Gündem
02 Nis 2013 14:14 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:06

ANADOLU AJANSI'NIN 1 NİSAN ŞAKASI GÜNDEME DAMGA VURDU

AA editörlerinin 1 Nisan şakası olarak kurguladıkları hayal ürünü haber, haftanın ilk gününe damgasını vurdu.

Anadolu Ajansı'nın "1 Nisan" şakası olarak hazırladığı "Taksim'de doğalgaz bulundu" haberi bazı internet siteleri ve sosyal medyada güne damgasını vurdu.

AA editörlerinin 1 Nisan şakası olarak kurguladıkları hayal ürünü haber, haftanın ilk gününe damgasını vurdu. Yayınlandıktan kısa süre sonra bir çok haber sitesi tarafından verilen haberin AA'nın "1 Nisan şakası" olduğu kısa sürede sosyal medyada yayıldı.

Bazı şifrelerin yerleştirildiği haberde yer alan Japonca'da "bir" anlamına gelen "İchi" ve Japon otomobil markası "Nissan" kelimeleri kullanılarak oluşturulan "İchi Nissan" isimli bilim adamı hiç yaşamadı.

AA editörleri, 1 Nisan'a vurgu yapmak için muhabir adını Nuran Nisan, yayıncı adını Mehmet Bir olarak yazdı. İki soyadı alt alta gelince, "Bir Nisan" ifadesi ortaya çıktı. Bu şifreleri çözenler, haberin "1 Nisan" şakası olduğunu anladı.

Bazı yayın organları da AA İstanbul Haber Merkezi'ni arayarak "Taksim'de doğalgaz bulunması" konusunu yetkililere teyit ettiremediklerini, haber kaynağıyla görüşmek istediklerini ifade etti.

Bugün de kullanıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a Kastamonu'da katıldığı programda, AA'nın "1 Nisan" şakası haberi soruldu.

Bakan Yıldız, "Bu haberin gerçek olması için tabii ki uğraşmamız, gayret etmemiz, çaba göstermemiz gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

CNN Türk, haberi, "Bu, Anadolu Ajansı'nın abonelerine geçtiği 1 Nisan şakası haberidir" notuyla duyurdu.

Yeni Şafak Gazetesi'nin internet sitesi de "1 Nisan" şakası olarak yayınladığı haberdeki şifrelere dikkati çekti.

Haber, bazı internet sitelerinde "1 Nisan" şakası olduğu fark edilmeden bugün de yayınlandı.

Bu arada, AA'nın dün yayına verdiği "Ekranlardaki görüntülere artık koku da ekleniyor" haberi de bazı haber siteleri tarafından 1 Nisan şakası olarak algılandı.