Gündem
02 Nis 2014 19:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:03

Anayasa Mahkemesi'nden flaş Twitter kararı! Erişim engeli kalkıyor mu?

Anayasa Mahkemesi, Twitter'a erişim engeliyle ilgili kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi, Twitter'ın engellenmesiyle ilgili yapılan başvurularda, başvurucuların haklarının ihlal edildiğine karar verdi. Yüksek Mahkeme, gereğinin derhal yapılmasına ilişkin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Ulaştırma Bakanlığı'na yazı gönderdi.

TİB'in, sosyal paylaşım sitesi Twitter'a tedbir amaçlı erişimin engellenmesi kararı üzerine, 3 kişi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

Başvuruları ele alan Anayasa Mahkemesi, başvurucuların haklarının ihlal edildiği ve erişimin engellenmesinin ifade özgürlüğünün ihlali anlamına geldiği yönünde karar verdi.

Yüksek Mahkeme, hak ihlalinin giderilmesi ve gereğinin yapılması için kararı, TİB ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderdi.

'AÇMAZLARSA, SUÇ İŞLEMİŞ OLURLAR'
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Hürriyet gazetesinden Zeynep Gürcanlı'ya yaptığı açıklamada, “Twitter'ın hemen açılması lazım" dedi.

Feyzioğlu, TBB'nin yaptığı başvuru üzerine Ankara İdare Mahkemesi'nin Twitter yasağına "yürütmeyi durdurma kararı" verdiğini, ancak idarenin "kararı uygulamak için 30 gün sürem var" gerekçesiyle, yasağı kaldırmadığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Twitter'ın engellenmesi on milyonlarca kişiyi ilgilendirdiği için, on milyonlarca kişinin özgürlüğünü engellediği için hükümet idare mahkemesinin kararını hemen uygulamayarak, suç işlemeye devam etmiştir. Anayasa Mahkemesi kararı da, idarenin suç işlemekte olduğunu tescil etmiştir. Twitter'ın hemen açılması gerekir." 

Feyzioğlu, Twitter'ın derhal açılmaması halinde TBB olarak, bu kez Anayasa Mahkemesi kararını da ekleyerek, TİB aleyhine yeniden suç duyurusunda bulunabileceklerini de vurguladı.

BASIN KONSEYİ: ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI DERHAL UYGULANMALI

Basın Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada da Twitter'a erişimin engellenmesini "hak ihlali" olarak gören Anayasa Mahkemesi kararının derhal uygulanmasını istendi. Açıklamada şöyle denildi:

"Twitter'a erişimin engellenmesi kararına karşı Türkiye Barolar Birliği'nin açtığı dava üzerine, Ankara İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararının gereği henüz yerine getirilmemişken, en son Anayasa Mahkemesi de konuya dair yapılan bireysel başvuru sonucunda; 'hak ihlali' kararı vermiştir. Hukuk düzenimizdeki en Yüksek Mahkemenin, bu uygulamanın “insan hakları ihlali' teşkil ettiğini tescil etmesi karşısında, Twitter'a tekrar erişimin DERHAL sağlanması, demokratik hukuk devleti olmanın bir gereğidir. Basın Konseyi olarak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın, kararı hassasiyetle, vakit geçirmeksizin yerine getirmesini bekliyoruz."