Gündem
24 Eki 2021 13:11 Son Güncelleme: 24 Eki 2021 13:43

AP Başkanı Sassoli'den Erdoğan'a '10 büyükelçi' yanıtı! 'Yılmayacağız...'

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 büyükelçi için 'istenmeyen kişi' ilan etme talimatını verdiği açıklamasına "Yılmayacağız” tepkisini gösterdi. Sassoli, Kavala'nın serbest bırakılması çağrısını yineledi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Sassoli, kişisel Twitter hesabında yaptığı paylaşımda AK Parti iktidarına eleştiriler yöneltti.

Sassoli,  “10 büyükelçinin sınırdışı edilmesi, Türk hükümetinin otoriter yöneliminin bir işareti. Yılmayacağız. Osman Kavala için özgürlük”  diye yazdı.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrıda bulunan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklamıştı. 

'İstenmeyen kişi' kavramı, devletlerarası ilişkilerde 'bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması, yerel hükümet tarafından yasaklanan yabancı bir kişiyi' ifade ediyor. Yani bir ülkenin, başka bir ülkeye diplomatik yollardan uygulayabileceği en şiddetli kınama ve yaptırım yollarından biri. 

'İstenmeyen kişi' ilan edilen kişi ülkeyi terk etmez, bu konuda çekingen davranır veya bunu reddedecek olursa doğrudan sınır dışı edilme ve hakkında yasal süreç başlatılma tehdidi bulunuyor.

MÜTEKABİLİYET DEVREYE GİRECEK

Diplomasideki 'karşılıklılık ilkesi' uyarınca 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi halinde Türkiye'nin bu ülkelerdeki büyükelçilerinin de aynı yöntemle geri gönderilmesi gündeme gelecek.