Polemik & Kulis
28 Eyl 2012 13:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:12

ANADOLU AJANSI'NDA AYRILIK DEPREMİ! 30 EYLÜL SENDROMU MU YAŞANIYOR? (MEDYARADAR/ÖZEL)

Anadolu Ajansı'nda 30 Eylül 2012 tarihi yaklaştıkça ayrılıklar doruğa çıktı.

Kemal Öztürk’ün 2011 yılı Ağustos ayında Anadolu Ajansı’nda Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak göreve başlamasının ardından başlayan deprem, Türkiye Gazeteciler Sendikası ile imzalanan 24. Dönem toplu iş sözleşmesinin sona ereceği bu ay sonuna doğru şiddetini artırdı.

EMEKLİLİĞE "İKNA" DÖNEMİ

Aslında bugünlere gelineceği,  emeklilik hakkını elde edip kurumda çalışmayı sürdürenlerin makamlara çağrılıp emekliliğe ‘’ikna’’ edilmesiyle belli olmuştu. Kısa sürede kurumdan emekli olanların sayısı 100’ü geçti.

SENDİKAL ZENGİNLİK İÇİN İMZA KAMPANYASI

Hemen ardından çalışanların örgütlü olduğu Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) yönelik operasyon başlatıldı.  Önce TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi’yi olağanüstü kongreye götürmek amacıyla imza kampanyası düzenlendi.  İmzalar toplanıp, TGS’nin kongre kararı almasına rağmen bu kez sahneye ‘’sendikal zenginlik’’ sağlanması amacıyla Medyaiş çıktı. Kurum çalışanları çok kısa bir sürede TGS’den istifa edip Medyaiş’e üye olmaları konusunda yine ‘’ikna’’ edildi.
İş yerinde çoğunluğu kaybetmesine rağmen TGS’den istifa etmeyenler ise Medyaiş’in yasal altyapısının oluşması,  kurumda örnek bir toplu iş sözleşmesi imzalaması ve kazanılmış haklarının kaybolmayacağına dair bir gelişme yaşanmasını beklemeye başladı. 

GENEL MÜDÜRÜN GARANTİSİ DE YETMEDİ

AA Genel Müdürü Kemal Öztürk’ün, hakların kaybolmayacağına dair ‘’sözlü’’ garantisi ise geleceklerinden kaygı duyanları ikna etmeye yetmediği gibi kurum bünyesinde Toprak A.Ş’nin kurularak yeni personelin bu şirket üzerinden işe alınması, kurum içindeki atamalarda ‘’eskiler’’ ya da ‘’TGS’li’’ ayrımı yapılması da kaygıları  artırdı.

30 EYLÜL SENDROMU YAŞANIYOR

AA’da peyderpey emeklilik devam ederken, TGS ile imzalanan toplu iş sözleşmesinin 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla sona erecek olması, yaz döneminde emeklilik taleplerini hızlandırdı.
Sadece AA İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde Haziran ayı sonu itibarıyla Sergül Keskin, Taşkın Çamkıran ve Gökhan Varol,  Temmuz ayı itibarıyla Sebahattin Metin, Ağustos itibarıyla Nuray Özger, Nesime Ergönen,Emel Soy, Fatma Metin ve Aziz Uzun,  Eylül ayı sonu itibarıyla da Neşat Ergül, Funda Kılıçerli Kulaksız, Medine Taşdelen Yıldırım, Aylin Kürkçü, Yıldız Taşdelen Erli ve Erhan Bağcı da kurumla yollarını ayırdı.  Oysa bir kısmı, henüz yaştan dolayı emeklilik haklarını dahi elde edememişti.
Bu süreçte kurum genelinde ayrılanların sayısının ise 300’ü bulduğu ifade ediliyor.
AA’da kalmayı tercih edenler ise kendilerini nasıl bir geleceğin beklediğini görememenin endişesini taşıyor.

MEDYARADAR/ÖZEL