Televizyon
25 Nis 2014 10:32 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:06

Antalya TV Ödülleri’ne ne oldu?

5. kez yapılacak Antalya TV ödülleri töreni, belediye el değiştirdikten sonra iptal edildi. Aynı şey Altın Portakal'ın da başına gelecek mi? Cevaplar Murat Tolga Şen'in yeni yazısında...

Antalya TV Ödülleri 4 yıldır “büyük coşku” ile kutlanıyor. Daha doğrusu kutlanıyordu, Menderes Türel belediye başkanlığını Mustafa Akaydın’dan devraldıktan sonra verilecek ilk kurbanın AKSAV bünyesinde doğmuş, büyümüş ancak belediyenin güçlü desteği olmadan yaşayamayacak bu organizasyon olacağı aşikardı ve öyle oldu.

Antalya TV Ödülleri sitesine girerseniz asayiş berkemal, 9-10 Mayıs’ta şenlik varmış gibi görünüyor ancak bir hafta önce Ali Eyüboğlu köşesinden duyurdu, 5. TV Ödülleri organizasyonunun yapılmayacağını…

Yeni başkan Menderes Türel bir de açıklama yaptı Eyüboğlu’na ve dedi ki,

“Antalya Televizyon Ödülleri’ni iptal ediyoruz. Belediyemizin bu ödül törenini yapması için ciddi bir bütçe ayırması lazım. Antalya’nın tanıtımına hiçbir katkısı olmayan böyle bir tören yerine bu parayı belediyenin başka hizmetlerine ayırmaya karar verdik.”

Dürüst olayım, Eyüboğlu’nun yazısının çok ses getireceğini düşünmüştüm ancak neredeyse hiç yaprak kımıldamadı, üzerine kimse bir şey yazmadı ya da tartışmadı.

Demek ki TV ödülleri kimsenin umurunda değil!

Yapılan dört organizasyonun ikisine basın davetlisi olarak katılmış, organizasyonda pek çok kusur bulmuştum. Ama “tüm yanlışların anası” diyeceğim şey şuydu.

Neredeyse 50 dalda ödül dağıtılıyor, her dalda bir sürü aday… Bu yüzlerce TV şöhretinin/emekçisinin uçaklarla Antalya’ya taşınması demek! Düşünsenize dizilerde izlediğiniz/sevdiğiniz herkes şehrinizde…

Ama kimse onları görmüyor!

Çünkü konuklar uçaklardan doğruca Mardan Palace otelinin konforuna transfer ediliyor ve İstanbul ayazından Antalya güneşine çıkmış herkesin yapacağını yapıp, iki gün boyunca havuz başında içeceklerini yudumlayıp, güneşleniyorlar, sektör dedikodusu yapıyorlar. Sonra ödül töreni ve İstanbul’a kesin dönüş!

Bu haliyle Antalya TV Ödülleri, çok büyük bir sektör partisiydi, başka da bir şey değildi. Bunu yazmak üzücü ama iptalinin karşısına çıkabileceğim tek bir haklı sebep yok elimde…

Dizi oyuncuları şehir merkezindeki otellerde konaklatılıp, dizi seyircisi olan Antalyalılarla buluşmaları sağlansaydı, insanlar TV Ödülleri’ne sahip çıkarlardı ama İstanbul’dan gelenlerin İstanbul’dan gelenleri gördüğü şımarık bir organizasyon olmaktan öte gidemedi.

Antalya bir TV yayıncılığı üssü değil, bir sürü dizi bu şehirde çekilmiyor ve Antalyalılar gelen TV şöhretlerini bile göremiyorsa çok da devam ettirilecek bir durum yok ortada…

Anadolu’da bazı festivallerde görüp de çok üzüldüğüm bir durum var. Film gösteriminde, panelde, seminerde, ödül töreninde İstanbul’dan uçakla gelenler… Şehirliler yok, haberleri olmamış ya da organizasyon zaafı var, sebepler farklı ama iş böyle olunca yapılan şeyin o şehre bir faydası da yok!

O yüzden böyle bir organizasyona 1.5 milyon liralık bütçeyi belediye kasasından ödemedi diye bir belediye başkanına kızamazsınız ve zaten kimse kızmadı da… Hoş, ilan edilmişken, küçük çaplı ve maliyetsiz bir tören ile ödüllerin dağıtılması anlamlı olurdu ancak şehrin en önemli sorunu olmadığı ortada…

Antalya TV Ödülleri, bizim anılarımıza yerleşti ancak toplumsal bellekte önem arz etmeyecek silik bir organizasyon olarak ömrünü tamamladı.

Umarım yeni başkan güçlü ve gerçekten sektöre katkısı olan bir Altın Portakal Film Festivali’ni hemşerilerinden ve bizden mahrum etmez. Bu konuda endişeler olduğunu biliyorum ancak TV Ödülleri iptali, Altın Portakal’ın kaderi konusunda tahmin yürütülecek bir vaka değil.

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com