Gündem
06 Tem 2013 11:48 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:16

"ANADOLU AJANSI YIPRATILMAMALI"

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP'nin, "Anadolu Ajansı'nın izlediği habercilik anlayışı" ile ilgili önergesi görüşüldü..

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, CHP'nin, Gezi Parkı eylemleri ile ilgili sık sık önerge verdiğini ancak bu olaylarda ders çıkarmadığını ifade etti. Gezi Parkı eylemleri ile ilgili ulaslararası ajansların çok ciddi yanlışları olduğunu belirten Turan, ancak CHP'nin bu konuda ne bir kınama ne bir araştırma önergesi verdiğini söyledi.

Atatürk'ün sözlerini hatırlattı

Anadolu Ajansı'nı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğunu hatırlatan Turan, Atatürk'ün, kuruluşla ilgili telgrafında, "Anadolu'nun sesini tüm dünyaya duyaracak" dediğini anımsattı.

Turan şöyle devam etti:

"80 yıldan beri Türkçe yayın yapmışsınız. İstanbul-Ankara, Ankara-İstanbul esas almışsınız. Özellikle son dönemde, 5 dilde; İngilizce, Boşnakça, Arapça, Ruşça ve Türkçe yayın yaparak Gazi Mustafa Kemal'in, 'Tüm dünyaya Anadolu'nun sesini duyarackısınz' dediği adımı atmış olan bir kuruma iftira atacaksınız, bu yakışmaz.

AA'nın 100. yıl vizyonunda önemli atılımlar yaptığını, Amerika'dan Çin'e kadar 30'dan fazla ülkede temsilciliği olduğunu, dünya ajansları ile yarışır hale geldiğini hepimiz biliyoruz. 100. yıl vizyonunda 11 dilde yayınla beraber, ayrı bir gruru birlikte paylaşacağız.

Dediler ki 'Anadolu Ajansının Sayın Genel Müdürü, nasıl olur da Kazlıçeşme'de mitingini fotoğraflar?' Twitter hesabı, bir defa şahsi bir hesaptır, resmi hesap değildir. Herkes, belli dengeler içerisinde bunu kullanabilir. O tweete baktım, emniyet rakamlarını paylaşmış. Bir habercinin, bir Ajans Genel Müdürü'nün, emniyetin verdiği sayıyı fotoğrafıyla beraber paylaşmasından daha doğal ne olabilir?

Diğer mesele, 'Birtakım hisseler son genel kurulda Genel Müdür'ün adına kayıt olmaz...' Sözüm ona yolsuzluk yapılması. 11 yıldan beri her şeye 'yolsuzluk' diyorsunuz, kimse sizi bu konuda artık ciddiye almamaya başladı.

Hepimizin oylarıyla, geçen sene buradan Türk Ticaret Kanunu yasalaştı. Ticaret Kanunu'nun yeni düzenlemenin gereği olarak ki Anadolu Ajansı'nın hisselerinin de bir kısmının sahibi bilinmiyor. Bununla ilgili Genel Müdürlük makamına, yüzde, belli olan oranı biliyorsunuz, hisse senedi Genel Müdürlük makamına verildi. Ancak burada bir kanuni düzenleme gereği var. Ticaret Kanunu'ndan kaynaklanan bir problem vardır, bu da çözülecektir. Yolsuzluk falan ne Anadolu Ajansı'nın imajına ne Kemal Bey'in imajına ithaf edilecek, yakışacak bir şey değildir. Sizi bu konuda teessüfle karşılıyorum."

Anadolu Ajansı'nı beğenmemeniz, tarafsızlığından dolayıdır

Turan, Mısır'da bir ahlaksız darbe olduğunu bu darbeyi insanların, uluslararası kanalların en çok Anadolu Ajansı'ndan takip ettiğini belirterek, "Anadolu Ajansı hem Mursi karşıtlarının fotoğraflarını, haberlerini hem yandaşlarının haberlerini veriyor. Sizin tarafsızlık anlayışınız sadece Mursi'nin karşısındakiler olacaksa, sadece Gezi'nin pohpohlanacağı, alkışlanacağı haberler olacaksa böyle bir şey doğru değil. Anadolu Ajansı'nı beğenmemeniz, tarafsızlığından dolayıdır. Ben isterdim ki BBC'nin, CNN'nin son dönemde yaptığı yanlışları da konuşsanız, isterdim ki 'Anadolu Ajansı'na nasıl daha büyük katkı sağlarız, nasıl daha çok önünü açarız, hangi konuda üzerimize düşeni yaparız da dünyanın gururla izlediği bir kurum haline getiririz?' diye sorsaydınız" diye konuştu.

AA'nın açıklaması tatmin edici değil

CHP Grubu adına söz alan Manisa Milletvekili Sakine Öz, AA'nın, şirketin hissesinin yaklaşık yüzde 25'nin sahiplerinin bilinmediğini iddia ettiğini, bu kişilerin ortaya çıkarılması için hisse artışına gittiğini söylediğini belirtti. Aslında şirketin kamu denetiminden uzak tutulmak istendiğini ileri süren Öz, AA'nın "sahipsiz" diye nitelendirilen bu hisselerinin, Genel Müdür'ün şahsına devredilmek istendiğini savundu.

Sakine Öz, bu konuda AA'nın yaptığı basın açıklamasının da tatmin edici olmadığını söyledi.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani, iktidara bağlı yayın kuruluşlarının halktan yana habercilik yapamayacağını ileri sürerek, "Devlet AA'yı ve TRT'yi özelleştirsin" dedi.

Gezi Parkı olaylarına değinen  Zozani, kendilerinin Gezi Parkı'ndaki ağacın sökülmesine de Hasankeyf'in sular altında kalmasına da karşı olduklarını, ancak bu konuda diğer partilerden aynı tutarlılığı göremediklerini söyledi.

Zozani, Gezi Parkı eylemlerinde iktidarın ve Anamuhalefet Parti'nin sorumluluğu olduğunu iddia etti.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Anadolu Ajansı'nın egemenliğin sembollerinden biri olduğunu belirterek, bu tür kurumların millete ait olduğunu, bunların yapratılmaması için herkesin hassasiyet göstermesi gerektiğini kaydetti.

Şandır, AA'daki hisse devrine ilişkin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan açıklama beklediğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Turan'ın, muhalefetin Gezi Parkı eymlerinden ders çıkarmadığı yönündeki eleştirisine karşılık, "Biz parti olarak 'Gezi olaylarından ders aldık' deme erdemliğini göstermiş partiyiz. Biz ölen polise rahmet diledik de ölen üç vatandaş iş bir cümle çıktı mı sizden?" dedi.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi