma sunmuştu.

35
Apple’ın sesli asistanı Siri, artık cinsiyetsiz! - Sayfa 4

Siri için hazırlanan bu cinsiyetsiz ses şu anda sadece Amerikan aksanı olarak mevcut ve ülkemizde ne yazık ki kullanılamıyor. Yeni sesin de içinde bulunacağı iOS 15.4 sürümünün önümüzdeki ay kullanıcılara sunulması bekleniyor.

45