Gündem
25 Şub 2016 17:57 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22

Anayasa Mahkemesi'nden Dündar ve Gül kararı!

Anayasa Mahkemesi Can Dündar ve Erdem Gül'ün bireysel başvurusuna 'hak ihlali' kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 'MİT TIR'ları' haberleri nedeniyle tutuklanan Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, kişi hürriyeti ve güvenliği haklarının ihlal edildiğine karar vererek, ihlalin ortadan kaldırılması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verdi. 14 Ağır Ceza Mahkemesi, Dündar ve Gül'ün tahliyesi ile ilgili kararını Anayasa Mahkemesi'nin "ihlal var" kararının bizzat Anayasa Mahkemesi tarafından mahkemelerine gönderilmesi sonrasında vereceğini bildirdi.

KARAR 3'E KARŞI 12 OYLA ALINDI

Anayasa Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün, ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

AYM tarafından "Kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüklerine ilişkin Erdem Gül ve Can Dündar kararı basın duyurusu" başlığı ile yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 25/2/2016 tarihinde Erdem Gül ve Can Dündar bireysel başvurusunda (B. No: 2015/18567), tutuklamanın hukuki olmadığı ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiği şikayetlerine ilişkin olarak başvurucuların Anayasa’nın 19. maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı ile 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ve ihlalin ortadan kaldırılması için kararın ilgili Mahkemeye gönderilmesine karar vermiştir."

KARAR MAHKEMEYE ULAŞTI

Anayasa Mahkemesi'nin, Can Dündar ile gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün özgürlük ve güvenliği ile ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine dair kısa kararı, akşam saatlerinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden ulaştı.
2 sayfalık kararın "Başvurunun Konusu" başlıklı bölümünde, "Can Dündar ile Erdem Gül'ün farklı tarihlerde yaptıkları haberler nedeniyle 'Silahlı Terör Örgütüne üye olmaksızın bilerek ve isteyerek yardım etme", "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amacıyla temin etme" ve "Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama" suçlarından tutuklanmalarının, kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı ile ifade ve basın özgürlüğüklerinin ihlal ettiği iddialarına ilişkindir" denildi.

Kısa kararın "Hüküm" kısmında şu ifadelere yer verildi:

"1- "Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında soruşturma dosyasına erişim imkanından yoksun bırakılmaya ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verildi. Karar oybirliğiyle alındı.

2- Kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı kapsamında tutuklamanın hukuki olmadığına ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Karar oybirliğiyle alındı.

3- İfade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna karar verildi. Karar oybirliğiyle alındı.

4- Anayasa'nın 19. Maddesinin 3. fıkrasında güvence altına alınan kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine karar verildi. Karar oyçokluğuyla alındı.

5- Anayasa'nın 26. ve 28. maddelerinde güvence altına alınan ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine karar verildi. Karar oyçokluğuyla alındı.

AYM, KARARIN MAHKEMEYE VE BAKANLIĞA GÖNDERİLMESİNE KARAR VERDİ

Anayasa Mahkemesi, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesine de karar verdi.

AVUKATLAR TAHLİYE İÇİN DİLEKÇE VERDİ

Kararın ardından, gözler, davaya bakacak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne çevrildi. Can Dündar ve Erdem Gül'ün avukatları AYM'nin kısa kararıyla birlikte 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kalemine geldi ve tahliye talepli dilekçelerini verdi.

Koridorda bunlar olurken, AYM kararı ve tahliye talebini değerlendirecek mahkeme heyeti "Tahşicelere Kumpas" davasında iddianameyi okuyordu. Avukatların kaleme verdiği dilekçe kısa bir işlem süresinin ardında salona götürüldü ve duruşma gören heyete teslim edildi.

RAPORTÖR DE 'HAK İHLALİ' DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi Raportörü de, “Can Dündar ve Erdem Gül’in haklarının ihlal edildiğine karar verilmesi” yönünde rapor hazırlamıştı. Dündar ve Gül'ün, gazetecilik faaliyetinde bulunduğu belirtilen raporda, 'basın ve ifade özgürlüğü haklarının yanı sıra kişi özgürlüğü ve güvenliği haklarının ihlal edildiği' ifade edilmişti.

İhlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması istenen raporda, kararın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesi istenmişti.

'TUTUKLULUK HUKUKİ DEĞİL'

İki gazetecinin cezaevine gönderilmesinin hukuki olmadığı da ifade edilen raporda, tutukluluğun devamına ilişkin mahkeme kararlarındaki gerekçelerin açık ve yeterli olmadığı vurgulandı.

İKİ KEZ MÜEBBET TALEBİ

Can Dündar ve Erdem Gül, MİT TIR’larıyla ilgili haberler nedeniyle 27 Kasım’da tutuklanmıştı. İddianamede; Dündar ve Gül’e 'casusluk', 'hükümeti ortadan kaldırma veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs', 'silahlı terör örgütüne yardım etmek' gibi suçlamalar yöneltilmişti. İddianamede, iki gazeteci için iki kez müebbet hapis cezası talep edilmişti.

DURUŞMA 25 MART'TA

MİT TIR’ları davasının ilk duruşması, 25 Mart’ta yapılacak.