Televizyon
30 Nis 2014 12:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:07

Analı Oğullu kaç bölüm gideriz?

Show TV’nin yeni dizisi Analı Oğullu’nun ağası Küçük Ağa’yı reyting tahtından edebilecek mi? Murat Tolga Şen yazıyor...

Memleketin doğusundan acı değil komedi de çıkarabilen çok az sayıda sinemacıdan biri olan Sermiyan Midyat’ın yeni dizisi Analı Oğullu dün akşam Show TV’de yayınlandı. Salı geceleri diziler açısından rekabetin en kızıştığı zamanlar… Artık reytingin de ağası olduğunu iyice ispatlamış Küçük Ağa, kendi sadık seyirci kitlesini oluşturmuş cinayet entrikası ve ne yapacağını iyice şaşırmış Kurt Seyit ve Şura’nın karşısına çıkmak için epey iddialı olmak gerek!
 
Analı Oğullu, Sermiyan Midyat’ın Ay Lav Yu filmindekine benzer bir dokuya sahip. Küçük Ağa’da bir detay olarak gösterilen kültür çatışması burada hikayenin çatısını oluşturuyor. Batının en batılısı ve doğunun en doğulusu iki ailenin iyice karikatürleştirilmiş hallerinden komedi çıkarmaya çalışan dizi, aşiret ağalarının Oscar töreni ve Altın Küre Ödülleri üzerine konuştuğu, mektubun okunduğu, Obama’nın konuşması gibi hızını alamadığı sekanslarda iyice absürt komediye dönüşüyor. Bu kötü bir şey değil elbette…
 
Ancak… 70’lerin Yeşilçam komedilerindeki bu abartılı doğulu insan tiplemelerinin iyice suyu çıkarıldı artık. Mardin’i, Midyat’ı gezdim, çok güzel insanlar tanıdım. Bu tiplemelere biraz alınabilirler sanki. Hoş, Sermiyan’da Midyat’lı, o yüzden memleketlisi hoş görecektir ama…
 
Dizinin ilk bölüm izlenme rakamları iddiasını karşılayacak durumda değil. Ben metni sevdim, bir zamanlar Star’da yayınlanan “Charlie” gibi sitkomların tadı var ama oyunda abartı var. O anlamda biraz budamak lazım. Kesinlikle yerden yere vurulacak bir iş değil, birkaç bölüm gidince asıl aromasına kavuşacaktır. Şunu da söylemeliyim, yayın günü ve saati çok yanlış, Küçük Ağa’nın karşısına içinde yine ağa olan bir komedi dizisi çıkararak inatlaşmak yapımın zararına… Tanıtım görselinde de yazdığı gibi; komedi iyidir! Analı Oğullu güldürme ve iyi vakit geçirme potansiyeli olan bir dizi, yazık olmasın!
 
THY’nin Reklamları…
 
THY’nin Antalyalı çocuklara Iğdırlı muamelesi yaptığı reklam filmi önce çok beğenildi sonra da eleştirilmeye başladı. Bana göre içinde kocaman mantık delikleri (hiç havaalanı görmemiş çocukların ilkel de olsa doğru bir iniş alanı yapması, aprona girip uçağı karşılamaları) olan duygusal bir sömürü, Cengiz Semercioğlu’na katılıyorum, fakir köylü çocuklar temasına çalışıp sonra da 700 TL’ye gidiş-dönüş bileti satılmaz!
 
Bu reklamdan sonra Messi’li, Kobe’li reklamları eleştirenler var ancak o reklamlar bambaşka bir duyguya ve pazara hitap ediyordu, Türkler için bile çekilmemişti ki! THY’nin o reklamları ulusal kanallarda döndürmesi hataydı. Messi, Kobe ile iddialaşıp top sektirirken Pegasus gibi ucuz uçuş yapan şirketler Türkiye pastasından daha büyük dilimler almaya başladı. THY ne yapacak, tabi onların uçmadığı noktalarda kendini gösterecek. Yoksa Iğdırlı sevimli çocukların kimsenin umurunda olduğunu sanmıyorum.

MURAT TOLGA ŞEN / murattolga@gmail.com