Gündem
18 Ağu 2014 15:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:35

ANKA'da toplu sözleşme imzalandı

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Anka Haber Ajansı A.Ş. ile yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmeleri greve çıkıldığı gün uzlaşmayla sonuçlandı.

Türkiye'nin en köklü haber ajansları arasında yer alan ANKA'da yeni dönem toplu iş sözleşmesi (TİS) imzalandı. Nisan ayından bu yana devam eden TİS görüşmelerinde uzlaşma sağlanamayınca Sendika grev kararı almış, üyeler greve hazırlanmıştı. Greve çıkılacağı gün yeniden masaya oturan taraflar ANKA çalışanlarının isteği doğrultusunda sözleşmeyi imzaladı.
İmzalanan TİS ile ANKA'daki TGS üyeleri haftasonu izinlerinin haricinde ayda iki gün daha izin kazandı. Aile, gıda, çocuk, kreş, yakacak, eğitim ve bayram yardımları ile yol parası ve ikramiye gibi ödemeler hüküm altına alındı.

İmzaların atılmasının ardından açıklama yapan TGS Başkanı Uğur Güç "Amacımız tüm işyerlerinde TİS imzalayarak, sendika ve basın çalışanlarının omuz omuza verdiği ve işveren tahakkümünün kırıldığı bir medya düzeni yaratmaktır. Basın özgürlüğü başta olmak üzere iş güvencesi, can güvenliği, ücret güvencesi için örgütlenmekten başka çare yoktur. Tüm medya çalışanlarını sendikamıza üye olmaya çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Sözleşmenin Nisan 2014 ile Nisan 2015 dönemini kapsadığını belirten TGS Genel Sekreteri Mustafa Kuleli ise, "Anka Haber Ajansı A.Ş. maddi zorluklar yaşıyor. Önümüzdeki 7 ayda bu sıkıntıyı aşacaklarına inanıyor ve 2015 baharında çok daha ileri ekonomik haklar getiren bir sözleşme imzalayacağımızı şimdiden ilan ediyorum" dedi.

Gazeteciler Sendikası'nın yeni bir sözleşme için Cumhuriyet gazetesiyle de temaslarının sürdüğü belirtiliyor.




ANKA HABER AJANSI

Çok sesli haberciliğe katkıda bulunmayı amaçlayan çok ortaklı bir basın kuruluşu olarak kurulan ANKA Haber Ajansı, 1972 yılından bu yana aralıksız yayın yapıyor.

Yerli ve yabancı basında değişik eğilimli çok sayıda gazete, televizyon, radyo, ekran haberciliği ile internet haber kuruluşunun abonesi olduğu ANKA, 1972 yılında Altan Öymen tarafından kuruldu.

Öymen 1977 yılında politikaya girince, ajansla ilişkilerini kesti. Yönetimi, çekirdek kadrodan Müşerref Hekimoğlu üstlendi. Hekimoğlu, bir anonim şirket kurarak çalışanların da yönetime katılımını sağladı. ANKA'nın Yönetim Kurulu, ANKA Anonim Şirketi'nin pay sahipleri ile belli birimlerin yöneticilerinden oluştu. Hekimoğlu'nun vefatından sonra ANKA'nın yönetimini bir süre Nazif Ekzen yürüttü. 2006 yılı başından itibaren de iki gazeteci Veli Özdemir ve Nuri Sefa Erdem ANKA'nın yönetimini üstlendi.

ANKA sadece bir ajans değil, aynı zamanda bir okul niteliği taşıyor. ANKA'nın yetiştirdiği birçok isim, halen Türk basınının kilit noktalarında genel yayın yönetmeni, başyazar, köşe yazarı, yönetici, temsilci başta olmak üzere gazeteciliğin çeşitli kademelerinde görevlerini yürütüyorlar.
Altan Öymen, Müşerref Hekimoğlu, Uğur Mumcu, Nuri Çolakoğlu, Zafer Mutlu, Hasan Cemal, Sevgi Soysal, Osman Arolat, Ali Polat, Derya Sazak, Vahap Munyar, Örsan Öymen, Abbas Güçlü, Teoman Erel, Uluç Gürkan, Yalçın Küçük, Adem Yavuz, Hikmet Bila, İsmet Solak, Füsun Özbilgen, Yazgülü Aldoğan, Yasemin Çongar, Cevat Taylan, Ahmet Tan, Kuvvet Başarır, Gül Önet, Nursel Dilek, Ragıp Erten, Oktay Kurtböke, Dinç Tayanç, Jülide Gülizar, Ayşegül Dora, Varlık Özmenek, Metin Aksoy, Ahmet Kahraman, Vecdi Seviğ, Veli Özdemir, Mümtaz İdil, Alaattin Aktaş, Rahmi Yıldırım ve Ahmet Abakay, ANKA'da yetişen ya da bugünlere gelmesinde katkıda bulunan isimlerden sadece bazıları...
ETİKETLER
#grev #anka #sözleşme