Gündem
13 Ara 2018 08:55 Son Güncelleme: 13 Ara 2018 11:26

Ankara'da YHT kazası! Vali Vasip Şahin: İlk belirlemelere göre 46 yaralı 9 ölü var!

Ankara'da Yüksek Hızlı Tren, kontrol lokomotifine çarptı. Kaza nedeniyle bir üst geçit de çöktü. Yapılan son açıklamada 9 kişinin hayatını kaybettiği, 47 kişinin yaralandığı belirtildi

Ankara Yenimahalle'de Yüksek Hızlı Tren, kontrol lokomotifine çarptı. Kazada son açıklamalara göre 9 kişi hayatını kaybetti, 47 yaralı var. Olay yerinde bir üst geçitte de çökme meydana geldi. Üst geçidin bazı kısımlarının Yüksek Hızlı Trenin üzerine çöktüğü belirtildi. Ulaştırma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Yol kontrol lokomotifinin Yüksek Hızlı Treni'nin rayında olmaması gerekiyordu' denildi.

9 ÖLÜ, 47 YARALI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan son açıklamasında hayatını kaybedenlerin sayısının 9'a yükseldiğini açıkladı. Yaralı sayısı ise 47 olarak açıklandı.

Turhan'ın açıklaması:

Bu sabah Ankara Garı'ndan Konya'ya hareket eden trenimiz saat 06:36 sularında Yenimahalle ilçemiz civarın yol kontrolünden dönen lokomotif ile kafa kafaya çarpışarak elim bir kaza meydana gelmiştir. Kaza yerinde saat 10:00 itibariyle yapılan tespitlerde 3 makinist, 5 yolcumuz hayatını kaybetti. Hastaneye 48 yolcu sevk edildi. Bunlardan biri de hastanede hayatını kaybetti. Toplam 9 vatandışımız hayatını kaybetmiştir.

KAZANIN NEDENİ SİNYALİZASYON MU?

Habertürk TV'deki bilgiye göre, hatta sinyalizasyon arızası olduğu ve makinistlerin telsizle haberleştikleri belirtildi.

VALİ ŞAHİN'DEN YENİ AÇIKLAMA

Ankara Valisi Vasip Şahin, yaptığı son açıklamada "Umudumuz daha fazla ölü sayısının olmaması. Ekiplerimiz çalışıyor. Çalışmalar bitince kesin rakamları paylaşacağız. Kazanın nedeni ile ilgili teknik inceleme devam ediyor" dedi.

10 KİLOMETRE SONRA KAZA YAPTI

Uzmanlar, kazanın YHT'nin Ankara Garı’ndan hareket etmesinin ardından, 10 kilometre sonra Marşandiz Tren İstasyonu’na geldiğinde bu kazayı yaptığına dikkati çekerken, duracağı durağa ise yine yaklaşık 9 kilometre mesafede olduğu için trenin saatlik 250 kilometre hıza ulaşmasının mümkün olmadığı, bu kazayı henüz 90-100 kilometre hıza ulaştığında yapmış olabileceğini belirtti.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Ulaştırma Bakanı da kaza yerine gitti ve incelemelerde bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kazayla ilgili soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada, "Ankara-Konya seferini yapan YHT'nin Yenimahalle'deki Marşandiz istasyonunda yapmış olduğu kaza ile ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır." ifadesi kullanıldı.
Başsavcılık, olaya ilişkin 3 cumhuriyet savcısının görevlendirildiğini bildirdi.

Ankara Valiliği'nin kazanın banliyö treni ile çarpışmasıyla ilgili açıklamasına Ulaştırma Bakanlığı'ndan düzeltme gelmiş ve kazanın YHT'nin bir kontrol lokomotifine çarpmasıyla meydana geldiği belirtilmişti.

Olay sonrası yaralanan çok sayıda yolcuya 112 Acil Servis, itfaiye ve UMKE ekiplerince müdahalede bulunuldu. Yaralılar ambulanslarla bölgedeki hastanelere sevk edilirken olay yerinde kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İBRAHİM KALIN'DAN BAŞSAĞLIĞI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan başsağlığı mesajı paylaştı. Kalın "Ankara'da meydana gelen elim tren kazasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Hepimizin başı sağolsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İlgili tüm birimler seferber edilmiş durumdadır. Olayla ilgili soruşturma başlatılmıştır." ifadelerini kullandı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ: BU BÜYÜK ACIYI PAYLAŞIYORUZ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği, Ankara'da yaşanan hızlı tren kazası sebebiyle taziye mesajı yayınladı.
Twitter üzerinden paylaşılan mesajda şu ifadelere yer verildi: 'Bugün Ankara’da meydana gelen elim tren kazasında hayatını kaybedenlerin aileleri ve yakınlarına Amerika Birleşik Devletleri adına en içten taziyelerimizi sunuyoruz. Bu büyük acıyı paylaşıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

ADALET BAKANI GÜL'DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT), kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelen kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımladı.

Gül, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Ankara'da meydana gelen elim tren kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Başımız sağ olsun. Yaralılarımıza acil şifalar diliyorum." ifadesini kullandı.

BAKAN ERSOY'DAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren'in (YHT) kılavuz lokomotifle çarpışması sonucu meydana gelen kazada yaşamını yitirenler için başsağlığı mesajı yayımladı.
Bakan Ersoy, Twitter'dan paylaştığı mesajda, "Ankara'da yaşanan elim tren kazasında yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza ise acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

SEFERLER İPTAL EDİLDİ

Kazanın ardından Konya'dan Ankara'ya gidecek olan saat 09.15'deki yüksek hızlı tren seferi iptal edildi. Tren seferinin iptal olduğunu öğrenen yolculardan bazıları beklemeyi sürdürürken, bazıları da gardan ayrıldı.Ankara'daki kazaya karışan trenin Konya'dan karşılığı olan saat 06.30'daki yüksek hızlı trenin ise Polatlı'ya kadar gidebildiği öğrenildi. Gün içerisindeki diğer seferlerinin de kaza bölgesindeki duruma göre değerlendirileceği belirtildi.

Olay yerinden ilk görüntüler: