Televizyon
11 Nis 2015 12:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:28

Angelina Jolie çayına ceza!

Reklam Kurulu, Angelina Jolie ve Fahriye Evcen gibi ünlülerin ismi kullanarak yapılan zayıflatma çayı reklamlarıyla ilgili kararını verdi.

 Kurul, gelen şikayetler üzerine “Sarımsak çayı Fahriye Evcen’den Angeline Jolie’ye kadar sağlıklı kilo vermenize yardım eder” şeklinde yapılan reklamları mercek altına aldı.

Kurul, reklamlarda geçen, “Angelina Jolie’den Fahriye Evcen’e kadar sağlıklı bir şekilde kilo verdirmeye yardımcı, yağ yakmaya, sindirim sistemini düzenlemeye, metabolizmayı hızlandırmaya destek olur. Bitkisel ve doğal yollarla zayıflama konusunda uzman olan Dr. Ender Saraç, bizlere kısa sürede doğal zayıflamaya yardımcı olacak sarımsak çayı tarifini değişik seferlerde televizyon programlarında verdi. Sarımsağın kuvveti ve antioksidan özelliğiyle kilo vermenize ayrıca destek olur” şeklindeki beyanları inceledi.

Reklamlarda endikasyon belirten ifadeler kullanılarak tüketicileri yanıltıcı sağlık beyanlarına yer verildiği, böylece gıda takviyesi niteliğindeki ürünün insan metabolizmasına etki eden bir “tıbbi ürün” gibi tanıtıldığına karar verildi. Reklamlarda tanıtılan sarımsak çayının tıbbi ürün veya ilaç kapsamında ruhsatlandırılması gerektiğini kaydeden Reklam Kurulu, “İlaç kapsamındaki ürünlerin reklamının yapılmasını da yasaktır” açıklamasını yaptı. Türk Gıda Kodeksi ve Ticari Reklam Yönetmeliği’ne göre reklamların mevzuata aykırı olduğuna karar veren kurul, “Angelina Jolie’li reklamların durdurulmasını istedi. (Hürriyet)