Televizyon
24 Şub 2016 13:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 18:22

Anarşistler devlet televizyonunun canlı yayınını bastılar!

Yunanistan devlet televizyonu ERT’nin ana haber bülteni sırasında stüdyosu basıldı.

Yunan devlet televizyonu ERT'nin 50. kuruluş yıldönümünde anarşist Ruvikonas grubu, ana haber bülteninin yayınlandığı stüdyoyu işgal etti. Çıkan arbede sırasında bir kameraman ciddi şekilde yaralanırken, 22 kişi gözaltına alındı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Yunan devlet televizyonu ERT, 50. kuruluş yıldönümünü kutluyor. İşgal eylemleriyle sık sık adından söz ettiren anarşist Ruvikonas grubu, dün akşam saat 21.00'de başlayan ana haber bülteninin yayınlandığı stüdyoyu bastı. Bültenin başlamasından sadece 4 dakika sonra gerçekleşen eylemi yaklaşık 25 kişilik bir grup gerçekleştirdi.

10 DAKİKA BOYUNCA CANLI YAYIN KESİLDİ

ERT'nin dünü ve bugününün konuşulduğu sırada kameramanların bulunduğu yerden bağrışma ve gürültü sesi ekrana yansırken, ana haber bülteni sunucusu Panos Haritos ve ERT'de 20 yıl görev yapan eski gazeteci ve Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Milletvekili Lianna Kanelli'nin (61) şaşkın gözlerle sesin geldiği yere bakmalarının ardından önce ekran karardı hemen ardından ise arşiv yayınına geçildi.

GRUP BİLDİRİ OKUMAK İSTEDİ

10 dakika süren canlı yayın kesintisinin ardından 21.15'te yeniden başlayan ana haber bülteni, stüdyoda yaşanan gerginliğin anlatılmasıyla sürdü. Sunucu Haritos, "Her zaman televizyonda beklenmedik şeyler olur. Bu akşamki ani gelişen şey Kanelli ile konuşurken stüdyonun işgal edilmesiydi" ifadelerini kullandı.


Haritos, kendilerini anarşist Ruvikanos grubu olarak tanıtan kişilerin hazırladıkları "siyasi bildiri"yi canlı yayında okumak istediklerini ancak bunu kabul etmediklerini söyledi. Spiker, anarşist gruptan bildiriyi alarak canlı yayında kendisinin okumayı önerdiğini ancak kabul etmediklerini söyledi.

Canlı yayında okunmak istenen bildiri daha sonra bir internet sitesinde yayınlandı. İki sayfalık bildiride Syriza hükümetinin ekonomik krize son vermek yerine kemer sıkma politikalarına devam ettiği eleştirisi ile mülteci krizi konusunda batılı ülkelerin yaklaşımına tepkiler yer aldı.

"KAMERAMAN YARALANDI; CEP TELEFONLARI UÇUŞTU"

Ana haber bültenine konuk olarak katılan KKE Milletvekili Kanelli ise şunları söyledi: "Beni en çok rahatsız eden bildiriyi verin okuyayım dememe rağmen vermediler. Şiddetle olmaz. Maalesef bir kameraman çok kötü yaralandı. Bazı telefonlar da havada uçuşup parçalandı."

İşgalin ardından devlet kanalı ERT'ye gelen polis, bina içerisinde kıstırdığı 22 kişiyi gözaltına aldı. ERT'den yapılan açıklamada ise yaklaşık 25-30 kişilik anarşist grubun 10 dakika süre ile canlı yayının kesilmesine sebebiyet verdikleri belirtildi.

ERT'DEN SÜRPRİZ: VEKİL ANA HABERLERİ SUNDU

Yayına başlamasının 50. yıldönümünde ERT, seyircilere ilginç bir sürpriz hazırladı. Dün akşam başlayan ve pazar gününe Kadar sürecek nostaljik yolculukta, ana haber bülteni ERT tarihinde iz bırakmış tanınmış gazetecilerin sunumu ile başlayacak. Dün akşam 21.00'de başlayan ana haber bülteninde asıl spiker Panos Haritos yerine KKE Milletvekili Lianna Kanelli seyircileri selamlaması şaşkınlığa sebep oldu.

“ERT'nin tarihi önemdeki 50. kuruluş yıldönümünü kutluyorum” diyen Kanelli, Yunanistan'ın Avusturya'ya mülteciler konusunda nota vermesine ilişkin ilk haberi başarılı bir şekilde sundu.

Yaklaşık 1 dakika süren sunum sırasında gazeteci kökenli vekil Kanelli, haber videosunun yayına girmesinin ardından görevi stüdyoda yerini alan asıl sunucu Panos Haritos'a bıraktı. Kısa bir süre sonra ise bu defa tatsız bir sürpriz yaşandı ve stüdyo anarşistler tarafından işgal edildi.

MEDYADA İLKLERİN KADINI

1976'da ERT'de çalışmaya başlayan Kanelli, 20 yılın ardından ilk özel televizyon kanalına transfer olmuştu. Kanelli, devlet kanalı ERT'de haber bülteni spikerliği ve özel radyo kanalı müdürlüğü yapan ilk kadın olarak tarihe geçmişti.

Kanelli, bugün halen özel Real FM radyosunda program yapıyor. Milletvekili Kanelli, en son 2012 yılında ırkçı Altın Şafak örgütü milletvekili tarafından canlı yayında tokatlanmasıyla gündem olmuştu.