Gündem
13 Nis 2024 15:24 Son Güncelleme: 13 Nis 2024 15:33

Antalya'daki teleferik kazasının nedeni belli oldu! Bakanlık CHP’yi yalanladı…

Antalya'da meydana gelen teleferik kazasının neden olduğuna dair AFAD Başkanı Okay Memiş ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz'dan dikkat çeken açıklamalar geldi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise Deniz Yavuzyılmaz'ın iddialarını yalanladı.

Antalya’nın Merkez Konyaaltı ilçesinde bulunan ve Antalya Büyükşehir Belediyesinin bir şirketine ait olan 605 rakımlı Tünektepe Teleferik ve Sosyal Tesisleri’nde sefer halinde olan teleferikte kabinlerden biri henüz bilinmeyen bir sebeple dun akşam saatlerinde düştü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye ve sağlık ekibi yönlendirildi. Olayda ilk belirlemelere göre Memiş Gümüş (54) hayatını kaybetti, 2’si çocuk 7 kişi yaralandı. Helikopterle alınan yaralılar hastaneye kaldırıldı.

AFAD BAŞKANI OKAY MEMİŞ'TEN AÇIKLAMA

AFAD Başkanı Okay Memiş, teleferik kazasına ilişkin yaptığı açıklamada, teleferik hattındaki 5’inci direğin heyelan nedeniyle kırıldığını, 1 kabinin kırılan direğe çarparak hasar aldığını belirtti. Kurtarma çalışmalarına 7 helikopter, 87 araç ve 435 personel, AFAD başkanlık ve il müdürlüklerinden destek olarak 77 personelin intikal ettirildiğini bildirildi.

CHP'DEN KONUYA İLİŞKİN AÇIKLAMA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz ise kurtarma çalışmalarının gerçekleştirildiği bölgede yaptığı açıklamada, teleferik ile ilgili bakım-onarım işlemlerinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca onaylanmış ve sertifikalandırılmış uzman şirket tarafından yapıldığını bildirdi.

Yavuzyılmaz, "Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlarda yapılmıştır." dedi.

Deniz Yavuzyılmaz’ın açıklamaları şöyle:

"Antalya Büyükşehir Belediyesi söz konusu acı olayın yaşandığı teleferik sistemiyle ilgili olarak hem yıllık bakımlarını hem aylık bakımlarını aynı zamanda da haftalık bakımlarını yapmak üzere akredite olmuş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir uzman şirkete bakım onarımlarını yaptırmıştır.

‘HAFTALIK VE AYLIK BAKIMLAR YAPILMIŞTIR’

Son yaptırdığı yıllık bakım 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasındadır. Bu bakım sözleşmesi ve sonuç raporlarıyla birlikte tarafımızca incelenmiş, bakım esnasında tespit edilen eksiklikler giderilmiş ve neticesinde bakım raporu da devreye girmiştir. Aynı zamanda da yine haftalık ve aylık bakımlar da yapılmıştır. Nisan ayının bakım raporuysa zaten şuanda bakımları aynı zamanda sürmekteydi, kontrolleri yine bu uzman bakım onarım şirketi tarafından yapılmaktaydı. Bu şirket 2017 yılında faaliyete geçen bu teleferik sisteminin bakım onarımlarını da yapan, 2018 yılı itibarıyla da yine ihalesi yapılıp, sözleşmesi imzalanmış olan şirketle aynıdır. Dolayısıyla da bakımların tümünün Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ANET A.Ş. tarafından yaptırıldığı açık ve net şekilde görülmektedir. Konuyla ilgili hukuki süreç devam edecek. Bu esnada da yine sözleşmeler ekleri ve raporlar sonuçlarıyla birlikte idari tahkikat yapan yetkililerle de paylaşılacaktır. Şu ana kadar da paylaşılmıştır."

‘İNCELEMELER HUKUKİ VE ADLİ YÖNÜYLE DEVAM EDECEK’

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de şu açıklamayı yaptı:

"Havadan ve karadan olmak üzere 8 kabinde yaklaşık 42 vatandaşımız kurtarılmak üzere. Onlara da en hızlı bir şekilde yardımlarımız iletiliyor. Dün itibarıyla öncelikle Genel Başkanımız geçmiş olsun dileklerini iletti. Grup Başkanvekilimiz, genel başkan yardımcılarımız ve milletvekillerimizle beraber burada tüm belediye başkanlarımızla, tüm kurum ve kuruluşlarımızla, Valiliğimiz ve Büyükşehir Koordinasyon Kriz merkezinde, AFAD Başkanı dahil olmak üzere çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. İnşallah kısa zamanda 42 vatandaşımızı kurtarırız.

‘İŞLETME BİZDEN ÖNCEKİ DÖNEM AÇILDI’

Bu konuyla ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesinin 2017 yılında işletmeye açtığı bir yer teleferik. Bizden önceki dönem. Ben 2019 yılında göreve geldim. Ve aynı firmayla, aynı belediyemizin şirketiyle devam ediyoruz. Yıllık ağır bakım dediğimiz baştan sona bakımların yapıldığı 2017’den beri de bu şekilde yapılmış. Ayrıca aylık ve haftalık bakım da yapılmaktayken bu defa böylesi bir kaza meydana geldi. Yılbaşı itibarıyla yapılmıştı. Bizde 5 Mart itibarıyla sezonu açmıştık. Bu anlamda çalışmalar, incelemeler hukuki ve adli yönüyle devam edecektir. Bizim burada amacımız 42 vatandaşımızın da bir an önce kurtulmasıdır."

BAKANLIKTAN YALANLAMA GELDİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Deniz Yavuzyılmaz iddiasını yalanladı.

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir. Sayın Yavuzyılmaz’ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerine yer verildi.

Bakanlığın açıklaması şöyle:

“CHP Genel Başkan Yardımcısı Sayın Deniz Yavuzyılmaz tarafından Antalya Konyaaltı’nda teleferik hattını taşıyan direklerden birinin devrilmesi hadisesine ilişkin yapılan açıklamada, “Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin teleferiğin bakımlarını Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış ve sertifikalandırılmış bir şirkete yaptırdığı” ifade edilmiştir.

Bahse konu şirketin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından teleferiğin bakımını yapmak üzere onaylanması veya sertifikalandırılması söz konusu değildir. Sayın Yavuzyılmaz’ın ifadeleri gerçeği yansıtmamaktadır.”

ETİKETLER
#antalya #teleferik