Gündem
12 Nis 2012 18:13 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 13:32

ANADOLU AJANSI YARGILANAN İKİ KUDRETLİ İSMİN FOTOĞRAFLARINI YAYINLADI!

Anadolu Ajansı, 28 Şubat operasyonunda gözaltına alınan Çevik Bir'in, Kenan Evren'le fotoğraflarını yayınladı.

Geçtiğimiz günlerde 12 Eylül davası kapsamında eski cumhurbaşkanlarından Kenan Evren'in yargılanmasına başlanmıştı. Bugün de 28 Şubat post modern darbesinin mimarı olarak gösterilen Emekli Orgeneral Çevik Bir gözaltına alındı.

Bu gelişmeler üzerine Anadolu Ajansı; Kenan Evren ve Çevik Bir'in beraber çekildiği fotoğraflarını yayınladı. Fotoğraflarda Çevik Bir, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'le birlikte görülüyor.

KENAN EVREN'İN GÖZBEBEĞİ

12 Eylül darbesinin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Çevik Bir'i, Özel Kalem Müdürlüğü'ne getirmişti. Bu görevi sırasında Çevik Bir, 12 Eylül askeri darbesi hazırlıklarının canlı tanığı oldu. Evren, Devlet Başkanı unvanını alıp Genelkurmay'dan Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne taşınınca onun da çalışma mekanı değişmişti.

BAŞYAVER ÇEVİK BİR

Bir, Çankaya Köşkü'nde bu kez Başyaver sıfatıyla Evren'in en yakınında oldu. 12 Eylül liderinin hep en yakınındaydı. Bir yandan da spora geniş vakit ayırıyor, yüzüyor, ata biniyor, tenis oynuyor, koşuyordu.

Ankara'daki futbol maçlarını, özellikle de bir Fenerbahçeli olarak takımının maçlarını hiç kaçırmıyordu. Askeri konuların yanı sıra dünyada olup bitenlere de meraklıydı. Dış politika konuşmaktan hoşlanıyordu. Sohbetlerinde 12 Eylül darbesini destekliyor, müdahaleyi haklı buluyordu. Dost sohbetlerinde şöyle diyecekti:

"Herkes işini yapsa, asker araya girip de demokrasiyi kesintiye uğratmaz"

1981'de rütbesi, albaylığa yükseltildi. Onu çok seven Evren, yanından ayrılmaması için ilginç bir formül buldu! Bir'i, "Devlet Başkanı Başyaverliği"nin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanlığı'na atadı. Bir, 1983'e kadar yaverlik ve komutanlığı birlikte yürüttü. Tuğgeneral olunca Köşk'ten ayrılmak zorunda kaldı. Ama Evren ile dostluğu hiç bitmedi. Fırsat buldukça Evren'i telefonla aramayı, ziyaret etmeyi ihmal etmedi.

ÇEVİK BİR KİMDİR?

Çevik Bir, 1939 yılında İzmir Buca'da dünyaya geldi. 1954 yılında Kuleli Askerî Lisesi'nden, 1958 yılında da Kara Harp Okulu'ndan mezun oldu. 1970 yılında Kara Harp Akademisi'ni bitirdi. 1973-1976 yılları arasında Shape Karargahı'nda proje subayı, daha sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda NATO plan subayı olarak görev yaptı. 1983 yılında tümgeneralliğe terfi ederek bu rütbede NATO Avrupa Karargahı'nda 2 yıl süreyle Daire Başkanlığı görevini yürüttü. 1991 yılında korgeneral, 1995 yılında da orgeneral oldu. Somali'de Birleşmiş Milletler Barış Gücü Komutanlığı görevinde bulundu. 1995-1998 yılları arasında Genelkurmay 2. Başkanlığı görevine, 1998-1999 yılları arasında 1. Ordu Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 1999 tarihinde emekli oldu. Çevik Bir, evli ve bir erkek çocuk babası.