Gündem
04 Haz 2012 09:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:44

ANAYASANIN 4.MADDESİNE FATMAGÜL AYARI!

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nda, anayasa maddeleri kaleme alınırken, diziler de esin kaynağı oldu

Yeni anayasa üzerine çalışan TBMM komisyonunda dizilerden de esinlenildi. Örneğin ’yaşam hakkı’ maddesinde ’Fatmagül’ün Suçu Ne?’ deki Mustafa’nın ölümü anlatıldı.

Milliyet’in haberine göre, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda, anayasa maddeleri kaleme alınırken, diziler, filmler ve günlük haberler de esin kaynağı oldu. Milletvekillerinin "dizikolikler belli oldu" esprileri, zaman zaman gergin geçen toplantıda havayı yumuşattı. Anayasa’nın "yaşam hakkı" başlıklı 4. maddesinin yazımında "Fatmagül’ün Suçu Ne?" adlı dizideki Mustafa karakterinin ölümünde jandarmanın açtığı ateş, devletin kullandığı gücün sınırını belirlemede örnek olarak alındı.

Yazım komisyonunda organ mafyasını önlemek için anayasaya ilk kez açık bir hüküm konulurken, organ bağışlayanlara gönülden koparak yapılan yardım ve hediyelerin yasak olmaması için açık kapı bırakıldı.

Uzlaşma Komisyonu Üyesi MHP’li Faruk Bal, "İnsan kan verirken dahi, gönlünden kopuyor baklava ikram ediyor. Organ mafyasını yasaklayalım derken, insanların böyle durumlarda gönlünden kopan girişimlerin önünü tamamen kapatmamak için ’insan onur ve haysiyetine aykırı bir şekilde’ ifadesini koyduk" dedi.

DİZİDEN ÖRNEK VERDİ

Yazım Komisyonu’nda anayasa maddeleri yazılırken oldukça renkli anlar yaşandı. MHP’li Üye Faruk Bal’ın başkanlık ettiği toplantıda espriler havada uçuşurken, maddelerin yazımı; diziler, filmler ve günlük haberlerden ilham alınarak yapıldı. "Yaşam Hakkı" başlıklı 4. maddenin yazımında MHP’li Bal şunları söyledi: "Fatmagül’ün Suçu Ne?" adlı televizyon dizisini örnek verdi. Fatmagül karakterinin eski nişanlısı Mustafa’nın, öldürüleceğini bile bile ihtihar niteliğinde kaçmaya çalışırken, jandarma tarafından vurularak öldürülmesini anlatan Bal, "Orada Mustafa’nın intihar gibi ölüm sahnesi var. Mustafa, öldürüleceğini bile bile kaçıyor. Jandarma durdurabilirdi ama durdurmadı, Mustafa da öleceğini biliyordu, durabilirdi ama durmadı. Burada bir ölçü bulmamız lazım.

YAMYAM ÖRNEĞİ DE VERİLDİ

Mustafa durmayarak, jandarmayı tahrik etti, jandarma ise peşinden koşup yakalamak yerine ölçüsüz güç kullanarak ateş edip öldürdü, sınırını aştı. Burada orta yol bulmamız lazım." Bal, ayrıca ABD’de bir "yamyam"ın sokakta yaşayan bir kişinin yüzünü ısırarak yerken, polis tarafından vurulmasını da konuya örnek gösterdi. Yamyamın polis tarafından 11 kurşun sıkılarak vurulduğunu belirten Bal, "Bir kurşun sıktıktan sonra yakalanabilirdi. Burada polis durmayarak, ölçülü güç kullanımını aşmıştır" diye konuştu.

Bal, bu örneklerden yola çıkarak, yaşam hakkının korunması için "ölçülü güç kullanımı" tanımına yer verilmesini önerdi ve bu öneri kabul edilerek madde metninde yerini aldı.

4. Madde’nin metni, "(1)Herkes, hayat (yaşama) hakkına sahiptir.

(2) Meşru müdafaa ve suçla mücadele esnasında kanunun cevaz verdiği hallerde, hayat (yaşam) hakkını ortadan kaldıracak ya da tehlikeye düşürecek ölçüde güç kullanımının kesinlikle gerekli olduğu durumlar istisnadır" şeklinde yazıldı.

EROL TAŞ ÖRNEĞİ

Komisyonun bir üyesi de devletin güç kullanmasına, sinema sanatçısı Erol Taş’ın oynadığı Yeşilçam filmlerinden örnek verdi. Bazı üyeler "dizikolikler belli oldu" diyerek yaptığı espriler gergin geçen komisyon görüşmelerinde kahkahaların atılmasına ve çalışmaların hızlanmasına yol açtı.

Komisyon, "İnsanın Maddi ve Manevi Varlığı, Bütünlüğü ve Korunması" başlıklı 5. maddesinde ise organ mafyasına ve fuhuş çetesine karşı mücadeleyi ilk kez anayasal güvenceye aldı.



Yabancının Türkiye’ye İlgisi Arttı, İstanbul’un Finans Merkezi Olabilmesi İçin Yasa Çıktı
İşte Yeni İstanbul Kentsel Dönüşüme Vergi Ayarı
Glow 3 Çekmeköy’de 223 Bin Lira! Bankalar 2b’den Pay Alma Telaşında
Dumankaya Lobi Çarşı’da 119 Bin Liraya! Atlantis City’de 285 Bin Lira’ya 3+1
Bahçe’n Eryaman’da 60 Ay 0.97 Faiz Crown Tower’da Son 40 Daire, 40 Ay 0 Faiz
Riskli Evler İfşa Edilecek Next Level’da 3.3 Milyon TL’ye Penthouse!
Cami Yaptırana Vergi İndirimi Newista Life 30 Aya 0 Faiz Uyguluyor
TOKİ’den Proton Hızlandırıcı Tesisi Aris Park Residence’da 999 TL Taksitle!
İnşaat Süreci İnternetten Canlı İzlenebilecek Japonya’dan Örnek Alınacak
Marmara Evleri 3’de 1.2 Milyon TL’ye Dükkan! Türk Şirketler Azerbaycan’ın Yeni Yüzünü İnşaa Ediyor
Antep’te Kentsel Dönüşüm Çalışmaları Japonya’dan Örnek Alınacak
Etiler’den Altunizade’ye Teleferik Projesi Tapu Dairesine Gitmeden Ödemenizin Yapın !
Exen İstanbul’da 84 Ay Vade! 3 Haziran Son Gün 2 B Öncesi Rekor Satış
Arista Bomonti’de Ofisler 6 Bin 375 Dolara! Park Avenue’den Bina Aldı ABD’de Otelleri 3’lüyor
Şehrizar’a Çevreci Çatı Rings İstanbul’da 2+1 Daire 425 Bin Tl’ye!
Keten İnşaat Nişantaşı’na Hayat Veriyor! Sultan Konakları’nda 2+1daire 178 Bin Lira!
Libya’da Türk Şirketlerinin Varlıklarına El Konuldu Metropol İstanbul’da Formula 1heyecanı
268 Rakımlı Tepede Tüm İstanbul Görecek 216 Butik Çekmeköy’de 158 Binliraya!