Medya
06 Eyl 2012 21:19 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:06

ANADOLU AJANSI'NDA PARA KARŞILIĞI HABER Mİ YAPTIRILIYOR?

Habertürk yazarı Yavuz Semerci şok iddiayı gündeme getirdi. İşte o yazı.

YÖNETİCİ ARKADAŞIM SÖYLEDİ

Parayla haber yaptırmak mümkün mü?
Ya da para karşılığı bir bülteni haberleştirerek abonelere servis yapmak?
Kulağa nasıl geliyor?
Dün bir arkadaşla konuşurken söyledi ve "Hadi canım olur mu öyle şey" diye itiraz ettim. Bir şirketin orta kademe yöneticisiydi. Çok utandım ama aynen şöyle dedi.
"Valla ne düşünürsün bilmem. Biz parayı bastırıyoruz. Devletin haber ajansı (Aslında devletin değil ama böyle biliniyor) bizim toplantılarımıza geliyor. Kamerayı nereye koyacağına bile karışıyoruz. Ya da bülten yolluyoruz. Verdiğimiz bilgileri haberleştirip tüm basın kuruluşlarına (abonelere) yolluyorlar. Aylık iyi para veriyoruz. Biz sınırsız haber paketine abone olduk. Ete, sabuna dokunmayan ne varsa yolluyoruz. Birileri de oradan alıp öyle veya böyle haberi kendi mecralarında kullanıyor. Sevdik bu işi..."
Belli ki o da yapılan işin doğru olmadığı kanısında. İddiasına göre, Türkiye’nin sayılı holdingleri bu sistemin içine dahil olmuş.
Dünyada (bilebildiğim kadarıyla) hiçbir haber kuruluşu böyle bir uygulama yapmıyor.

MUHABİR YOLLAMA GARANTİSİ

AA, şirketlerle nasıl bir sözleşme yapıyor? Bir dostumdan edindim. Elimdeki sözleşmeye göre AA şirket tarafından kendisine ulaştırılan her türlü belge, duyuru, bilgi video, veri ve benzeri materyalleri 1200’e varan abonesine ulaştıracağı sözünü veriyor. Ve uyarıyor: Ajansın ilettiği bültenlerin editoryal olarak değerlendirilmesi, ilgili basın yayın organlarının inisiyatifindedir. İşbu sözleşme nedeniyle bültenin iletilmesi dışında bülteni alan basın yayın kuruluşunun editoryal değerlendirmesi ile ilgili hiçbir taahhütte bulunmamış, doğrudan ve dolaylı bir garanti verilmemiştir."
Ajans aynı zamanda şu sözü de veriyor: "Şirketin yapacağı basın toplantısı ve tüm etkinliklerde ajanstan gazeteci, muhabir bir temsilci bulunacaktır."
Sonra AA şirketle ayda kaç haber gönderileceğine dair anlaşma yapıyor. Kaç haber yollayacaksın? 10. "O zaman aylık şu kadar vereceksin" deniliyor. Ya da sınırsız bülten yayınlama hakkını mı almak istiyorsunuz? Aylık fiyatı şu kadar!

MUHABİR NASIL CESARET EDEBİLİR?

Şaka gibi. Eğer şirketinizle ilgili önemli bir haber konusu var ise AA ile böyle bir anlaşma yapmadıysanız, toplantınıza muhabir yollanmayacak, bülteniniz dikkate alınmayacak demektir.
Başka bir deyişle, Türkiye’nin saygın bir haber kanalını kullanmak için para ödemeniz gerekiyor. Üstelik, toplantınıza ajanstan muhabir gelmedi mi, açıp basın kuruluşuna fırçanızı da basabilirsiniz. "Nasıl muhabir yollamazsınız" diye sözleşmeyi hatırlatabilirsiniz.
Beğenmediğiniz muhabiri rahatlıkla şikâyet edebilirsiniz. Kendinizi o toplantıya giden muhabir olarak görün. Belki o gün toplantıyla ilgili verilen bilgilerin doğru olmadığını veya eksik kaldığını hatırlatan bir haber yapacaksınız. Hangi muhabir buna cesaret edebilir ki?
AA yönetimi bu işe elbette iyi niyetle girmiştir. Kaynaklarını artırmayı amaçlamış olabilir. Ancak internet, gazete, televizyon veya radyo yöneticileri de "Haberinizi yayınlamak için bize de para vereceksiniz" derse ne olacak?

AA’NIN ÜZERİNDE BASKI OLUYORMUŞ

Bence konuyu Gazeteciler Cemiyeti ve meslek kuruluşları incelemeli. Parayla haber servisi yaptırmak etik mi değil mi? Bu uygulama halkın haber alma özgürlüğünü engeller mi? Bu uygulama AA’nın ekonomi haberlerini yapan arkadaşları muhabirlikten çıkarıp sadece bir halkla ilişkiler uzmanı haline getirmez mi?
Çok garipsediğim bir uygulama. Bunu tartışmaya hazırım... Tartışmaya Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katılırsa daha memnun olacağım...
Not: AA’nın dikkatimi çekmeyen bir açıklaması olmuş yılın başında.
Anadolu Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Ekici demiş ki: "Yeni uygulama ’Parayı verip haberi yaptıralım’ şeklinde algılanmasın." Ancak PR amaçlı haber yaptırmak isteyenler oluyormuş. Bu nedenle üzerlerinde baskı oluşmuş. Paralı abonelik sistemi böyle başlamış. Ekonomi servisi yöneticilerine bir tavsiyem var. Bu bültenden gelen hiçbir haberi kullanmasınlar. Çünkü PR amaçlı!