Gündem
10 Kas 2023 14:39 Son Güncelleme: 10 Kas 2023 14:46

Anıtkabir ve Dolmabahçe Sarayı 10 Kasım'da doldu

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 85. yılında yurdun dört bir yanında saygıyla anıldı. Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı ve mezarının bulunduğu Anıtkabir, 10 Kasım'da doldu taştı.

10 Kasım 1938'de saat 09.05 sıralarında hayata gözlerini yuman Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölüm yıl dönümünde her yıl olduğu gibi bu yıl da saygıyla anıldı.

Kimileri Atatürk'ün hayata gözlerini kapadığı Dolmabahçe Sarayı'nı kimileri ise Atatürk'ün mezarının bulunduğu Anıtkabir'i ziyaret etti.

Atatürk'ün vefatının 85. yılında Anıtkabir ve Dolmabahçe Sarayı ziyaretçi akınına uğradı.

SAYGI DURUŞU YAPILDI, DUALAR OKUNDU
Ankara'ın Çankaya ilçesinde bulunan Anıtkabir, sabah saatlerinde devlet erkanının katıldığı resmi törenden sonra ziyarete açıldı. Vatandaşlar Atatürk'ün ölüm yıl dönümünde ziyaret için Türkiye'nin dört bir yanından Anıtkabir'e geldi.

 

Atatürk'ün mozolesine karanfiller bırakan vatandaşlar, saygı duruşunda bulunup dualar okudu. Nöbet değişimi yapan askerlerin yaptığı seremoniye büyük ilgi gösterildi. 

 

Anıtkabir'deki hoparlörlerden de Atatürk'ün 10'uncu Yıl Nutku'nun ses kaydı dinletildi. Anıtkabir bugün (10 Kasım 2023 Cuma) saat 21.00'e kadar ziyarete açık olacak.

DOLMABAHÇE SARAYI'NDA 09.05
Atatürk'ün hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı saat 09.05'te doldu taştı. 7'den 70'e birçok kişinin akın ettiği Dolmabahçe Sarayı'nda, Atatürk'ün öldüğü odaya karanfil bırakıldı. İstiklal Marşı okunduğu o anlarda bazıları gözyaşlarını tutamadı.

Türk Deniz Kuvvetleri'nin Barbaros sınıfı fırkateynlerinden TCG Salihreis ve beraberindeki tekneler de Dolmabahçe Sarayı önünde durdu.  

"HALA DAHA ÖZLEMLE ANIYORUZ"
73 yaşındaki Melahat Aydın, “Hala daha özlemle anıyoruz. Saatlerce de dursak onu ziyaret etmeden gitmeyeceğiz" dedi. Çocuklarıyla beraber Dolmabahçe Sarayı’na gelen Sefer Turan da, “Sabahın köründe bugün için kalktık geldik çünkü dünyanın en büyük, gelmiş geçmiş, yaşamış ve hiçbir zaman da ölmeyecek, sonsuza kadar yaşayacak olan en büyük liderine sahibiz. Muhammed Mustafa’dan ve Mustafa Kemal’in yolundan ayrılmamalıyız. Çocuklarımıza da ona olan sevgimizi her zaman öğreteceğiz, göstereceğiz" dedi.

 

"OLMASAYDI BELKİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ DE OLMAYACAKTI"
Fatma Yazıcı da, “Çok duygu yüklüyüm. Atamızı anmaya geldik. Ne mutlu bu günleri gördüğümüze. Bundan sonra da devam ettireceğiz. Atamızı unutmayacağız, unutturmayacağız. Kalbimizde yaşıyor zaten. Olmasaydı belki bizler de olmayacaktık. Belki Türkiye Cumhuriyeti olmayacaktı" dedi.

10 yaşındaki Miray Doğan da, “Sabahın erken saatinde geldim ama çok özledik Atatürk’ü. Saygı ve özlemle anıyoruz. Ben bütün görevlerimi yerine getirmeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.