Politika
22 Ara 2016 17:58 Son Güncelleme: 19 Kas 2018 18:37

Anayasa değişikliği teklifi Komisyon'da

- TBMM Anayasa Komisyonu'nda 50 milletvekili konuşma sırasını bekliyor- AK Parti Grubu, 30 Aralık Cuma gününe kadar komisyonda görev alacak milletvekilleriyle ilgili liste hazırladı

TBMM (AA) - Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri, TBMM Anayasa Komisyonu'nda sürüyor.

Teklifin 3'üncü gün görüşmeleri, AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile başladı.

Akbaşoğlu, anayasa değişikliğini neden getirdiklerini, 1876'dan bugüne kadarki önemli tarihi olaylarla birlikte 2 saat 15 dakika süren bir konuşmayla aktardı.

Muhammet Emin Akbaşoğlu, 1982 Anayasası ile yürütmenin çift başlı inşa edildiğini belirterek, bunun yansımalarının yaşandığını, Turgut Özal ile Mesut Yılmaz, Süleyman Demirel ile Tansu Çiller, Bülent Ecevit ile Ahmet Necdet Sezar arasında sorunların görüldüğünü söyledi.

Her sistem önerisini kendi bağlamında değerlendirmek gerektiğine işaret eden Akbaşoğlu, "Bizim önerdiğimiz kendine özgü bir Cumhurbaşkanlığı modelidir. Başkanlık sistemini esas alan ama Türk tipi ve Türkiye'ye özgü bir model ortaya koyan, kendi tarihi tecrübemizi, milli ve yerli bakışımızı evrensel anlamda ortaya koyacak bir perspektif ve düzenlemedir. Kendi sistematiğinde ve bağlamında doğru ve isabetli şekilde değerlendirilmeli." dedi.

Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun, muhalefet milletvekillerinin "bizi ikna edin" dediğini söylemesine, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Bizi ikna edin demedik, ikna için çabanız yok." diye itiraz etti.

Beştaş'ın "Millet bu teklifin neresinde" sözüne ise Akbaşoğlu, "Millet bu çalışmanın merkezinde, temelinde. Ulusal egemenliğin sahibi olarak milletimiz taslağın tam özündedir. Yani bir modeldir. Bunu, rejim değişikliği olarak sunmak önyargıya dayalı bir önermedir. Bu teklifi doğru teşhis etmek gerekir. Kendi kafamızda ve bir takım sonuçlara varmak için kurgulandığında haksızlık olur. Ortak geleceğimize güç katacak bir tekliftir." karşılığını verdi.

Sistemin kriz üretmeye müsait düzenlemeyi içinde barındırdığını aktaran Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Biz kendimiz, şahıslarımız, Tayyip Erdoğan, AK Parti için değil; milletin yoluna krizsiz devam etmesi, Türkiye'nin badirelerle karşılaşmaması için istiyoruz. Sistemsel bir taleptir bizimki. Ortak geçmişimizi ortak geleceğimize taşıyalım. Birlik ve berberliğimizi koruyarak, farklı fikirleri tartışarak, büyük Türkiye'yi yeniden inşa ederek, daha güçlü yürütme, yargı ve yasamayı hayata geçirelim." değerlendirmesinde buundu.

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın, "Gazi Meclisi şehit edeceksiniz" demesine Akbaşoğlu, "Bu Gazi Meclisin üyesi olmaktan şeref duyuyorum. 15 Temmuz, milletin ikinci İstiklal mücadelesidir. 15 Temmuz'da uluslararası güç odakları ve onların kuklalarına en güzel cevap verilmiştir." yanıtını verdi.

- Yurt dışı seçmen için kanun değişikliği iddiası

CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan da konsolosluklarda adres kaydı olmayanların bir referandum yapılması halinde oy kullanamayacaklarını ifade ederek, adres kaydı yaptırmaları gerektiğini kaydetti.

Bu durumda 1 milyon vatandaşın olduğuna dikkati çeken Tezcan, şunları kaydetti:

"Adres kaydı yaptırmazsa oy kullanamayacak. Nüfus Kanunu değiştirilerek MERNİS'te yurt dışı kaydı olmayan vatandaşların nakledilerek, YSK tarafından liste oluşturulması yönünde bir hazırlık var. Bunun da bir torba kanuna monte etme girişimi olduğu haberini alıyoruz. Bu, Türkiye'de adres kaydı olmayanların seçmen kütüğüne yazımı mümkün değilken, yurt dışındakilerin bu şekilde kütüğe yazılması anlamına geliyor. Bu telaşı anlamak mümkün değil. Hükümeti bu niyetten vazgeçmeye davet ediyoruz. Arkadan dolanarak seçim kanunlarını etkileyecek düzenlemeleri uygun bulmayız."

- Komisyona yoğun ilgi

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in konuşma sırasını CHP Aydın Milletvekili Bülent Tezcan'a vermek istediğini söylemesi üzerine, toplantıyı yöneten Komisyon Sözcüsü Abdurrahman Öz, "O zaman sizi 60'ıncı sıraya yazabiliriz." dedi.

Komisyonda halen 50 milletvekilinin konuşmak için ismini yazdırdığı ifade edildi.

Komisyonun, teklifin görüşmelerini tamamlamak amacıyla hafta sonu da dahil olmak üzere aralıksız çalışacağı öğrenildi.

AK Parti Grubu, 30 Aralık Cuma gününe kadar her gün için Komisyon'da görev alacak milletvekilleri ile ilgili nöbet listesi hazırladı.