Dünya
04 Eki 2022 11:49 Son Güncelleme: 04 Eki 2022 11:56

Ankara-Atina hattında gerilim yükselirken bomba iddia: ‘Arkasında Putin var’

ABD'li Diplomat Patrick N. Theros, Yunan basınına, Ankara-Atina gerilimini ve Rusya lideri Putin'in bu duruma etkisini analiz etti. Theros, olası bir savaşın en çok Rusya'nın işe yarayacağı görüşünde...

Son dönemde Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, Yunan basını iki ülke arasındaki ilişkiyi ve Rusya-Ukrayna savaşının bölgeye etkisini inceleyen bir analiz yayınladı.

ABD’li Diplomat Patrick N. Theros tarafından kaleme alınan yazıda, Türkiye-Yunanistan arasında olası bir savaş ‘felaket’ olarak nitelendirirken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’ı hedef alan sert söylemlerinin ardında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olabileceği öne sürüldü. Theros, Ankara-Atina hattında olası bir çatışmanın en çok Putin’in işine yarayacağını vurguladı.

‘OLASI BİR SAVAŞTAN EN ÇOK KİM YARARLANIR?’

The National Herald’da yayımlanan makalede, “Böyle bir savaştan kim yararlanır?” sorusu irdelendi. ABD’li Diplomat Patrick N. Theros, olası bir savaşın Türkiye ve Yunanistan’a herhangi bir yarar sağlamayacağını vurgularken, bu durumdan en iyi etkilenecek olan ülkenin Rusya olduğunu savundu. Theros’a, “Türkiye-Yunanistan savaşı dikkatleri Ukrayna’dan çekerek bölgeye yoğunlaştırırken, NATO içinde de ciddi çatlaklara sebep olacak. Böyle bir savaş, Türk boğazlarını dünya çapında gıda kıtlığı sırasında Ukrayna’nın tahıl ve diğer önemli mal sevkiyatları da gerçekleşemeyecek. Ayrıca, olası bir savaş, Türkiye ve Yunanistan’dan Avrupa’ya giden Azerbaycan boru hattı gazına zarar vereceği için, Ukrayna savaşından dolayı zaten gergin olan dünya ekonomisi kaosa sürükleyecek. Bu noktada Putin, dünya ekonomisinin öyle bir kriz içinde olacağını ve Rus petrol ve gazına yönelik yaptırımların kaldırılmasının bir zorunluluk olacağını düşünebilir. Yani bu Putin için bir zafer olabilir.” dedi.

‘TEK NATO ÜLKESİ OLDU’

ABD’li diplomat, Türklerin Kasım 2015’te bir Rus bombardıman uçağını düşürmesinden bu yana Putin’in Erdoğan’ı manipüle ettiğini savunurken, “Olayın Ankara ve Moskova arasındaki ilişkilere zarar vermesine izin vermek yerine Rusya, Türkiye’yi NATO mutabakatından uzaklaştırıp Rus yörüngesine yaklaştırdı. Türkiye, Rus havayollarının hava sahasına girip çıkmasına izin veren tek NATO ülkesi oldu.” dedi.

Türkiye ile Rusya yakınlaşmasının özellikle Türkiye ekonomisi için turizm açısından önemine de değinen Theros, “Rus turistler bu yaz Türkiye ekonomisini kurtardı.” dedi.