Güncel
22 Mayıs 2017 23:16 Son Güncelleme: 20 Kas 2018 00:30

AP heyeti, İspanya'daki çalınan bebek vakalarını araştırıyor

- Avrupa Parlamentosundan bir heyet, İspanya'da diktatör Franco dönemiyle bağlantılı "çalıntı bebek" vakalarını araştırmak için Madrid'e geldi- İspanya Başsavcısı Maza, çalıntı bebeklerle ilgili aldıkları 2 bin 95 suç duyurusundan 522'si hakkında soruşturma açtıklarını duyurdu

MADRİD (AA) - İspanya'da diktatör Franco dönemiyle bağlantılı "çalıntı bebek" vakalarını araştırmak için Avrupa Parlamentosundan (AP) bir heyet Madrid'e geldi.

AP parlamenteri Jude Kirton-Darling başkanlığındaki heyet, İspanya'da zaman zaman gündeme getirilen çalıntı bebek vakaları hakkında bilgi alabilmek için Adalet Bakanlığı temsilcileri ve konuyla ilgili soruşturmayı yürüten Başsavcı Jose Manuel Maza ile görüşmeler yaptı. AP parlamenteri Kirton-Darling gazetecilere yaptığı açıklamada, "İspanyol hükümetinin, mağdur ailelere bir cevap verebilmek için düzgün bir çalışma yürüttüğünü gördük. AP heyeti olarak, mağdur ailelerin hayal kırıklıklarını paylaşıyoruz." dedi.

İspanya Başsavcısı Maza da 2011 yılından bu yana çalıntı bebeklerle ilgili toplam 2 bin 95 suç duyurusu aldıklarını ve bunların arasından tutarlılığı olduğunu düşündükleri 522 bireysel başvuru hakkında soruşturma açtıklarını bildirdi.

AP heyeti yarın Katolik Kilisesine bağlı İspanya Başpiskoposlar Konferansı kurumunun yetkilileriyle görüştükten sonra Madrid'den ayrılacak. Çalıntı bebek vakaları ile heyetin hazırlayacağı rapor Avrupa Parlamentosu'nda açık bir oturumda tartışılıp, oylanacak.

İspanya'da diktatör Franco döneminde (1936-1975) faşizm karşıtı cumhuriyetçi kadınların cezaevinde doğum yapmalarında veya dönemin faşist askerleri tarafından öldürülmelerinde bebeklerinin çalındığı tarihçilerin de yazdığı bir gerçek olarak biliniyor. Ülkedeki bazı sivil toplum örgütleri ise çalınan bebek sayısının 30 bini bulduğunu savunuyor.