Gündem
13 Ara 2012 11:28 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:29

AP'DEN PINAR SELEK UYARISI; "BU DAVA İMAJINIZA ZARAR VERİR"

Avrupa Parlamentosu'ndan bir grup parlamenter, 3 kez beraat eden Pınar Selek için uyarıda bulundu..

Avrupa Parlamentosu’ndan bir grup parlamenter, 3 kez beraat eden Pınar Selek için ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmesiyle ilgili olarak durumu ‘yargı darbesi’ olarak nitelendirdi.

Mısır Çarşısı’nda 9 Temmuz 1998’de 7 kişinin ölümü ve 127 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili davada üç kez beraat eden Pınar Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istenmesiyle ilgili duruşma öncesinde Avrupa Parlamentosu’ndan sert tepki geldi. Aralarında AP’nin önde gelen isimlerinin bulunduğu bir grup parlamenter yaşananları “yargı darbesi” olarak nitelendirip “Türkiye’nin itibarı zarar görür” uyarısı yaptı.

‘Kafkavari’ süreç

Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkanı Helene Flautre, Yeşiller Grubu Eş Başkanı Daniel Cohn-Bendit, Liberal Grup Başkan Yardımcısı Sarah Ludford, AP İnsan Hakları Alt Komitesi Başkanı Barbara Lochbihler, KPK Eş Başkan Yardımcısı Maria Eleni Koppa ve Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Claudia Roth tarafından yapılan yazılı açıklamada, 14 yıldır yaşanan süreç “Kafkavari” olarak tanımlandı. “Yargı darbesi” yapıldığını savunan Avrupalı parlamenterler, beklenmeyen bu gelişmenin “hem Türk yargı sisteminin sorumluluğuna hem de itibarına zarar vereceği” uyarısında bulunurken, “bu yargı tacizine” son verilmesi çağrısında bulundular.

Raporda yer alacak

Konuyu uzun süredir yakından takip eden isimler arasında yer alan AP Türkiye raportörü Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten de “Pınar Selek’le ilgili süreç Türkiye’de yargı sisteminin etkinliği, adil ve hızlı yargılanma hakkının güvence altına alınması açısından yeterince iyileştirilmediği yönündeki değerlendirmemizi doğruluyor” ifadelerini kullandı. Selek hakkında Şubat 2011’de verilen üçüncü beraat kararının olumlu karşılandığını ve alkışlandığını hatırlatan Oomen-Ruijten, “Bu yeni ve beklenmeyen gelişme, kamuoyunun Türk yargı sistemine yönelik algısını ve Türkiye’nin yurtdışındaki itibarını olumsuz etkileyecek. Türkiye’de hukukun üstünlüğüne saygının hakim gelmesini bekliyoruz” dedi. Selek davasıyla ilgili gelişmelerin, AP tarafından yayımlanacak ve hazırlık çalışmaları son aşamaya gelen Türkiye raporunda yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.